[Žinios trumpai] Kinija ir Iranas sukėlė fantastišką naftos kainos kritimą – tai super blogos žinios Rusijai  ()

Neigiama Kinijos ekonomikos statistika ir Irano atsako į pasiūlymą dėl branduolinio susitarimo lūkesčiai lėmė staigų naftos kainos kritimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„West Texas Intermediate“ (WTI) rūšies naftos kaina nukrito iki 87,25 USD. Brent (naftos rūšis, išgaunama Šiaurės jūroje ir naudojama kaip etalonas) biržoje Londone nukrito iki 93 USD už barelį ir priartėjo prie apatinės trumpalaikio koridoriaus ribos.

Toks staigus nuosmukis yra tiesioginė neigiamos Kinijos ekonomikos statistikos paskelbimo pasekmė, pagal kurią tikimasi naftos paklausos sumažėjimo staigiai sulėtėjus Kinijos ekonomikai. Antras svarbus veiksnys – Irano atsako į pasiūlymą dėl branduolinio susitarimo lūkesčiai, galintys padidinti šalies naftos eksportą ir pasiūlą rinkoje. Tai praneša naujienų agentūra „Reuters“.

Pramonės gamyba Kinijoje liepą išaugo 3,8 % per metus (prognozė – 4,3 %), mažmeninė prekyba išaugo 2,7 % (prognozė – 5 %). Jaunimo (16–24 m.) nedarbas išaugo iki 20 proc. Kinijos ekonomikos lėtėjimas mažina naftos paklausą, vadinasi, kris ir jos kaina. Naftos perdirbimo apimtys Kinijoje nukrito iki žemiausio lygio nuo 2020 metų kovo mėnesio, rašo „Bloomberg“.

Ekonomikos nuosmukis Kinijoje liepos mėnesį sustiprėjo dėl nekilnojamojo turto nuosmukio ir dėl koronaviruso vykstančio karantino. Bandydamas reaguoti į krizę, Pekinas mažina palūkanų normą, tačiau, pasak ekspertų, tai vargu ar jam padės.

 

„Nors sumažinimas rodo, kad visa ekonomika turi problemų“, – sakė Iris Pang iš „ING Groep NV“. Jei Iranas ir JAV priims ES pasiūlymą atnaujinti branduolinį susitarimą, analitikai teigia, kad Iranui bus leista laisvai parduoti naftą rinkoje, o sankcijos bus panaikintos. Be to, Saudo Arabija yra pasirengusi padidinti naftos gavybą iki maksimalaus 12 mln. barelių per dieną pajėgumo, jei vyriausybė to paprašys, rašo „Reuters“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(83)
(0)
(83)

Komentarai ()