[Žinios trumpai] JAV ekspertai apie šeštos kartos naikintuvą MiG-41: „labiau primena mokslinę fantastiką“  (1)

Amerikiečių portalas „19FortyFive“ pakomentavo paskutines naujienas apie rusų naikintuvą „MiG-41“. Ekspertams žinomi faktai atrodo kaip iš mokslinės fantastikos srities.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kai faktai skamba per gerai, kad būtų tiesa, projektas greičiausiai pateks į tai, ką gynybos pirkimų profesionalai vadina „Mirties slėniu“. Tai reiškia, kad perėjimas nuo konceptualaus projekto planavimo prie brėžinių ir prototipų neįmanomas be papildomo laiko ir pinigų. Taigi, ekspertams atrodo, kad „MiG-41“ yra toli nuo realybės.

„MiG-41“, kuris, galbūt, net nebūtų taip vadinamas, yra šiuo metu vystomas naikintuvas, kuris turėtų pakilti pirmajam skrydžiui jau 2025 metais. Rusija prognozuoja, kad „MiG-41“ turėtų pradėti tarnybą jau 2028-aisiais. Tačiau sunku tikėti, kad tai yra įmanoma.

„19FortyFive“ ekspertai mano, kad internete sklandančios „MiG-41“ charakteristikos labiau primena fikciją: „Atrodo, kad jie turi pageidavimų sąrašą. Naikintuvo galimybės tiesiog paimtos iš mokslinės fantastikos“.

Remiantis kai kuriais pranešimais, „MiG-41“ pasieks iki 4800 km/val greitį, tačiau dar 2018 metais „MiG“ korporacijos generalinis direktorius Ilja Tarasenko teigė, kad greitis gali būti 4–5 MACH - tai yra daugiau nei 6000 km/val.

Toks greitis gali būti realaus pagrindo neturinti užgaida. Esant tokiam greičiui, susidarys milžiniška trintis, kuri virs karščiu ir didžiuliu iššūkiu naikintuvo fiuzeliažo medžiagoms. Nuo radarų saugančios dangos to nepakeltų. Tačiau tokio greičio reikia, kad „MiG-41“ galėtų greitai veikti didelėje teritorijoje. Teigiama, kad kreiserinis „MiG-41“ greitis sieks bent 3700 km/val. Palyginimui, F-35 pasiekia šiek tiek mažesnį nei 2000 km/val. greitį.

 

Be to, kaip planuota, „MiG-41“ galės naikinti ne tik naikintuvus, bet ir hipergarsines raketas bei palydovus, taip pat atlikti užduotis kosmose. Pats naikintuvas į kosmosą nekils, bet iš labai didelio aukščio galės leisti raketas. Generolas majoras Vladimiras Popovas būsimą „MiG-41“ pavadino viso NATO bloko baime ir siaubu.

Jei visos šios charakteristikos būtų pasiektos, „MiG-41“ būtų tikras siaubas. Tačiau dabar tai atrodo kaip svajonės ir nesąmonės.

(50)
(37)
(13)

Komentarai (1)