Ukraina tapo bandymų poligonu: išbandomas JAV specialiųjų operacijų pajėgų planas, rezultatai įspūdingi – tai paaiškina ir Krymo sprogimus  ()

Ukraina naudojo amerikietišką pasipriešinimo koncepciją gindamasi nuo Rusijos agresijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV ir Europos pareigūnai teigia, kad Ukraina sėkmingai panaudojo JAV specialiųjų operacijų pajėgų sukurtą pasipriešinimo metodą, siekdama atremti Rusiją ir įveikti jos gerokai pranašesnes karines pajėgas.

Pasipriešinimo operatyvinė koncepcija buvo sukurta 2013 metais po Rusijos karo su Gruzija, tačiau jos vertė suvokta tik 2014 metais Rusijai įsiveržus į Ukrainos Krymo pusiasalį. Staigi teritorijų okupacija pribloškė Ukrainą ir Vakarus, atgaivino studijas, kaip sukurti totalinės gynybos planą, kuriame dalyvautų ir civiliai, ir kariškiai.

Vasarį pradėtas didžiulis Putino karas prieš Ukrainą tapo jo bandymų poligonu.

„Ukrainos vyriausybės visapusiškos gynybos požiūriu, viskas tvarkoje“, – sakė generolas leitenantas Markas Schwartzas, kuris doktrinos kūrimo metu buvo Specialiųjų operacijų vadovybės Europoje vadas.

„Jie naudoja visus išteklius, taip pat kai kurias labai netradicines priemones, kad pakenktų Rusijos Federacijos ginkluotosioms pajėgoms“, – pažymi jis.

Neseniai įvykdytų išpuolių ir sprogdinimų prieš Rusijos pozicijas okupuotame Kryme serijoje Kevinas D. Stringeris, išėjęs į pensiją kariuomenės pulkininkas, vadovavęs pasipriešinimo koncepcijos komandai, mato jos panaudojimo požymių.

„Kadangi įprastu būdu to padaryti nepavyks, reikia pasitelkti specialiųjų operacijų pajėgas, o norint pasiekti šiuos regionus, reikės pasipriešinimo paramos – žvalgybos, išteklių, logistikos“, – pažymi jis.

Ukrainos vyriausybės ataskaitoje, kurią transliavo CNN, teigiama, kad už atakų prieš Rusijos bazes ir amunicijos sandėlį slypi Ukraina. Atakos, įvykdytos toli už priešo linijų, buvo nepasiekiamos ginklams, kuriuos JAV ir kitos šalys viešai siuntė Ukrainai, o sprogimų vaizdo įraše nebuvo matyti nei raketos, nei drono. Rusija dėl sprogimų kaltino sabotažą arba amunicijos detonavimą.

 

Balandžio pradžioje JAV specialiųjų operacijų vadovybės vadas generolas Richardas Clarke'as Senato Ginkluotųjų pajėgų komiteto posėdyje sakė, kad JAV per pastaruosius 18 mėnesių padėjo apmokyti Ukrainoje prie specialiųjų pajėgų priklausančias pasipriešinimo kompanijas. Paklaustas, ar mato šio mokymo sėkmę dabartiniame konflikte, Clarke'as atsakė teigiamai.

Prasidėjus plataus masto Rusijos invazijai, Ukrainos vyriausybė sukūrė interneto svetainę, kurioje paaiškinami įvairūs pasipriešinimo būdai. Svetainėje aprašomi būdai, kaip panaudoti nesmurtinius veiksmus, įskaitant masinių renginių boikotavimą, streikus ir net humoro bei satyros panaudojimo būdus. Taip siekiama sumenkinti prorusiškos valdžios gebėjimą valdyti, primenant gyventojams apie teisėtą Ukrainos suverenitetą. Pasipriešinimo doktrina taip pat siūlo smurtinius veiksmus, įskaitant Molotovo kokteilių naudojimą, tyčinį padegimą ir cheminių medžiagų įpylimą į dujų bakus, siekiant sabotuoti priešo transporto priemones.

 

Doktrina taip pat ragina vykdyti plačią pranešimų kampaniją, siekiant kontroliuoti karo naratyvą, užkirsti kelią okupantų žinioms plisti ir išlaikyti gyventojų vienybę. Vaizdo įrašai apie Ukrainos smūgius Rusijos tankams, dažnai atliekami pagal popso ar sunkiojo metalo garso takelį, išplito, kaip ir kadrai, kuriuose Ukrainos kariai gelbsti beglobius gyvūnus. Tyčia ar ne, tai tampa pasipriešinimo dalimi, leidžianti Ukrainai formuoti Vakarų žiniasklaidos antraštes jai palankiomis sąlygomis ir dažnai humanizuoja Ukrainos kariuomenę taip, kaip Rusijos kariškiams gėdingai nepavyko.

Nuolatinis pranešimų srautas išprovokavo paramos iš užsienio bangą ir sėkmingai padidino Ukrainos Vakarų vyriausybių ginklų ir amunicijos tiekimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(87)
(1)
(86)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: