Sunku patikėti – štai kokio muziejinio laužo Rusija gali gauti iš savo sąjungininkės karui Ukrainoje  (2)

Viena Rusijos sąjungininkė savo arsenale turi dar Antrojo pasaulinio karo laikų ginkluotės – ir ją, prireikus galėtų perduoti Rusijai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Viena nuotrauka paaiškina, kodėl Rusijos gynybos pramonė sparčiai praranda lyderio pozicijas pasaulinėje ginklų rinkoje.

2022 m. rugsėjį Vietnamo kariuomenė surengė pakrančių gynybos karines pratybas. Šių manevrų metu buvo pastebėti kai kurie „senoviniai“ 100 mm kalibro tankų naikintojai SU-100, kurie datuojami Antrojo pasaulinio karo laikais ir buvo gaminami 1944–1956 m.

Šie 70 metų senumo ginklai vis dar kažkaip išlaiko funkcinę būklę Vietnamo kariuomenės rankose ir atlieka pakrančių gynybos užduotis, kaip pranešė „Defence24“.

Remiantis „Defence24“, Vietnamo ginkluotosios pajėgos turi apie 100 vienetų SU-100. „Military Balance“ vadove tik pažymima, kad kai kurie yra naudojami.

SU-100 turi 100 mm D-10S pabūklą, kuris naudojamas tankuose T-54/T-55 (Vietnamas vis dar naudoja 850 tokių tankų). Šio ginklo „ant popieriaus“ taikymo nuotolis yra 6 km, o maksimalus šaudymo nuotolis – 15 km, pramuša iki 200 mm storio šarvus.

Šiuolaikiniame kare to pakanka sunaikinti bet kokią amfibinę mašiną, pvz. Kinijos desanto operacijos atveju (1979 m. Vietnamas su Kinija kariavo trumpą pasienio karą).

Atsižvelgiant į tai, kad Rusijos Federacija kai kuriuos savo karinius dalinius jau aprūpino pasenusiu metalo laužu, pavyzdžiui, retkarčiais pastebėtomis Antrojo pasaulinio karo laikų haubicomis D-1 ar šeštojo dešimtmečio priešlėktuviniais pabūklais KS-19, negalime atmesti, kad kada nors Rusija gali kreiptis į Vietnamą, prašydama parduoti visus šiuos ginklus.

 

Tačiau dar svarbiau, kad Vietnamo pavyzdyje matome „paslėptą“ priežastį, kodėl Rusijos karinė pramonė greitai praranda savo pozicijas pasaulinėje ginklų rinkoje.

Iš tikrųjų Vietnamą vargu ar galima pavadinti skurdžia šalimi. Šalies gynybos išlaidos 2020 metais siekė 5 milijardus JAV dolerių 482 000 karių armijai. O pažangiausius ginklus galima greitai nusipirkti, jei tik yra galimybė.

Pavyzdžiui, Vietnamo pakrančių gynyba turi modernias Izraelio gamybos raketų paleidimo sistemas „AccuLAR-160“ ir EXTRA. Taigi, jei Vietnamas turėtų galimybę savo pakrantės daliniams įsigyti naujesnių artilerijos sistemų, pavyzdžiui, iš Rusijos, Vietnamas tikrai pasinaudotų galimybe.

 

Pasaulinėje ginklų rinkoje sėkmingos yra šalys, kurios gali pasiūlyti visapusišką užsakovo krašto apsaugos perginklavimą.

Tačiau Rusijos gynybos pramonė nieko panašaus negali pasiūlyti. Kremlius stengiasi parduoti tik atskiras reklamuojamus „wunderwaffe“ (stebuklingus ginklus), kurie yra brangūs ir sunkiai prižiūrimi. Ir jei rusai turės galimybę kelti klientui papildomų reikalavimų, Maskva to imsis. Pavyzdžiui, 2005 m. Vietnamas iš Rusijos užsakė raketų sistemas „Bastion“, o dviejų divizijų (komplektų) pristatymas truko iki 2016 m. Kitas atvejis – Hanojus turėjo atsisakyti pirkti papildomus tankus T-90S, nes Maskva nepagrįstai pakėlė kainą.

Tuo pat metu Vietnamas nuolat konfrontuoja su Kinija, o santykiai su JAV užsimezgė tik prieš kelerius metus. Tokiomis aplinkybėmis Vietnamui tikriausiai buvo patogiau naudoti senovinius SU-100 pabūklus, nei derėtis dėl modernesnių sistemų, kurios juos pakeistų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(15)
(16)
(-1)

Komentarai (2)