„Bellingcat“ atskleidė, kaip Putinas ruošėsi žaibiškam karui: FSB ir GRU turėjo tūkstantį užverbuotų agentų, teoriškai viskas buvo paruošta iki smulkmenų  ()

Viso masto invaziją į Ukrainą ruošė 120 FSB penktosios tarnybos pareigūnų ir apie 40 Rusijos generalinio štabo (GRU) vyriausiojo žvalgybos direktorato specialistų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai savo komentare agentūrai LIGA.net pareiškė projekto „Bellingcat“ žurnalistas Hristo Grozevas.

Kiekvienas FSB pareigūnas „vadovavo“ nuo 5 iki 10 užverbuotų agentų, 5-oji tarnyba turėjo daugiau nei 1000 Ukrainos įtakos agentų, pažymėjo žurnalistas.

Agentų gauta informacija leido FSB parašyti strategiją Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui perimti valdžią Ukrainoje ir karinio žaibo karo galimybę, tęsė Grozevas.

Šie specialiųjų tarnybų pareigūnai pranešė apie politinį nestabilumą ir protesto nuotaikas Ukrainoje, apie daugumos pasirengimą priimti naują vyriausybę iš Maskvos.

LIGA.net pašnekovas teisėsaugos institucijose tvirtina, kad penktoji FSB tarnyba visiškai prižiūri darbo kryptį Ukrainoje, daugiau nieko nedaro. Dauguma FSB kuratorių veikė prisidengdami diplomatiniu imunitetu, nurodė šaltinis.

GRU sukūrė paralelinį agentų tinklą

Ukrainos kryptimi GRU dirbo iki 40 žmonių. Tarp jų nebuvo aiškaus darbo pasiskirstymo, kaip FSB – darbuotojai dažnai būdavo perkeliami iš vieno projekto į kitą, sako Grozevas.

„Pavyzdžiui, 29155 skyrius – apie 50 žmonių, anksčiau daugiausia užsiėmę sabotažu ir žmogžudystėmis Europoje – dabar jie užsiima tik Ukrainoje. Greičiausiai taip yra ir su kitais skyriais“, – sakė „Bellingcat“ tyrėjas.

GRU pavyko užverbuoti iki 300 agentų, prasidėjus plataus masto karui, dauguma jų atsisakė bendradarbiauti su kuratoriais, tvirtina žurnalistas.

Anot „Bellingcat“, buvo atvejis, kai GRU pareigūnai Rusijoje pagrobė ir įvykdė mirties bausmę kariniame poligone Senežo kaime netoli Maskvos užverbuotam agentui iš SBU. Tai buvo daroma viešai, kad gandai apie egzekuciją pasklistų ir būtų įspėjimas kitiems.

 

Grozevas nenurodė žuvusio agento iš SBU vardo.

Putinas nepasitiki Naryškinu

Rusijos užsienio žvalgybos tarnyba (SVR), anot Grozevo, neadekvačiai numatė pasaulio bendruomenės reakciją į Rusijos agresiją.

„Yra požymių, kad pasitikėjimas (Užsienio žvalgybos tarnybos vadovu Sergejumi) Naryškinu prarastas“, – įsitikinęs tyrėjas.

Taip atsitiko dėl klaidingos tarptautinės reakcijos prognozės, Maskva visiškai nesitikėjo tokio izoliacijos lygio.

Putinas nepasitiki penktąja FSB tarnyba ir apribojo jos vaidmenį kare Ukrainoje, GRU neturėjo tokios informacijos spragos, nes „jų vaidmuo pastaraisiais mėnesiais buvo išaukštintas“, sako Grozevas.

„Situacija, atspindinti 2014 m. karą, kai FSB pelnė Putino pasitikėjimą, o GRU sumenko, prasidėjus invazijai į Donbasą.

 

SBU atsargos generolas majoras Viktoras Jagunas pridūrė, kad SVR daugiausia dėmesio skyrė Tolimųjų Vakarų šalims, o FSB nagrinėjo buvusios SSRS šalis. Užsienio žvalgybos specialistai kare prieš Ukrainą buvo naudojami mažiau.

Prisiminkite, kad liepos 21 d., Maskvos centre, savo namo laiptinėje buvo rastas negyvas 76 metų į pensiją išėjęs FSB generolas majoras Jevgenijus Lobačiovas. Rusijos tyrėjų teigimu, jis nusižudė.

FSB Kryme pradėjo dorotis su vietos kariniais komisarais. Krymo kariniam komisarui Jurijui Lymarui buvo iškeltos baudžiamosios bylos pagal straipsnius dėl piktnaudžiavimo valdžia ir kyšio ėmimo.

Liepos pradžioje SBU darbuotojai neutralizavo 4 GRU agentus, kurie rinko žvalgybos informaciją apie Kyjivo gynybą. Agentams vadovavo „LLR saugumo ministerijos“ atstovas Valentinas Tililimas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(47)
(2)
(45)

Komentarai ()

Susijusios žymos: