Turkija skubiai ruošiasi karui – vos per 72 valandas prie sienos permetė net 50 000 kareivių: paskelbė, kad smūgis bus žaibiškas  (1)

Turkija pasirengusi stoti į konfliktą su Armėnija Azerbaidžano pusėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Turkija yra pasirengusi prisijungti prie Azerbaidžano ir Armėnijos konflikto tuo atveju, jei karo veiksmai būtų atnaujinti. Per pastarąsias 72 valandas Turkijos kariuomenė pasienio su Armėnija zonose dislokavo daugiau nei 50 000 karių, praneša Atėnų žiniasklaida.

Tai gerokai viršija bendrą Armėnijos Respublikos kariuomenės dydį, o R. T. Erdogano pareiškimo apie pasirengimą remti Azerbaidžaną fone tiesioginio ginkluoto konflikto rizika yra labai didelė.

Šiuo metu žinoma, kad Turkija iš rezervo sutelkė apie 45 000 karių ir jau dislokavo karinį personalą su Armėnija besiribojančiuose regionuose. Be to, pasienio su Armėnija zonoje yra dislokuoti apie 5000 reguliariosios armijos turkų karių. Tai rodo, kad Ankara ruošiasi plataus masto karo veiksmams, o toks didelis kariškių skaičius gali būti įtrauktas į teritorijų okupaciją.

Pažymėtina, kad Turkijos 50 000 karių mobilizacija įvyko vos per 72 valandas, o tai leidžia suprasti, su kuo Graikijai teks susidurti kilus galimam konfliktui Evro nome ar rytinėse Egėjo jūros salose.

Šiuo metu situacija Azerbaidžano ir Armėnijos pasienyje stabilizavosi, tačiau įtampa išlieka itin didelė, nes bet kokia organizuota provokacija gali peraugti į plataus masto ginkluotą konfliktą, nes tiek Azerbaidžano, tiek Turkijos kariuomenės yra daug geriau aprūpintos nei Armėnijos.

 

Tuo pat metu Rusija yra pasirengusi padėti Jerevanui Turkijos atakos atveju, be to, Irano ginkluotosios pajėgos yra itin parengtos, nes Armėnijos ir Azerbaidžano pasienyje dislokavo mažiausiai šimtą tankų ir šarvuočių.

JAV Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi sekmadienį apkaltino Azerbaidžaną už šią savaitę įvykusius Azerbaidžano ir Armėnijos pajėgų susirėmimus pasienyje, per kuriuos žuvo 200 žmonių.

„Kongreso vardu griežtai smerkiame šiuos išpuolius, kurie kelia grėsmę labai reikalingam taikos susitarimui“, – sakė ji per spaudos konferenciją iš Armėnijos sostinės Jerevano.

 

„Armėnija mums yra ypač svarbi, nes po Azerbaidžano nelegalių išpuolių Armėnijos teritorijoje ypatingas dėmesys skiriamas saugumo aspektui“, – pridūrė ji.

Neatmestinas susitarimas tarp JAV ir Turkijos, kurio tikslas būtų Armėnijos pasitraukimas iš KSSO sutarties arba bent jau jos diskreditavimas ir vėlesnis suirimas. Tai gana panašu į Jungtinių Valstijų stilių ir gali būti, kad Erdoganui mainais buvo pasiūlytos kai kurios lengvatos, pavyzdžiui, F-16 modernizavimas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(38)
(9)
(29)

Komentarai (1)