Lietuvoje skelbiama energetikos revoliucija, investicijos atima žadą: „Greitai turėsime tiek elektros, kad ją eksportuosime“

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

iSraigius 2022-09-28 12:46
bus kaip cia https://twitter.com/peterktodd/status/1 ... 3305817089
donatasv 2022-09-28 12:55
Na nors ir nelabai mėgstu koncervus, bet šiuo klausimu opozicijos žaidimą ir interpeliaciją laikau totaliai perdėtu populizmu. Šį syk koncervai pagal mane ganėtinai stabiliai tvarkosi su krize, tiek kiek tai įmanoma.
kestutisz 2022-09-28 13:02
čia užsakomasis straipsnis? jei ne - tai ko stabdo, dw dar per pusdienį kokį saulės/vėjo parką pastatykit :) "550 MW – tiek naujos atsinaujinančios energijos įrengtosios galios Lietuvoje atsirado nuo 2020 m., pradėjus darbą šiai Vyriausybei" - tokių ditirambų pamenu būdavo anų laikų Pravdose (nu skaitant glamžymo procese lauko tupykloje gūdžiam kaime)
donatasv 2022-09-28 13:10
Realiai nekliedėk, o pervažiuok per Lietuvą, ką man ir teko padaryt kelis kart šiais metai, ir tiek iškilusių naujų vėjo jėgainių bokštų kiek per šiuos metus neteko matyt. Tikrai likau maloniai nustebintas pažanga.
kestutisz 2022-09-28 13:19
Taip, deja (na man asmeniškai tai gadina horizontą, ypač naktinį :) kyla, bet tikrai netikiu, kad va visas procesas tai čia būtent šitų nuopelnas. Kiek pro vieną parkelį teko dažnai pavažinėt - tai gal metus statė, neabejoju jog iki to ne ką mažiau planuota buvo, pirkimo procesai etc.
immortallt 2022-09-28 13:24
Vėjo jėgainių parką fiziškai pastatyti trunka 6-10 mėn. Biurokratija visa ir statybos 2-3 metai. Lietuvoje jau prieš 5 metus buvo prirengta projektų ir surinkta sklypų kokiems 4-5 GW projektų. Ar tai tik šios vyriausybės nuopelnas? Ne. Ar tai iš viso vyriausybės nuopelnas kad tiek daug staiga pasileido? Dalinai. Pagrindinis nuopelnas yra aukštai elektros kainai. Vyriausybė tik įgalino sumžindama biurokratijos, t.y. regioninio parko direktorius už 35km matydamas nuo vienos kalvos vėjo jėgainių menčių viršų nebegali uždrausti statyti vėjo jėgainių parko. Tokių ir panašių situacijų buvo ne viena, ir ne dvi. kestutiz, o tau oro tarša negadina horizonto? Ar šiaip gyvenimo?
Talkatif 2022-09-28 14:15
Mūsų opozicija kacapų valdininkėlių mentaliteto ir protelio. Net snukeliai tokie pat. Bet vyriausybė irgi kosmonautiška :)
Galonas 2022-09-28 14:19
Pritariu Kęstučiui, straipsnis smirda reklama. Esam daugiausiai perkantys elektros EU regione, atsiliekam atsinaujinančia energetika ir nuo latvių ir nuo estų, o jie ir šiaip pasigamina vos ne visą poreikį, o mes tik trečdalį! Investicijos į tinklus per menkos, biurokratija per ilga, vis dar pilna nesąmonių tampant gaminančiu vartotoju, keičiant planus ir pasaugojimo mokesčiuose, parama neauga su infliacija, Vilniaus kogeracinė jėgainė vėluoja žiauriai. Gal stambusis verslas ir gali kažkuo džiaugtis, bet aš kaip vartotojas tai ne. Nors klausimas ar taip jau gera jiems. Anykščiuose, gegužę, paleidus parką viena jėgainė nugriuvo ir vis dar nepaleido kitų dėl tyrimo. Kažkur prie Širvintų jau gal du metai guli jėgainės paruoštos, o čia tik tai kiek matau, o dar kiek nematau... Kol kas nuopelnai tik sukilusiom kainom. Energetikos ministerijai B-.
BevardisBepavardis 2022-09-28 15:03
Aha, kur gi ne! Кažkada ir kiauliena žadėjome Europą užversti.... Tik dabar patys iš lenkų perkam
gytis13 2022-09-28 18:16
Na o kai vėjo nebus tai nusipirksime elektros už 4Eur/kWh, vis kas nors parduos...
lizunas 2022-09-28 18:34
Tarp Širvintų ir Ukmergė įdomi istorija, lyg buvusi valdžia žadėjo didelę paramą toms trims jėgainėms, bet atėjus Kreiviui buvo užblokuota perlaidos, ar netgi leidimai atšaukti, dabar tiksliau nepamenu dėl ko stabdė. Bet jau buvo suvažiavę kranai, ruošėsi statyti. Tik jau senokai į tą pusę važiavau, nemačiau ar vis dar guli ten toliau, ar išvežė
Kyborg 2022-09-28 19:43
Ar aš teisingai suprantu, kad Kreivys kaltas, jog Anykščiuose nugriuvo jėgainė? Beje, pasidomėk tų pačių latvių elektros gamyba, kokia atsinaujinančia energetika jie prieš mus pirmauja ir kada tos hidroelektrinės buvo pastatytos.
immortallt 2022-09-29 07:29
Mūsų opozicija nėra durna, tik dirba kitos valstybės naudai arba tik savo kišenė rūpi, nesvarbu, kiek blogai visai likusiai valstybei.
immortallt 2022-09-29 07:30
Kai nesupranti kodėl tokia kaina susidarė, visada galima tiesiog pamyžčioti.
keine_lust 2022-09-29 11:53
Tai kad 9 straipsniai is 10 yra uzsakomi cia.
gytis13 2022-09-29 19:06
Na kai rusas statė Ignalinos AE tai iškart statė ir Kruonio HAE dėl avarinio stabdymo ir grafiko lyginimo. Lietuviai protingesni, stato vėjo jėgaines o akumuliacijos elektros kaupimui nereikia, gal vėjas nenustos pūsti kai reiks.
Galonas 2022-09-29 21:06
Tai kaip tu skaitai ar supranti? Paprasčiau: kalta biurokratija ir tyrimo eiga, kad leidimo nėra kitas paleist pusę metų, nors jos veikė gerai. Prie ko čia statybos metai? Latviai pasigamina 70-80% savo poreikio, estai viršija poreikį. Tai ne, čia mes "lyderiai" su savo varganais 35%. Su tokia gamyba mūsų investicijos turi būt x10 didesnės su minimalia biurokratija.
immortallt 2022-09-30 07:46
Kruonis net ne dėl avarinio stabdymo, o kad suvalgyti bent dalį elektros pertekliaus. Lietuvoje vėjas statomi kombinuojant su saule, pakeičiant vienas kitą. Įrenginėjamas dabar akumuliatorius, kuris netolygumus lygins ir gerins elektros kokybinius parametrus. Tobulinamas Kruonis, didinant jo lanstumą ir reakcijos laiką. Plečiamos elektros jungtys su vakarais. Mes elektros galime patys sau pasigaminti iš dujų be problemų. Problema, kad dujos santykinai brangesnės nei elektra.
Radis 2022-10-01 07:51
Pamastymui! Karbausko gauja su skverneliu priesakyje, taip susitvarke su coronos krize, kad manau galima 9- ta "statyt". O ka daro koncervu sutve su simonyye ir visokiom laisvem del energetines krizes? Mano manymu absoliuciai nieko, laukia kol laukinis kapitalizmas viska sutvarkys! P.s. coronos krize buvo nenuspejama, o energetine lengvai prognozuojama.
immortallt 2022-10-01 11:18
Susitvarkė su krize? Pradžioje visiškai sustabdė šalį, kad iš esmės verslas net negalėjo pasinaudoti siūloma parama ar gauti apyvartinių lėšų kreditą. Tada realiai ignoravo viską ir sukėlė didžiausią susirgimų ir mirčių bangą, nes kažkur 8 savaites tiesiog stebėjo kaip auga susirigimų banga. Per metus laiko nesusitvarkė su duomenų rinkimu ir analitika. Vasarą, kai aiškino, kad parengtas skiepijimo planas, pasirodo, kad ne tik planas neparengtas, bet ir šaldymo įrangos nėra, kitaip sakant visiškai nieko nedaryta, kad pasirengti. prezidentas sedimentas toks pat, iki rinkimų, tylėjo ir nulis kritikos, kad susirgimų skaičius šauna į viršų. Tada įvyko rinkimai, ir dabartinę valdančiąją daugumą jau pradėjo drožti, kad kažką reikia daryti su covid krize, nors tuo metu vis dar žalstiečiai buvo valdžioje, ir jie ten buvo dar mėnesį, ir ne tik nieko nedarė, dauguma atostogavo! Atėjo nauja valdančioji dauguma, statistika sutvarkyta buvo per 3-4 savaites, kai žalstiečiai sakė, kad tai neįmanoma. Sedimentas per griežtą karantiną ir judėjimo tarp miestų apribojimus ne tik jų nepaisė, bet ir su dukromis kartu šventė kalėdas/naujus. Taip, tikrai, konservatoriai čia blogiausi... Energetinė krizė lengvai prognozuojama? Lengvai prognozuojama, kad esi pasiekęs vidutinį pajamų lygį, nesi pats protingiausias, gyveni arba susispaudęs, arba nuolat trūksta pinigų, todėl visada ieškai, kas kaltas dėl tavo blogo gyvenimo. O energetinę krizę prognozuoti turėtum žinoti labai daug faktorių, pvz. pramonė kiek mažins apimtį, kiek anglių katilinių bus paleista, kiek atominių veiks, kiek sąnaudos bus sumažintos, kiek gavyba ir tiekimas bus padidintas iš kitų šaltinių. Šią informaciją turės po kokių 3-4 metų, kaip istorinį faktą konstatuojant. Čia jau net nekalbant apie tai, kad Lietuva energinių išteklių rinkoje yra lašas ir jinai nevaldo šios rinkos. Net JAV nebevaldo, tik daro įtaką.