Karo ekspertai: neklydome kalbėdami apie naują rusų taktiką  ()

Pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N’ Loaded“ ekspertų teigimu, agresorius meta visas pastangas išlyginti kontaktinę liniją kairiajame Svitlodarsko ruožo flange. Rusai, pasak jų, grįžta prie bandymų ukrainiečių gynybą pjaustyti mažesniais kąsneliais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Charkivo sektoriuje agresorius vykdė lokalias atakas prie Udajaus, tai – labiausiai į vakarus nutolęs sektoriaus kontaktinės linijos pakraštys.

Agresoriaus tikslas galėtų būti artėti prie Zolochivo. Pirma, per jį eina kelias iš Rusijoje esančio Graivorono į Charkivo šiaurės rytinius priemiesčius, antra, išvysčius sėkmę galima užimti patogias gynybai pozicijas palei Merlos upę ir taip blokuoti ukrainiečių logistiką nuo Ochtyrkos.

„Tiesa, nepanašu, kad sektoriuje agresorius tokiai operacijai turi pakankamai pajėgų. Tad labiau tikėtina, kad grasindami aukščiau minėtomis negandomis orkai siekia plėsti kontaktinę liniją, t.y. į jos gynybą priversti įsitraukti didesnį skaičių ukrainiečių pajėgų, taip ištampyti gynėjų manevrinius vienetus bei išsklaidyti netiesioginę ugnį“, – mano jie.

Iziumo sektoriuje agresoriaus aktyvumas apsiriboja tik artilerijos ir aviacijos smūgiais, bandymų atakuoti manevriniais vienetais nefiksuota, tai pripažįsta ir patys rusai.

„Panašu, vakar neklydome kalbėdami apie naują agresoriaus taktiką. Sekmadienį iš rytų ir šiaurės rytų atakuota Verchnokamenskė, pirmadienį panašų triuką (reikia pripažinti – ne itin gudrų) agresorius bando atlikti Ivano–Darivkoje“, – vertindami situaciją Siversko sektoriuje teigia jie.

Ši gyvenvietė atakuota nuo Berestovės pusės (pietryčiai) ir Verchnokamyankos (šiaurės rytai). Tuo pačiu, pasak ekspertų, bandyta trikdyti ukrainiečių sąveiką atakuojant Spirnę (aukščiau įvardintų puolimo krypčių tarpe).

„Locked N’ Loaded“ teigimu, ukrainiečiai privertė agresorių atsitraukti, bet šie vis grįžta.

Ekspertams atrodo, kad agresorius meta visas pastangas išlyginti kontaktinę liniją kairiajame Svitlodarsko ruožo flange, kuris vis labiau primena „kišenę“ (agresoriaus pajėgos iš šiaurės, rytų ir pietų).

 

Čia atkirsti gynėjų pajėgų nesiseka – prieš penkias dienas intensyvūs Kodemos, Semihirios, Travnevės puolimai agresoriui nesėkmingi, tad jie grįžta prie bandymų ukrainiečių gynybą pjaustyti mažesniais kąsneliais.

Pasak jų, jau kelinta diena tęsiasi mūšiai dėl Vuhlihirsko jėgainės.

„Šeštą mėnesį besitęsiančių mūšių fone energetinės reikšmės ji beveik nebeturi, tačiau kaip įtvirtintas objektas su kapitaliniais pastatais yra svarbus atramos taškas ukrainiečių gynyboje. Kartu su Novoluhansku, jie neleidžia agresoriui įsitvirtinti šiaurės ir šiaurės vakariniame Vuhlihirsko tvenkinio krante“, – rašo jie.

Tiesa, viešoje erdvėje pasirodė vaizdai, kaip agresoriaus kariai labai nedrąsiai pozuoja prie Novoluhansko gyvenvietės ženklo.

 

Pasak karybos žinovų, iš mūšių prie Kijevo prisimename, kad tai dar nieko nereiškia.

„Gera žinia, kad orkų kontroliuojamos teritorijos gilumoje prie Krasnij Lučio sunaikinta rusų pajėgų bazė, tad mėsos pristatymas į frontą gali sulėtėti“, – teigia jie.

Pietų kryptyje agresorius ir toliau bando atakuoti Davidiv Brido ruože ketindamas priversti gynėjus keisti savo planus, permetinėti rezervus.

Šios atakos, pasak ekspertų, sėkmės rusams neatnešė, ukrainiečiai toliau tvirtai stovi Davidiv Brido placdarme.

Situacija prie Vysokopilės ir toliau lieka neaiški, o ukrainiečiai ir toliau daužo agresoriaus šaudmenų ir degalų sandėlius, štabus (pvz. Rosgvardijos 785-to spec. paskirties dalinio priešakinis valdymo punktas) ir komunikacijas.

Agresoriaus grupuotės tiekimas per Antonovo, Nova Kachovkos ir Darivkos tiltus ir toliau sutrikdytas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(23)
(0)
(23)

Komentarai ()

Susijusios žymos: