Vakarų sostinės skubiai rengiasi Rusijos branduolinei atakai: grėsmė reali, bet nuotaikos labai kovingos – niekas nepasiduos!  ()

Įtakingo leidinio šaltiniai kalba apie skirtingus reagavimo į hipotetinę branduolinę ataką variantus, tačiau visi jie rodo, kad grėsmės akivaizdoje niekas nežada pasiduoti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vakarų sostinės rengia nenumatytų atvejų planus tuo atveju, jei Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas įsakys surengti branduolinį smūgį Ukrainai, rašo laikraštis „Financial Times“, remdamasis penkiais Vakarų pareigūnais, kurie prašė neskelbti savo pavardžių.

Jie visi mano, kad V. Putino grasinimai vargu ar išsipildys, tačiau Kyjivo sąjungininkai stiprina branduolinį budrumą ir atgrasymą.

„Jei jis manė, kad grasinimas įbaugins Ukrainą ir privers ją pasiduoti arba perleisti 20 % savo teritorijos, arba išgąsdins kitus atsisakyti tiekti pagalbą Ukrainai, atsitiko priešingai“, – sakė aukšto rango JAV pareigūnas.

Kiti du Vakarų pareigūnai teigė, kad smūgio Ukrainai atveju greičiausiai nebus atsakyta branduoliniais ginklais. Vietoj to, kariuomenė nubaus Rusiją įprastomis priemonėmis.

Pareigūnai ir analitikai mano, kad net ir esant blogiausiam scenarijui V. Putinas greičiausiai panaudos taktinius branduolinius ginklus, skirtus naudoti mūšio lauke.

Trys iš penkių pareigūnų teigė, kad NATO valstybės narės privačiai perspėjo Maskvą apie atsakomųjų veiksmų, kuriuos gali sukelti bet koks branduolinio ginklo panaudojimas, mastą. Jie mano, kad keršto grėsmė išlieka geriausia atgrasymo priemone.

Amerikiečių pareigūnas pridūrė, kad JAV su ukrainiečiais aptarė galimo branduolinio ginklo panaudojimo scenarijus ir kaip tokios grėsmės atveju užtikrinti saugumą.

 

Leidinyje pažymima, kad branduolinių ginklų dislokavimo logistika yra sudėtinga ir atimanti daug laiko, todėl Vakarų žvalgybos palydovai gali nesunkiai aptikti šią veiklą. Prieš pradedant tikrąjį ginklų naudojimą, reikia atlikti keletą žingsnių. Juos aptikę Vakarai galės koreguoti savo veiksmų planą.

Pasak Duke universiteto politologo Simono Mileso, perėjimas į  budrumo režimą, kovinių galvučių prijungimas prie paleidimo platformų neliks nepastebėtas JAV žvalgybos.

„V. Putinas mieliau grasina panaudoti branduolinius ginklus ir nori laimėti nuolaidų, nei iš tikrųjų gali juos panaudoti“, – sakė Carnegie Endowment Branduolinės politikos programos vienas iš direktorių Jamesas Actonas.

 

Kai kurie karo ekspertai taip pat teigė, kad prastas Rusijos ginkluotųjų pajėgų koordinavimas rodo, kad branduoliniai smūgiai negali reikšmingai paveikti karo baigties.

„Jums reikia tam tikros integracijos su savo įprastomis pajėgomis, nesvarbu, ar norite sustabdyti puolimą, ar jį pradėti. Rusai neįrodė, kad gali tai padaryti“, – sakė Pavelas Budwigas, Jungtinių Tautų nusiginklavimo studijų instituto vyresnysis bendradarbis.

Anksčiau Baltųjų rūmų patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas sakė, kad bet koks branduolinio ginklo panaudojimas turės pražūtingų pasekmių Rusijai. JAV apie tai įspėjo Kremlių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(89)
(6)
(83)

Komentarai ()