[Žinios trumpai] „Bloomberg“: po Rusijos naftos atsisakymo ES sumušė rekordą – visa Azija nustumta į antrąją vietą, Rusija skylėje  ()

Pirmą kartą per 6 metus Europa tapo didžiausia naftos pirkėja iš JAV ir taip aplenkė Aziją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visus 6 metus Azijos šalys pirmavo perkant amerikietišką naftą, tačiau dėl Rusijos invazijos į Ukrainą ES šalys persiorientavo į Amerikos „juodojo aukso“ rinką.

Per pirmuosius penkis šių metų mėnesius ES šalys iš JAV jau įsigijo 213,1 mln. barelių naftos, o Azijos šalys sustojo ties 191,1 mln. barelių, informuoja „Bloomberg“.

Beveik panašus vaizdas buvo stebimas ir prieš 6 metus, kai 2016 metais Vašingtonas panaikino naftos eksporto draudimą.

Ekspertai pabrėžė, kad toks vaizdas pasaulinėje naftos rinkoje dar kartą pabrėžia, kaip pasikeitė vaizdas po Rusijos kariuomenės įsiveržimo į Ukrainą. Siekdamos užkirsti kelią Rusijos Federacijai užsidirbti pinigų iš naftos ir taip toliau finansuoti savo armiją, JAV įvedė sankcijas Rusijos „juodajam auksui“.

Šiandien Rusijos Federacija, norėdama atsikratyti dalies savo atsargų, turi parduoti naftą tik Indijai ir Kinijai, ir net tada su labai didelėmis nuolaidomis.

Energetikos ekspertas Christopheris Haynesas įsitikinęs, kad ši tendencija išliks, nes ES iškėlė uždavinį kuo greičiau rasti pakaitalą Rusijos energijos ištekliams.

 

Atsižvelgiant į tai, JAV neturi laiko pagaminti reikiamo kiekio naftos, kad būtų patenkinti Azijos ir Europos šalių poreikiai. Tuo pačiu metu Artimieji Rytai turi galimybę tiekti naftą ES.

Jei JAE ir Saudo Arabija visiškai atitinka OPEC+ sąlygas, Libijoje naftos eksportas yra ribotas.

Ekspertas Murphy teigė, kad situacija su nafta paaiškės 2023 metais, kai OPEC+ šalys turėtų padidinti „juodojo aukso“ gavybą.

Vašingtonas taip pat toliau svarsto galimybę nustatyti galutinę Rusijos Federacijoje išgaunamos naftos kainą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(49)
(2)
(47)

Komentarai ()