Kas yra Baltarusijos ir Rusijos „Jungtinė karinė grupė“ ir ar ji kelia grėsmę Ukrainai? Susirūpinti turėtų ir Lietuva?  ()

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka pirmadienį pareiškė, kad Ukraina ruošiasi puolimui prieš Baltarusiją, ir paskelbė apie „jungtinės karinės grupės“ su Rusija formavimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Ukraina ne tik diskutuoja, bet ir planuoja antskrydžius Baltarusijos teritorijoje“, – per susitikimą su saugumo pareigūnais sakė Lukašenka, artimas Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininkas, pranešė valstybinė naujienų agentūra „Belta“. „Jei nori taikos, turi ruoštis karui“.

Nors Baltarusija nuo pat invazijos į Ukrainą pradžios buvo Rusijos pajėgų – tiek sausumos pajėgų, tiek raketų paleidimo įrenginių – dislokacijos vieta, Lukašenkos pranešimas sukėlė tarptautinį susirūpinimą, kad Baltarusija netrukus gali imtis aktyvesnio vaidmens kovose.

Lukašenka sakė, kad Baltarusija ir Rusija pastarosiomis dienomis rengė karius, tvirtindamos, kad pasirengimas vyksta pagal abiejų šalių Sąjunginių valstybių aljansą.

Kas yra Rusijos ir Baltarusijos Sąjunginių valstybių aljansas?

Baltarusija ir Rusija, kurios turi 1 200 kilometrų sieną, 1999 m. pasirašė „Sąjunginės valstybės“ sutartį ir nuo to laiko ėmėsi veiksmų politinės, karinės ir ekonominės integracijos link.

Pagal sutartį, iškilus grėsmei Rusijos ar Baltarusijos teritorijai, Sąjungos valstybė gali steigti bendrą karinį vienetą savigynai.

Nors Lukašenka nepateikė jokių įrodymų, kad Kijevas planuoja pulti Baltarusiją, jo vieši įspėjimai apie neišvengiamą grėsmę padėjo pagrindus sukurti jungtines pajėgas.

Kiek karių bus surinkta?

„Neturėtume tikėtis didelio skaičiaus iš Rusijos ginkluotųjų pajėgų. Bet tai bus daugiau nei 1000 žmonių“, – sakė A. Lukašenka.

Dideli Rusijos nuostoliai per daugiau nei septynis mėnesius trunkantį karą Ukrainoje reiškia, kad mažai tikėtina, kad ji sugebės surinkti daug vyrų, sakė gynybos analitikas Konradas Muzyka iš Lenkijoje įsikūrusios „Rochan Consulting“ grupės.

Todėl didžiąją dalį šių karių greičiausiai aprūpins Minskas.

Baltarusijoje yra apie 45 000 karių, 60 orlaivių ir 600 tankų, teigiama 2021 metais Estijoje įsikūrusio Tarptautinio saugumo ir gynybos centro ekspertų grupės ataskaitoje.

Tačiau, pasak Muzykos, Baltarusijos karinius judėjimus sekančio nuo kovo mėnesio, Baltarusijos daliniai, kurie būtų dislokuoti, yra nepatyrę ir palyginti silpni.

Kur jie eis ir ką veiks?

 

Neaišku. Jungtinės pajėgos bus vien „gynybinės“ ir bus išsiųstos prie Baltarusijos sienos, antradienį sakė Baltarusijos gynybos ministras Viktoras Chreninas.

„Dar kartą pabrėžiame, kad Regioninės pajėgų grupės užduotys yra grynai gynybinės. Ir visa šiuo metu vykdoma veikla yra skirta pakankamai reaguoti į veiksmus šalia mūsų sienų“, – sakoma Chrenino pranešime.

Tai gali reikšti, kad Sąjunginės valstybės pajėgos bus siunčiamos ginti vakarinės Baltarusijos sienos su Europos Sąjungos ir NATO narėmis Lenkija, Lietuva ar Latvija arba prie pietinės šalies sienos su Ukraina.

Anot Muzykos, karių siuntimas į pietus ir gandų apie karinę intervenciją sklaida gali būti bandymas surišti Kijevo pajėgas, padedančias sumažinti spaudimą Rusijos kariuomenei, kuri ir toliau stumiama atgal dėl Ukrainos kontrpuolimo.

Koks buvo Ukrainos atsakas?

 

Prezidentas Volodymyras Zelenskis antradienį G7 lyderių susitikime sakė, kad Rusija siekia įtempti savo sąjungininkę Baltarusiją į karą Ukrainoje.

„Rusija bando tiesiogiai įtraukti Baltarusiją į šį karą, vaidindama provokaciją, kad mes tariamai ruošiame puolimą prieš šią šalį“, – sakė Zelenskis, ragindamas prie Ukrainos ir Baltarusijos sienos nusiųsti tarptautinius stebėtojus „stebėti saugumo situaciją“.

Ar tai gali būti platesnio Baltarusijos karo su Ukraina pradžia?

Nors išpuolis prieš NATO šalį yra labai mažai tikėtinas, Lukašenkos pranešimas gali reikšti, kad Minskas ruošiasi tiesioginiam Rusijos rėmimo vaidmeniui Ukrainoje.

Pagal vieną iš galimų scenarijų teiginiai apie neišvengiamą Ukrainos ataką Minske gali būti dalis klaidingos vėliavos operacijos, skirtos visuomenei palaikyti Baltarusijos karinį žingsnį.

Tačiau kol kas dar per anksti spėti tikruosius Lukašenkos tikslus, sakė Muzyka.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(2)
(7)
(-5)

Komentarai ()