Tokio unikalaus laivo Ukraina dar neturėjo – ypatingas metalas iš ten pat buvo naudojamas ir Černobylio AE (Foto, Video)  ()

Spalio 2 d. naujasis karo laivas Turkijoje nuleistas į vandenį. Artimiausiu metu jis gaus modernius ginklus ir papildys Ukrainos karinių jūrų pajėgų gretas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Spalį paleisto būsimojo Ukrainos karinio jūrų laivyno flagmano „Ada“ klasės korvetės „Hetman Ivan Mazepa“ korpusas buvo pagamintas iš Mariupolio plieno, išlieto dar prieš prasidedant plataus masto karui.

Apie tai pranešė grupė „Metinvest“, kuriai laikinai okupuotame Donecko srities mieste priklauso „Illich“ ir „Azovstal“ geležies ir plieno gamyklos, praneša „Interfax-Ukraine“.

„Dažniausiai laivai išgarsėja po laimėjimų ar nuotykių – kaip mitinis „Argo“, Kolumbo „Santa Maria“ ar Nanseno „Fram“. Tačiau „Hetman Ivan Mazepa“  į istoriją įėjo dar prieš jį nuleidžiant“, – rašoma pranešime.

Korvetė buvo pradėta statyti Turkijos laivų statybos įmonės „RMK Marine Shipyard“ laivų statykloje 2021 metų rugsėjį. Bendrovė pažymi, kad tuomet niekas negalėjo numanyti, kad po metų jos korpuso metalas taps išskirtiniu.

Kaip nurodyta, „Metinvest“ laivo gamybai perdavė 1000 tonų karšto valcavimo plieno lakštų. Dalis partijos atvežta tiesiai iš Mariupolio plieno gamyklos „Illich“, kita dalis atgabenta iš Italijos „Metinvest Trametal“, kur iš „Azovstal“ plieno gamyklos metalo plokščių buvo gaminamas valcuotas plienas.

 

2022 metų vasarį Mariupolio gamyklos sustabdė savo veiklą, tačiau vėliau prieškarinis įmonių plienas įgavo naują gyvenimą.

„Iš „Azovstal“ plieno buvo pastatyta daug puikių konstrukcijų – naujausias gaubtas virš Černobylio atominės elektrinės, vienas aukščiausių dangoraižių Europoje, apsauginiai vartai į Veneciją. iš Mariupolio plieno pagaminta ir moderni korvetė „Hetman Ivan Mazepa“. Tikrai neįtikėtina, kad net ir dabar, po sunaikinimo, Mariupolio geležies ir plieno gamyklos toliau dirba dėl Ukrainos pergalės“, – sakė „Metinvest Group“ generalinis direktorius Jurijus Ryženkovas.

 

Būtent su šiuo flagmanu prasidės nauja Ukrainos laivyno era, pabrėžiama pranešime spaudai.

„Ada“ klasė yra priešpovandeninių laivų korvečių klasė, sukurta pirmiausia Turkijos kariniam jūrų laivynui pirmajame MILGEM projekto etape. Turkijos karinis jūrų laivynas paleido visas keturias „Ada“ klasės korvetes.

 

„Ada“ tipo korvetės yra modernūs pajūrio koviniai laivai. Jie vykdo karą prieš povandeninius laivus ir turi patruliavimo atviroje jūroje pajėgumus. Jų konstrukcijoje plačiai naudojami mažai stebimų technologijų principai – mažinamas matomumas radaro, infraraudonųjų ir kituose stebėjimo spektruose.

„Ada“ klasės korvetės dizaino koncepcija ir misijos profilis turi panašumų su „Freedom“ klasės JAV karinio jūrų laivyno kovos laivu. „Ada“ klasės korvetės yra labiau ginkluotos, jose įrengtos galingesnės radarų ir sonarų sistemos. „Freedom“ klasė turi didesnį greitį ir kintamos misijos modulius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(90)
(0)
(90)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()