3 priežastys, kodėl Chersono praradimas Rusijai bus neįtikėtinai skausmingas  ()

Įsivaizduokite, kad kas nors įkaitintą surūdijusią vinį sugrūda po jūsų piršto nagu. Taip po Chersono praradimo turėtų jaustis visi Ukrainos puolimui dirigavę Rusijos politikai ir karininkai.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-11-09 3 priežastys, kodėl Chersono praradimas Rusijai bus neįtikėtinai skausmingas  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiandien, lapkričio 9 dieną, Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu nurodė išvesti pajėgas iš Chersono miesto ir organizuoti gynybą kairiajame Dnipro upės krante. Šis sprendimas buvo prognozuojamas jau seniai ir tikriausiai jau seniai buvo priimtas. Tačiau dabar jis tapo kūnu ir viskas keičiasi.

1. Didžiulis psichologinis smūgis

Apie motyvacijos trūkumą tarp rusų karių kalbama jau seniai. Kokia motyvacija gali būti dabar, kai Rusija praranda Chersoną? Tai - jau kelintas smūgis iš eilės. Iš pradžių rusų pajėgos turėjo bėgti iš Charkivo srities, suprato, kad be mobilizacijos išsisukti nepavyks, neteko pranašumo ore, o dabar teks trauktis iš Chersono - regiono centro, kuris po neteisėtos ir nepripažįstamos aneksijos tariamai yra Rusijos. Chersoną okupavusios rusų pajėgos patyrė milžiniškų nuostolių ir dabar turės susitaikyti, kad tai buvo veltui.

Be to, toliau - tik Krymas, kuris rusų pasąmonėje yra nusistovėjusi Rusijos dalis. Daug kas atsimena vaizdus, kaip rugpjūtį sprogimai Kryme išgąsdino paplūdimyje gulinčius poilsiautojus. Rusai nemanė, kad Krymas yra karo dalis - jie ten ilsėjosi. O kodėl ne - juk Ukrainos ginkluotosios pajėgos buvo toli už Chersono. Dabar bus Chersone - mažiau nei 100 km nuo Krymo administracinių ribų. 

2. Šokas Rusijos visuomenei

Invazija į Ukrainą tęsiasi nuo vasario 24 dienos. Kiek regioninių centrų per tiek laiko užėmė Rusijos pajėgos? Vieną - Chersoną. Ir tai padarė labai greitai, dar kovą.

Kai Putinas rugsėjo pabaigoje skelbė aneksiją, buvo kalbama apie keturis regionus - Donecko, Luhansko, Zaporižės ir Chersono. Rusijos visuomenės mąstyme dabar tai - Rusijos dalis. Luhansko ir Donecko miestai okupuoti nuo 2014 metų. Zaporižė nėra okupuota. O štai Chersoną šios kampanijos metu pavyko užimti. Tai - vienintelis regioninis centras, kurį Rusija užėmė per tiek laiko. Ir dabar jo tenka atsisakyti. Rusijos visuomenei tai bus šokas, ypač vertinant nuostolius ir jau jaučiamą nuovargį. Net jei Rusijos gynybos ministerija slepia tikruosius nuostolius nuo visuomenės, daug kas Rusijoje supranta, kad žuvusių karių skaičius siekia kelias dešimtis tūkstančių. Dėl ko? Dėl to, kad dabar tektų trauktis. Putinui bus sunku vėl sutelkti visuomenę naujai kampanijai.

 

Rusija greičiausiai meluos, kad Chersono neapsimoka ginti ir reikia šiek tiek atsitraukti, tačiau tiesa yra ta, kad Chersonas atitenka Ukrainai dėl Ukrainos ginkluotųjų pajėgų veiksmų. Tai - karinė pergalė. Ir nors propaganda kartos, kad Chersonas nėra svarbus strategine prasme, rusai pradės klausti - kam tada apskritai ką nors pulti, jei vėliau tenka trauktis?

3. Didžiulis postūmis Ukrainai

Ukraina kasdien išlaisvina gyvenvietes, bet ne tokias dideles kaip Chersonas. Jei kas ir netikėjo, kad Ukraina gali laimėti šį karą, tai dabar patikės. Ukraina gali įsitvirtinti dešiniajame Dnipro upės krante ir, jei išlaikys iniciatyvą, tolimais smūgiais stumti rusus tolyn.

Kur tolyn? Ukraina gali veržtis tolyn į Pietus, kad perimtų didesnes Juodosios jūros pakrantės teritorijas. Gavusi priešlaivinių raketų Ukraina gali visiškai sutrikdyti laivybą netoli Krymo pusiasalio. Atstumas nuo Zaliznio uosto iki Sevastopolio - apie 200 km. Ukrainos priešlaivinės raketos „Neptun“, nuskandinusios Rusijos Juodosios jūros laivyno flagmaną „Moskva“, legia 250 km. Aišku, Zaliznio Uostą dar tektų užimti, bet Chersonas būtų pirmas žingsnis į šių teritorijų išvadavimą. Toliau - Krymas. Karas grįžta namo.

 

Kalbant apie Krymą, Ukraina netrukus vėl gali uždaryti Šiaurinį Krymo kanalą, kuris tiekia 85 % vandens Krymo pusiasaliui. Be to, kaip anksčiau pastebėjo karo ekspertas Olehas Ždanovas, Chersono išlaisvinimas suteiktų Ukrainai geresnes pozicijas atakuoti Rusijos pajėgų logistikos kelius.

Išvadavusi Chersoną Ukraina taip pat sumažins spaudimą Mykolajivui, galės organizuoti geresnę oro gynybą. Ir, aišku, svarbiausia - išvaduos nemažai savo žmonių, kurie nuo pavasario gyvena okupacijos sąlygomis.

Tiesa, Ukraina laikosi santūriai. Chersonas greičiausiai yra gausiai užminuotas, o ir priežasčių manyti, kad rusai neatsitrauks be kovos, tikrai yra. Rusai vykdė sparčią civilių evakuaciją, mieste ne kartą išjungė elektrą. Be to, manoma, kad rusai užminavo ir Kachovkos hidroelektrinę. Ždanovas ir anksčiau yra sakęs, kad rusai mieliau sulygins Chersoną su žeme nei jį atiduos Ukrainai.

(35)
(0)
(35)

Komentarai ()

Susijusios žymos: