[Žinios trumpai] „Jis nesugeba padaryti vienintelio dalyko“: ISW nurodė Putino kracho priežastį  ()

Rusijos nacionalistai kritikuoja Vladimirą Putiną ir kariuomenės vadus, kad jie nereaguoja į svarbius įvykius Ukrainoje. Bet eskalacija ar branduolinis karas, Vakarų ekspertų nuomone, Rusijos problemų neišspręs.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sprogimas ant Krymo tilto ir Rusijos karių nesėkmės Ukrainoje gali pakirsti Rusijos prezidento Vladimiro Putino režimą. Tokią išvadą padarė Amerikos karo studijų instituto (ISW) ekspertai.

Nepasitenkinimas, anot analitikų, auga nacionalistinėje Rusijos Federacijos bendruomenėje, kuri tikisi agresyvesnio karo. Putinas ir Kremlius buvo kritikuojami dėl nesugebėjimo aiškiai reaguoti į svarbius įvykius.

„Sunku telktis aplink Putiną, kai jo vyriausybė dengiasi paslaptimi. Putinas nekreipė dėmesio į kreiserio „Moskva“ nuskendimą ir apsikeitimą sulaikytais „Azovostal“ gynėjais, kuriuos Kremlius demonizavo po Mariupolio mūšio“, - sakė ISW ekspertai.

Rusijos nacionalistų kritika Rusijos Gynybos ministerijai ir žvalgybos agentūroms ilgainiui gali pakenkti Putino režimui, teigiama pranešime. Institutas pabrėžia, kad nacionalistinė bendruomenė, tvirtai besilaikanti Rusijos istorinio ir kultūrinio pranašumo ideologijos, skausmingai suvokia Ukrainos pajėgų kontrpuolimą. „Keičiasi suvokimas apie karo trajektoriją ir Ukrainos galimybes, rusai išgyvena grubų pabudimą“, – teigia ekspertai.

Rusijos propagandistai priversti ieškoti būdų pateisindami sėkmingą Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kontrpuolimą šalies pietuose. Dabar sakoma, kad Rusijos kariuomenė kovoja prieš galingą Vakarų NATO bloką, o ne prieš Ukrainą.

Putinas keičia atpirkimo ožius

 

Tuo tarpu Vladimiras Putinas paskyrė generolą Sergejų Surovikiną „specialiosios karinės operacijos“ vadu.

„Kai kurie tinklaraštininkai Surovikino paskyrimą laiko įrodymu, kad Putinas kuria vieną štabą visai karinei operacijai valdyti ir kad Surovikinas gali turėti daugiau galių nei Rusijos generalinio štabo viršininkas“, – nurodė institutas.

Tokia reakcija, anot analitikų, atrodo keistai, nes Surovikinas – eilinis rusų generolas, nuo liepos vadovaujantis Rusijos okupantams pietų Ukrainoje.

„Putinas negali padaryti vienintelio dalyko, kurio reikalauja jo rinkėjai – laimėti karą. Vyresniųjų vadų kaitaliojimas neišspręs sisteminių problemų, trukdančių operacijoms, logistikai, gynybos pramonei ir mobilizacijai. Atpirkimo ožiai gali tik kuriam laikui nukreipti kritiką nuo Putino“, – apibendrina pranešimo autoriai.

 

Karinio konflikto, konvencinio ar branduolinio, eskalavimas, anot ISW analitikų, V. Putino problemų neišspręs, o Ukrainos kariuomenės kontrpuolimas sustos tik trumpam. „Tokios atakos gali išprovokuoti Vakarų reakciją – likusios Rusijos karinės galios ir jos gebėjimo pasiekti bet ką tikros vertės sunaikinimą“, – apibendrino autoriai.

(32)
(1)
(31)

Komentarai ()

Susijusios žymos: