Kodėl II-ojo pasaulinio karo pradžioje Didžioji Britanija ir Prancūzija nesustabdė Vokietijos Lenkijoje?  ()

Šis įdomus klausimas užduotas Quora.com portale, o atsakymą pateikė Ričardas Meakinas, istorijos magistras (Oksfordo universitetas).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lenkijoje? Akivaizdus klausimas, kuris kyla galvoje, būtų toks: kaip jie galėjo padaryti šį žygdarbį? Kaip jūs ketintumėte ten pritraukti pajėgas ir kaip galėtumėte aprūpinti, kai jos ten atsidurtų? – klausia Ričardas Meakinas, istorijos magistras (Oksfordo universitetas).

Kaip ten patekti? Kaip matote, Lenkija neturi prieigos prie jūros, išskyrus siaurą Dancigo (lenkų) koridorių, kuris siauriausioje vietoje buvo tik 20 mylių pločio. Deja, pikti vokiečiai pastebėjo šią ydą ir uždarė koridorių, kai tik įsiveržė į Lenkiją. Karas buvo paskelbtas 1939 m. rugsėjo 1 d., o koridorius buvo užimtas vokiečių po Tucholos miško mūšio rugsėjo 5 d., praėjus tik penkioms karo dienoms.

Po to sunku suprasti, kaip Didžioji Britanija ir Prancūzija galėtų pasiekti Lenkiją, kad sustabdytų vokiečius. Rusija tikrai neketino padėti po Molotovo-Ribentropo pakto pasirašymo, rumunai ir vengrai buvo provokiškų pažiūrų ir ilgainiui tapo ašies dalimi, o Baltijos šalys nekentė Lenkijos ir šiaip buvo tvirtai laikomos vokiečių arba sovietų gniaužtuose.

Tai paliktų tik du priartėjimo kelius – tiesiai per Vokietiją iš vakarų arba vykdant jūrų invaziją į Šiaurės Vokietijos pakrantę Baltijos jūroje. Neabejotina Vokietijos oro galia ir labai siaura jūra tarp Vokietijos, Danijos ir Švedijos krantų būtų aiškiai sukūrusios savižudišką situaciją.

Strateginiai bombonešiai negalėjo 1939 m. skristi tiek toli, todėl tuo karo metu UK oro keliu negalėtų rimtai padėti Lenkijai.

 

Tiesą sakant, Didžiosios Britanijos štabo viršininkams buvo visiškai aišku, kad jie niekaip negalėtų tiesiogiai paremti Lenkijos nei oru, nei sausuma, nei jūra.

Tai paliktų atvirą kelią iš Vakarų ir galiausiai atsitiko būtent taip, nors rusai ėmė viską gadinti, tuo pačiu metu įvažiavę iš Rytų ir okupuodami (hmmm, išlaisvindami) Rytų Europą, įskaitant Lenkiją.

Neaišku, ar ryžtingesnis prancūzų veržimasis Saro puolimo metu būtų atvedęs vokiečius į protą. Bet kokiu atveju, nebent kas nors kitas turi kokių nors aiškių idėjų, visiškai aišku, kad Didžioji Britanija ir Prancūzija negalėjo sustabdyti Vokietijos Lenkijoje 1939 m.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(3)
(7)
(-4)

Komentarai ()