[Žinios trumpai] Rusija laukė Zelenskio kalbos ir tada smogė - derybos Maskvos nedomina  ()

Kremlius lapkričio 15 d. surengė raketų smūgį Ukrainai, kai prezidentas Volodymyras Zelenskis G20 viršūnių susitikime pristatė savo 10 punktų taikos pasiūlymą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Karo studijų instituto (ISW) analitikai primena, kad savo kalboje Ukrainos vadovas pabrėžė, kad derybas galima vesti tik tada, kai :

  • Rusija visiškai išves savo karius iš Ukrainos;
  • bus atkurtas Ukrainos teritorinis vientisumas;
  • bus numatytos bausmės už karo nusikaltimus.

Ukraina taip pat reikalauja saugumo garantijų, atlygio už šaliai padarytą žalą.

„Tikėtina, kad Kremlius sąmoningai planavo didelio masto raketų ataką prieš Ukrainą, laukdamas Zelenskio kalbos G20 viršūnių susitikime, turint omenyje, kad tokiai raketų kampanijai reikia karinių pasirengimo“, – aiškino ISW.

Ekspertai atkreipė dėmesį, kad Rusijos karo šalininkai tvirtino, kad Kremlius neva „atkeršijo“ už Zelenskio „rusofobiškus“ pareiškimus. Tačiau, kaip pabrėžė ISW, per trumpą laiką neįmanoma surengti tokio masinio puolimo. Kitaip tariant, tai nebuvo reakcija į tai, ką sako Zelenskis - tiesiog ataka buvo suplanuota laikui, kai kalbės Ukrainos prezidentas. Tai rodo Kremliaus nesidomėjimą sudaryti prielaidas deryboms su Ukraina.

 

„Putinas viršūnių susitikime nepasirodė, o pasirašė daugybę dekretų dėl garbės vardų suteikimo Rusijos okupuotiems Ukrainos miestams. Jo atstovas Dmitrijus Peskovas ir Rusijos Federacijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareiškė, kad Rusija tęs „specialiąją karinę operaciją“ Ukrainoje“, – teigiama ISW ataskaitoje. Rusijai derybos nerūpi.

(5)
(15)
(-9)

Komentarai ()

Susijusios žymos: