Prancūzija dėjo iš peties – surado būdą kaip masiškai plėsti saulės energetiką: tai prilygtų 10 branduolinių reaktorių

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

immortallt 2022-11-15 08:36
Subinė dėl aplaidumo pradeda svilti. Apie tai jau prieš dešimtmetį beveik rašiau, kad prisidirbs su savo "pigia atomine energija", kai nebuvo nei investuojama į tinklą, nei tinkamai prižiūrima, maksimaliai tiesiog spaudė elektros kainą į apačią vartotojams aukojant viską. Nekaupiant pinigų nei esamų atominių uždarymui, nei naujų statybai, nei tinklą tinkamai prižiūrint. Aišku, aikštelėse saulės elementai gerai, automobiliai neperkais taip. Bet turi būti daug sąlygų atitinkama, kad nebūtų tiesiog durnas reikalavimas - pvz. įvado galia, aplinkos metami šešėliai, atstumai, dangos konstrukcija ir pan.
HardAxe 2022-11-15 09:32
pietuose dažnai būna pavėsinės viešuose aikštelėse, prie lidl ir panašiai. Tuo pačiu ten nesninga ir nėra valymo problemų. Kaži ar dės baterijas alpėse, bet statyti pavėsines iš panelių - kodėl gi ne? koks bus sekantis žingsnis? Kiekvienam instaliuotam 1kw energijos privalėsim instaliuoti po kwh kaupimo pajėgumų?
immortallt 2022-11-15 09:37
Nebent pereinamuoju laikotarpiu kas nors apie privalomas baterijas kažką sugalvos. Po to atsiras pakankamai, kam jų reikia dėl tinklo galios apribojimų - krovimo stotelės, vėjo/saulės hibridiniai parkai, sisteminių paslaugų teikėjai, vartotojai, kuriems trūksta galios ar turi didelius trumpalaikius galios poreikio šokus ir nenori mokėti kosmoso už galią, kurios reikia 15-30 min. per dieną.
HardAxe 2022-11-15 09:51
tada piko galia bus apmokestinta kosmiškai, jei savanoriškai tiek atsiras...
immortallt 2022-11-15 10:44
Tai kad ir dabar už galią komerciniai vartotojai moka. Pvz. didelės galios elektromobilio stotelei daugiau kainuoja galios rezervacija, nei pati elektra. Vėjo ir saulės jėgainių plėtrą riboja investicijos į tinklo pajėgumų plėtimą, o įdiegus akumuliatorių, padidinsi tiek vidutinę parduodamos elektros kainą, tiek sumažinsi balansavimo kaštus
HardAxe 2022-11-15 11:52
kad vėjo pigesnė už saulės. O saulės labiau apsimoka daugiau panelių pastatyti, negu balansuoti su baterijom, gaunant 50% kompensaciją iš valstybės. Tai vėjo komepensuotis labai labai negreit apsimokės. Pigiau bus stabdyti malūnus.
immortallt 2022-11-15 12:51
HardAxe, aš ne apie namams balansavimą. Vėjo pigesnė elektra, bet atsiradus pakankamai galios, bus ir pigesnė elektra. Saulės bus brangesnė, kol nebus įsisavinta pilnai. O tada statysi akumuliatorių, kad mažiau elektros prarasti, nes negalėsi atiduoti į tinklą. Tada dar reiškia galėsi parduoti dalį elektros gerokai brangiau, kai vėjo ir saulės bus mažiau. Ir dar teiksi sistemines paslaugas. Mix'as kam tarnauja akumuliatorius leistų ir jo tarnavimo trukmę pailginti, susiaurinant akumuliatoriaus veikimo diapazoną, bet gaunant už jį visą pinigus. Ir aš ne teoriškai kalbu, tai jau vyksta. Brangiausia dalis darosi nebe vėjo jėgainė, o elektros tinklas. Nori pastatyti daugiau vėjo jėgainių? Negali, nes tinklas tiek nepaims. Statai tada akumą.
HardAxe 2022-11-15 14:11
aš tą suprantu. Bet mano galva čia labiau nišiniai poreikiai,- tam tikrų klientų noras maksimaliai išnaudoti esamą liniją. Krovimo stotelės puikus pavizdys, kai gali pasikrauti kol niekas neatvažiavęs ir tada duoti super boost`ą kokiai naujos kartos tešlai. Imho apsimoka tik tiem, kam reikia nesveikų pikinių pajėgumų ir jie nori juos kompensuotis. Man namie dabar turbūt labiau apsimoka susimesti 20kw saulės panelių ir riboti galios piką iki 15kw atiduodamų, nei už tuos pačius pinigus turėti 15kw ir bateriją. T.y. Instaliuodamas papildomos galios ilgiau apkrausiu savo liniją, dalį elektros išmesiu, bet atsipirks labiau nei išnaudoti kiekvieną kwh kaupiant baterijoj. Saulėtą brangią dieną gal ir pralošiu, bet ryte/vakare ir apsiniaukusią dieną gaminsiu daugiau. Kažkaip panašiai turėtų būti ir su vėju, vietoj akumo statai dar vieną malūną, vėjuotą dieną stabdai, bet ramią dieną daugiau generuoji. Čia aišku buitiniai pezalai, galbūt kitam mastelyje yra kitokie ir skaičiai. + Su minimaliu kaupimo pajėgumu galima užkrauti liniją 100%, kad neįmanoma on the spot atiduodant. Dabar tai didelė dalis balansavimo galėtų būti labai pigiai išspręsta išdalinus žmonėm kažkokias RF valdomas reles ar rozetinius adapterius, kas ruošia kaštą vandenį ir pan elektra tiesiog pasijungtų per tą relė, o kažkoks centralizuotas servisas junginėtų kada reikia.
immortallt 2022-11-15 14:30
Dėl elektros gamybos, iš esmės visi didesni parkai tą anksčiau ar vėliau darys. Net fondai jau suklusę ir vertina galimybes ir naudas. Krovimo stotelės - taip, didelės galios. Ir galbūt dar variantas daugiabučių kiemuose, kad netiesiant naujo tinklo, išnaudoti geriau tinklą. Apie namų ūkius kalbos net nėra, čia nebent kurie kitaip negali statyti saulės elektrinės, galios neužtenka ar nori nenutrūkstamo elektros tiekimo. Tau, kaip buitiniam, nerūpi neatitikimas tarp planuotos ir faktinės gamybos, gamintojams tai kainuoja. Ar pigiai galima išspręsti - nežinau, bet taip, jei vartotojai būtų lankstūs, nebūtų buvę 4k€ kainos už MWh.
mindaugas.vaitiekūnas 2022-11-15 14:37
Važinėdavau į Klaipėdą ir vis galvodavau kodėl autostradoje* dalis tų malūnų "ilsisi" - nejaugi taip ilgai remontuoja
gytis13 2022-11-15 18:29
Kiek galima verkti kad kažkada elektra kainavo 4eur/kWh. Ir pasirodo kalti nesąmoningi vartotojai kurie vartoja elektrą. o gal elektros rinka kalta vis dėl to? Logiška kad pikinis galingumas kainuoja tam ir rinka kad tai ko trūksta kainuoja. Gal reikia iškelti klausimą kodėl to pikinio galingumo trūksta, kodėl niekas nesiveržia statyti tų pikinių galingumų. Galų gale kas kam turi tarnauti, ar elektros rinka žmogui ar žmogus elektros rinkai?Yra toks posakis - čigonas beveik išmokė arklį neėsti, bet tas ėmė ir nugaišo.
donatasv 2022-11-15 22:26
O kuom vartotojai kalti dėl 4 eur/ kwh kainos? Ką vartotojas galėjo įtakoti ir kuo tas lankstumas turi pasireikšti, kad to išvengti?
gytis13 2022-11-16 18:01
Kad vartotojai jau nekalti, nes Delfis rašo kad biržos taisyklės pasikeitė ir biržos kaina bus apribota iki 1.5 eur/kWh. Seniai reikėjo tokius debilizmus pataisyti, o ne paistalioti apie rinką kuri viską sureguliuos
immortallt 2022-11-17 12:39
Rinka viską ir sureguliuoja. Tik nebūtinai tau tai turi patikti. Kiek kartų iki šiol rinkai buvo signalas tokių elektros kainų? Nė karto? Tai kaip rinka gali reaguoti į signalus, kurių nebuvo? Ir ne vartotojų kaltė, kad jie vartojimo nesusimažino. Reguliuotojo kaltė, kad vartotojams nėra paskatų susimažinti vartojimą, kai yra pikas. O tada jau vartotojai patys rinktųsi, jiems priimtina kaina, ar susimažins vartojimą, ar įsidiegs akumuliatorius ir nekeis vartojimo. P.S. vartotojo kaltė tik ta, kad atstovams, kuriuose renka daro spaudimą, kad niekas nesikeistų, o išrinkti atstovai patiki, kad vartotojas supranta, ko nori, ir kokios to pasekmės. Kuo didesnis populistas politikas, tuo labiau tiki, ko rėkia, kad nori balsuojantys, o ne įsiklauso į tikrąjį jų norą - išleisti mažiau už energiją, bet ne mokėti mažiau už 1 kWh elektros energijos suvartotą bet kada.