Vokiečiai atliko tyrimą Černobylyje ir skelbia skandalingą informaciją: radiacija 3 kartus didesnė, TATENA meluoja apie itin pavojingą situaciją  ()

Aplinkosaugos aktyvistų organizacija „Greenpeace“ skelbia, kad radiacijos lygis aplink Černobylio atominę elektrinę yra tris kartus aukštesnis, nei nurodė Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA). Aktyvistai teigia, kad agentūra slepia tikrąją informaciją, o ją kompromituoja ryšiai su „Rosatom“. Branduolinės fizikos ekspertas Vytenis Barkauskas Delfi teigė, kad trijų kartų skirtumą galėjo lemti daug aplinkybių, bet tai nereiškia, kad slepiama kažkas svarbaus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Greenpeace Vokietija“ neseniai išplatintame pranešime teigiama, kad organizacijos atstovai Černobylyje dirbo kartu su Ukrainos mokslininkais.

Aktyvistų organizacijos atstovai tikina nustatę, kad radiacijos lygis vietovėse, kuriose vyko Rusijos karinės operacijos, yra mažiausia tris kartus didesnis, nei apskaičiavo TATENA.

Anot tyrėjų, balandį TATENA pateikė labai ribotus duomenis užtikrindama, kad radiacijos lygis yra normalus ir didelių grėsmių aplinkai bei visuomenės saugumui nėra.

Tyrėjų komanda Černobylyje skelbia aptikusi, kad Rusijos kariniai veiksmai prieš svarbiausias laboratorijas, duomenų bazes ir radiacijos stebėjimo sistemas padarė didelę žalą mokslinei infrastruktūrai, kuri buvo vystoma kartu su tarptautine mokslo bendruomene.

Padaryta žala ir laboratorijos įrangai, kuri skirta tirti radiacijos poveikį žmonėms ir aplinkai, o tai, anot organizacijos, kelia grėsmę dabartinės ir būsimų kartų saugumui.

„Greenpeace Vokietija“ taip pat pareiškė susirūpinimą, kad TATENA smarkiai susikompromitavo sprendžiant saugos bei saugumo klausimus Ukrainoje dėl savo ryšių su Rusijos branduolinės energetikos korporacija „Rosatom“, įskaitant vieną generalinio direktoriaus pavaduotojų Michailą Čudakovą, ilgalaikį „Rosatom“ darbuotoją.

M. Čudakovas yra ne tik generalinio TATENA direktoriaus pavaduotojas, bet ir vadovauja vadovauja Branduolinės energetikos departamentui.

Tyrime dalyvavęs radiacijos specialistas iš „Greenpeace Belgija“ Janas Vande Putte teigė, kad tyrėjai išmatavo gama spinduliuotės lygį rusų paliktuose apkasuose.

„Akivaizdu, kad Rusijos kariuomenė veikė labai radioaktyvioje aplinkoje, tačiau TATENA viską pateikia kitaip. Mes tegalime daryti išvadą, kad TATENA dėl kažkokių priežasčių nusprendė iki galo to netirti. Iš mūsų tyrimo aišku, kad radiacijos lygis Černobylio draudžiamojoje zonoje nėra normalus, nepaisant to, kad TATENA nori, jog pasaulis taip galvotų“, – išplatintame pranešime cituojamas radiacijos specialistas.

Vyresnysis „Greenpeace Vokietija branduolinės energetikos ekspertas Shaunas Burnie teigė, kad rusai paliko nežinomą kiekį minų ir kitokių sprogmenų, kurie kasdien kelia pavojų ten dirbantiems mokslininkams.

„Tai dar vienas pasibaisėtinas Rusijos karo palikimas, nusikaltimas aplinkai ir pasauliniam mokslui. Atrodo, kad TATENA nelinkusi paaiškinti radiacijos pavojaus Černobylyje ir Rusijos okupacijos poveikio“, – pabrėžė jis.

 

„Greenpeace“ pabrėžė, kad tyrimui labai svarbi buvo palydovinės analizės ataskaita, parodžiusi tikslias vietas, kuriose vasarį ir kovą veikė Rusijos kariuomenė. Manoma, kad gaisrai draudžiamojoje zonoje rusų karių buvo sukelti tyčia.

Aktyvistai pabrėžia, kad tyrimas atliktas bendradarbiaujant su Ukrainos mokslininkais ir gavus šios šalies vyriausybės leidimą.

Rusijos pajėgos buvo įsitvirtinusios netoli apleistos Janovo geležinkelio stoties – toje vietoje tyrėjai matavo radiaciją.

„Greenpeace Vokietija“ teigia, kad didžiausias aptiktas jos lygis daugiau kaip tris kartus didesnis už tą, kurį skelbė TATENA. Gerokai didesnius, nei nurodė agentūra, radiacijos kiekius tyrėjai skelbia aptikę ir netoli Raudonojo miško.

Ekspertas: trys kartai – nieko baisaus

Fizinių ir technologijos mokslų centro vyresnysis mokslo darbuotojas Vytenis Barkauskas Delfi teigė, kad šioje situacijoje galima įžvelgti ir šiokią tokią kovą tarp organizacijų bei bandymą rinktis politinius taškus.

„Greenpeace“ visą laiką buvo antibranduolinė organizacija, nepaisant to, kad ji turi įvairių specialistų. Todėl jiems yra reikalas pūsti tą burbulą. Kitas dalykas – reikia žinoti TATENA situaciją. Tai yra organizacija, kuriai Rusija turi didelę įtaką. Istoriškai – dar tuo metu Sovietų Sąjunga yra viena jos steigėjų, tą reikia turėti omenyje“, – kalbėjo jis.

 

V. Barkauskas pabrėžė, kad jis nebūtų linkęs agresyviai vertinti „Greenpeace“ pateiktų rezultatų.

„Trijų kartų skirtumas – ne baisiai kažkas, – tikino specialistas. – Kas, kur, kada matavo, šie dalykai gali varijuoti, kisti, priklausomai nuo to, kada matavo, kur koks vėjas papūtė ar kokia dulkė nusėdo“.

Pasak jo, pranešime pateiktoje informacijoje daugiau apie atliktus matavimus nieko nėra parašyta.

Specialistas pabrėžė, kad padidėjusių radiacijos lygių ten tikėtis tikrai galima, nes toje vietovėje kilo dulkių debesys.

„Mano galbūt subjektyviu vertinimu, esant tokioms situacijoms, padidėjimas trimis kartais nėra kažkoks esminis skirtumas, kuris bylotų, jog kažkas čia yra slepiama. Mano galva, šiuo atveju tai pakankamai normalu“, – pabrėžė jis.

V. Barkausko teigimu, Ukrainos pozicija šiuo klausimu yra teisinga, ji kviečia įvairių – vyriausybinių ir ne, institucijų atstovus, rodo, kas buvo daroma Černobylyje.

 

„Daromi buvo su protu ir su saugumo reikalavimais nesuderinami veiksmai. O dėl tų parametrų galima ginčytis, bet kiek tai esmę sudaro? Mokslinė diskusija vyksta, su laiku paaiškės, kas teisus, tai vertinčiau būtent taip. Kadangi teritorijoje žmonių veikla apribota ir visi žino, kad jonizuojančios spinduliuotės lygiai vis tiek yra pakilę, tikėtis kažkokio didelio, esminio poveikio žmonių sveikatai dėl to skirtumo neverta“, – kalbėjo pašnekovas.

Jo teigimu, abi organizacijos vis tiek parodo tai, kad Černobylyje vyko su sveiku protu nesuderinami veiksmai.

Buvo atjungę nuo elektros

Černobylio atominę elektrinę Rusijos pajėgos užėmė pirmosiomis karo dienomis ir joje prabuvo iki kovo pabaigos.

Pasaulis su siaubu stebėjo, ką pavojingoje zonoje išdarinėja rusų kariai, kurie, kaip vėliau liudijo su jais kalbėjęsi elektrinės darbuotojai, net nebuvo girdėję apie 1986 metais įvykusia katastrofą atominėje elektrinėje.

Buvo pranešta, kad po Raudonąjį mišką rusai važinėjo sunkiąja technika, kasė apkasus – šios veiklos metu į orą kilo radioaktyvios dulkės, tačiau nė vienas nedėvėjo apsaugos nuo radiacijos, maža to, vienoje pavojingiausių pasaulio vietų vartojo maistą.

 

Kovo pradžioje paskelbta, kad rusai atkirto Černobylio atominę elektrinę nuo elektros. Baimintasi, kad pasibaigus generatoriaus veikimui, nustos veikti panaudoto kuro saugyklų vėsinimo sistemos ir gali įvykti radiacijos nuotėkis.

TATENA tuomet nurodė nematanti pasekmių saugumui Černobylyje. Balandžio 26-ąją, praėjus mėnesiui po rusų pasitraukimo iš pavojingos zonos, TATENA vadovas Rafaelis Grossis pareiškė, kad radiacijos lygis Černobylyje vėl normalus.

„Radiacijos lygis, sakyčiau, yra normalus. Kai kuriais momentais lygis buvo pakilęs dėl sunkiosios įrangos, kurią čia atgabeno Rusijos pajėgos, judėjimo, ir kai jos išvyko. Mes tai stebime diena iš dienos“, – teigė jis ir pridūrė, kad situacija buvo absoliučiai nenormali ir labai pavojinga.

Pasitraukdami iš Černobylio rusai vogė, ką tik galėjo, kaip pasakojama, ne tik brangius kompiuterius, nupirktus specializuotai laboratorijai, bet ir puodus.

Laboratorijos darbuotojai nuolat stebėjo oro, dirvožemio ir vandens užterštumo lygį Černobylyje. Šiuo metu jos veikla atstatyta, tačiau darbų pilnai atkurti negalima dėl teritorijoje paliktų minų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Lauryna Vireliūnaitė
(5)
(1)
(4)

Komentarai ()