Sensacinga! HIMARS galintis numušti rusų 500 mln. dolerių vertės megaginklas sunaikintas su...HIMARS  ()

Rugpjūčio 5 d., pirmą kartą pasaulyje dėl puikiai atliktos operacijos Ukrainos kariuomenė sunaikino naujausios Rusijos priešlėktuvinės raketų sistemos S-400 „Triumph“ daugiafunkcį ugnies valdymo radarą 92Н2Е.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai feisbuke paskelbė Censor.NET vyriausiasis redaktorius Jurijus Butusovas.

„Nuostabi sėkmė – rugpjūčio 5 d., pirmą kartą pasaulyje dėl puikiai atliktos operacijos Ukrainos armija sunaikino naujausios Rusijos priešlėktuvinės raketų sistemos S-400 „Triumph“ daugiafunkcį ugnies valdymo radarą 92N2E. Mūšio rezultatą paskelbė oficialus Rusijos šaltinis“, – pažymi jis.

Jis primena, kad „Triumph“ yra pagrindinė Rusijos ginkluotųjų pajėgų priešlėktuvinės ir priešraketinės gynybos sistema, ją įsigijo ir pradėjo eksploatuoti Turkija ir Indija. Tačiau tik Ukraina gavo unikalią S-400 „Triumph“ sunaikinimo patirtį.

„Rusijos leitenanto Andrijaus Grakovo iš Bataisko miesto Rostovo srityje nekrologas atskleidė sensacingas 92N2E ugnies valdymo radaro sunaikinimo aplinkybes. Grakovas buvo S-400 „Triumph“ radaro operatorius.

92N2E pasižymi išskirtinėmis savybėmis: jis gauna duomenis iš stebėjimo radarų ir vienu metu stebi iki 100 taikinių, ir vienu metu nukreipia iki 72 priešlėktuvinių raketų. Raketos greitis gali siekti iki 4,8 km/s. Žalos atstumas iki 240 km, žalos aukštis iki 60 km. Tai yra S-400 divizijos branduolys, be 92N2E sistema nėra paruošta kovai. Bendra S-400 divizijos eksporto vertė yra 500 milijonų dolerių“, – priduria Butusovas.

Taigi, kaip pažymi žurnalistas, Grakovas mūšio metu ėjo kovinę tarnybą, o jo kovinę transporto priemonę sunaikino tiesioginis smūgis, kaip teigiama nekrologe, MLRS raketa. Matyt, kalbame apie HIMARS raketą, kuri pagal Rusijos klasifikaciją yra daugkartinė raketų paleidimo priemonė (MLRS). Jei ne šis paaiškinimas, atrodytų labiau tikėtina, kad į radarą pataikė antiradarinė raketa HARM AGM-88.

 

Įdomu tai, kad pagal charakteristikas S-400 „Triumph“ gali be problemų numušti HIMARS raketas. Tačiau šiuo atveju Ukrainos kariuomenė panaudojo tam tikrą veiksmingą taktiką, kuri neleido S-400 atremti raketos atakos, nepaisant to, kad oro gynybos sistema buvo dislokuota kovinėje parengtyje.

„Remiantis Rusijos Federacijos gynybos ministerijos rugpjūčio 6 d. pranešimu, Rusijos oro gynyba perėmė 26 raketas – daugumą jų Chersono srityje. Dabar aišku, kad dalies raketų nepavyko perimti, nors ataka neatrodė masinė, turint omenyje paleidimų įrašus keliose gyvenvietėse ir didelę oro gynybos bei priešraketinės gynybos įrangos koncentraciją šioje srityje“, – pažymėjo Butusovas.

 

„Nepaprastą Ukrainos žvalgybos ir HIMARS sėkmę teigia oficialūs Rusijos šaltiniai. Už tai turėtų būti įteikti aukšti apdovanojimai tiems, kurie surado MRLS, planavo operaciją ir vadovavo bei atliko paleidimų seriją. Juk akivaizdu, kad į tokį nuo oro atakų apsaugotą taikinį pavyko pataikyti tik gerai apgalvotų kompleksinių veiksmų dėka, o raketų paleidimas buvo grupinis, priešo veiksmai buvo maksimaliai komplikuoti“, – rašo žurnalistas.

„Ačiū, Necro Mancer, kad radai Grakovo nekrologą“, – reziumuoja Butusovas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(78)
(5)
(73)

Komentarai ()