[Žinios trumpai] Raketinė sistema М270: ar ji tikrai gali pakeisti net du М142 HIMARS?  ()

M270 yra mažiau žinoma, bet labai panaši sistema į HIMARS. iš tikrųjų, egzistuoja tik du skirtumai. Visų pirma, M270 turi vikšrinę platformą. Antra, ji turi dvigubai daugiau raketų paleidimo įrenginių. Bet ar tai reiškia, kad viena M270 gali nudirbti dviejų M142 HIMARS darbą?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukraina naudoja ir ratines HIMARS, ir vikšrines M270 MLRS sistemas. Jos yra labai saugomos ir jau pasižymėjo toli už fronto linijomis sunaikintomis rusų bazėmis bei infrastruktūra. M270 sistema buvo sukurta pirmiau - jos vystymas prasidėjo 1977 metais ir ji pradėta eksploatuoti 1983 m. Tuo tarpu HIMARS buvo sukurta vėliau ir pradėjo tarnauti tik prieš 12 metų - 2010-aisiais.

Skirtumų tarp M270 ir HIMARS yra mažiau nei atrodo. Šios sistemos naudoja tuos pačius raketų paleidimo įrenginius. Tiesiog M270 turi 12 raketų paleidimo įrenginių, HIMARS - dvigubai mažiau. Abu šie ginklai naudoja tas pačias raketas. Dėl didesnio ginklo svorio, M270 turi vikšrinę važiuoklę, kuri iš esmės buvo paimta iš pėstininkų kovos mašinos „Bradley“. HIMARS turi ratinę sunkvežimio bazę.

 

Maksimalus M270 greitis siekia 64 km/val. Tuo tarpu HIMARS gali pasiekti 85 km/val greitį. Ir ne tik tai – HIMARS gali saugiai važiuoti asfaltuotais keliais, nepadarydamas didžiulės netvarkos. M270 suardytų asfaltą iki trupinių, bet žymiai geriau pasirodo bekelėje. Apskritai, M270 gali smogti stipriau (daugiau raketų), o HIMARS yra mobilesnis – gali pataikyti ir veikti daug efektyviau.

Šiuos skirtumus pabrėžia ir Ukrainos karinis stebėtojas Michailo Žyrochovas: „M270 yra salvinė raketų sistema, kuri naudoja tas pačias raketas kaip ir M142 HIMARS. Skirtumas tas, kad HIMARS yra ratinė, pagrįsta įprastu amerikietišku kariniu sunkvežimiu, o M270 yra vikšrinė transporto priemonė, naudojanti „Bradley“ bazę. Jos naudoja tą pačią amuniciją. <...> HIMARS gali paleisti šešias raketas, o M270 – dvigubai daugiau“.

 

Tai nereiškia, kad viena sistema yra geresnė už kitą. M270 yra geriau šarvuota, stabilesnė, turi daugiau raketų. HIMARS pagrindiniai pranašumai yra susiję su mobilumu. Šios savybės praverčia skirtingose situacijose, todėl idealiu atveju verta turėti abu - M270 bekelei ir HIMARS greičiui. M270 turi dvigubai daugiau raketų, bet negali pakeisti dviejų HIMARS. Raketos yra labai tikslios, todėl mobilumas ir apšaudymas iš dviejų taškų yra svarbesni nei tai, ką gali pasiūlyti viena M270.

(21)
(1)
(20)

Komentarai ()