Prancūzija dėjo iš peties – surado būdą kaip masiškai plėsti saulės energetiką: tai prilygtų 10 branduolinių reaktorių  (14)

Prancūzijoje šią savaitę Senatas patvirtino naujus teisės aktus, pagal kuriuos visos automobilių stovėjimo aikštelės, kuriose yra mažiausiai 80 vietų – tiek esamos, tiek naujos – turi būti padengtos saulės baterijomis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujos nuostatos yra Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono didelio masto plano daug investuoti į atsinaujinančius energijos šaltinius, kuriuo siekiama 10 kartų padidinti šalyje pagaminamos saulės energijos kiekį ir padvigubinti antžeminių vėjo jėgainių parkų energiją, dalis.

Nuo 2023 m. liepos 1 d. mažesnės automobilių stovėjimo aikštelės, kuriose yra nuo 80 iki 400 vietų, turės penkerius metus atitikti naujas priemones. Daugiau nei 400 vietų automobilių stovėjimo aikštelėms taikomas trumpesnis terminas: naujas priemones jos turės atitikti per trejus metus nuo šios datos, o ne mažiau kaip pusė automobilių stovėjimo aikštelės paviršiaus turės būti padengta saulės baterijomis.

Pasak vyriausybės, šis planas, ypač skirtas didelėms automobilių stovėjimo aikštelėms aplink komercinius centrus ir traukinių stotis, galėtų generuoti iki 11 gigavatų, o tai prilygtų 10 branduolinių reaktorių, aprūpinančių milijonus namų.

„Public Sénat“ rašo, kad pagal įstatymo projekto pataisą buvo nustatytos išimtys, pavyzdžiui sunkvežimių, stovėjimo aikštelėms arba stovėjimo aikštelėms istorinėse ar saugomose teritorijose, kad jos „negadintų vaizdo“.

Nors neaišku kaip, bet būsimuose įstatymo projekto pakartojimuose greičiausiai bus išsamiai aprašytos automobilių stovėjimo aikštelės, kurios būtų neįtrauktos, be to, kaip šis planas bus finansuojamas ir kokios bus baudos už reikalavimų nesilaikymą.

 

Kitos numatytos priemonės apima didelių saulės energijos ūkių kūrimą laisvoje žemėje, esančioje šalia greitkelių ir geležinkelių, taip pat, jei įmanoma, žemės ūkio paskirties žemėje. Macronas yra sakęs, kad bet koks priimtas įstatymo projektas turėtų garantuoti, kad vietos bendruomenės gautų tiesioginės naudos iš energijos kaitos.

Prancūzijos nacionalinė geležinkelių tarnyba SNCF taip pat planuoja iki 2025 m. visoje šalyje įrengti apie 190 000 kvadratinių metrų saulės baterijų 156 stotyse, o iki 2030 m. – 1,1 mln.

 

Vyriausybė taip pat planuoja iki 2050 m. Prancūzijoje pastatyti apie 50 papildomų vėjo jėgainių parkų.

Šią vasarą Prancūzijos vyriausybė sutvirtino dvi jūros vėjo jėgainių zonas prie Atlanto vandenyno krantų po didžiulių viešų debatų, kuriuose dalyvavo 15 000 dalyvių.

Planuojama, kad pirmasis vėjo jėgainių parkas bus įrengtas prie Olérono salos, daugiau nei 35 km nuo La Rošelio krantų, o jo galia sieks apie 1000 MW.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(69)
(0)
(69)

Komentarai (14)