JAV tyliai žaidžia dvigubą žaidimą – skelbiamas skandalingas nurodymas dėl Rusijos  (1)

Bendradarbiavimas tęsiamas su sankcijų išvengusiomis „Gazprom“, „Uralkali“ ir „PhosAgro“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iždo departamentas ir JAV valstybės departamentas tyliai paragino bankų gigantus tęsti bendradarbiavimą su tam tikromis Rusijos įmonėmis.

JAV prezidento administracija tokiu būdu bando sumažinti neigiamą sankcijų Rusijai poveikį, rašo „Bloomberg“.

„Kongresas turi tai suprasti – JAV vyriausybė neįgyvendino visapusiško embargo Rusijai, vis dar yra leistino verslo sričių“, – sakė JAV ekonominių sankcijų ir prekybos embargų srityje besispecializuojanti teisininkė Nnedinma Ifudu Nweke.

Pasak Nweke, Iždo departamentas „ir toliau rengs susitikimus, kad informuotų bankus apie šiuos reikalavimus atitinkančius sandorius, ypač humanitariniame sektoriuje“.

Bideno administracija ne kartą yra sakiusi, kad nori, kad bankai ir įmonės nukreiptų pinigus į nesankcionuotus Rusijos ekonomikos sektorius. Iždo ir Valstybės departamento pareigūnai paragino skolintojus ir toliau siūlyti tokias pagrindines paslaugas, kaip atsiskaitymai JAV doleriais ir pinigų pervedimai toms Rusijos įmonėms, kurioms netaikomi tam tikri sankcijų aspektai, pavyzdžiui, „Gazprom“ arba trąšų gamintojams „Uralkali“ ir „PhosAgro“.

Finansų ministerijos atstovas sakė, kad agentūra išleido gaires bankų sektoriui, siekdama užtikrinti, kad veikla humanitarinės pagalbos, energetikos ir žemės ūkio srityse būtų tęsiama. Žurnalistų teigimu, vienu iš atvejų Užsienio turto kontrolės tarnyba bankams tiesiogiai pranešė, kad neblokavo „PhosAgro“.

Tačiau bankai elgiasi atsargiai ir atlieka ilgus Rusijos verslo auditus. Tai paskatino administraciją paskatinti kai kurių Rusijos įmonių bankininkystę.

 

„Pasaulio maisto saugumas labai priklauso nuo šių įgaliotų sandorių tęstinumo. Mes ir toliau aiškiname ir patikiname bankus ir kitus su žemės ūkio prekyba susijusius asmenis, kad jiems netaikomas sankcijų režimas“, - sakė Valstybės departamento Sankcijų koordinavimo tarnybos ambasadorius Jimas O'Brienas.

Tuo metu Kongresas siekė griežtesnių priemonių prieš Rusiją. Pavyzdžiui, per Kongreso posėdį rugsėjo pabaigoje Kalifornijos demokratas Bradas Shermanas tvirtino, kad „JPMorgan Chase & Co.“ ir „Citigroup Inc.“ nutraukė ryšius su Rusijos įmonėmis, tarp jų ir energetikos milžine „Gazprom“. Tada bankų atstovai rėmėsi „Amerikos vyriausybės nurodymais“.

 

Antirusiškos sankcijos dar nepalietė vieno didžiausių Rusijos bankų – „Gazprombank“. „Schema“ birželį pranešė, kad tai vienintelis didelis Rusijos bankas, išvengęs masinių Vakarų sankcijų.

Ukrainos valdžia prognozavo, kad „Gazprombank“ pateks į aštuntąjį ES sankcijų Rusijai paketą, tačiau to niekada neįvyko. Dabar ji tikisi, kad „Gazprombank“ uždarymas bus numatytas devintajame sankcijų pakete.

Be to, sankcijos Rusijai nepalietė 18 Rusijos Federacijos karinio-pramoninio komplekso įmonių. Šiame sąraše yra raketų „Kalibr“ gamintojai, taip pat „Tornado“, „Grad“ ir „Smerch“ MLRS – ginklai, kuriais okupantai kasdien žudo ukrainiečius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(11)
(5)
(6)

Komentarai (1)