Sensacingas pareiškimas! Rusijos dezertyras pasiruošęs sudrebinti Kremlių – „neturiu ko slėpti“  (1)

Tokio akibrokšto Kremlius tikrai nesitikėjo – Rusijos armijos dezertyras pasiengęs sudrebinti Putiną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos dalinio karys, kaltinamas karo nusikaltimų įvykdymu Kijevo priemiestyje Bučoje, sakė esąs pasirengęs duoti parodymus tarptautiniame teisme, prašydamas prieglobsčio Ispanijoje, ketvirtadienį pranešė „The Guardian“.

27 metų Nikita Chibrinas, prieš pasitraukdamas iš savo padalinio birželį, „The Guardian“ sakė išgirdęs „plačiai pasklidusius gandus“ apie savo kolegas karius, kurie vykdė seksualinį smurtą ir žudė civilius. Jis apkaltino kolegas karius grobstant skalbimo mašinas, elektroniką ir kitus prietaisus iš Ukrainos namų.

Chibrinas neigia tiesiogiai matęs bet kokias žudynes ar dalyvavimą tariamuose karo nusikaltimuose, tvirtindamas, kad jis buvo tik paskirtas „valyti ir krauti“, nes nuo pat jo pradžios išreiškė nepritarimą karui. Jis tvirtina, kad būdamas Ukrainoje „nė karto“ neiššovė iš ginklo.

„Neturiu ko slėpti“, – „The Guardian“ sakė Chibrinas, gimęs Jakutsko mieste Rytų Sibire ir 2021 metų vasarą dėl finansinių sunkumų prisijungęs prie Rusijos armijos.

 

Chibrinas sakė, kad į Ukrainą per Baltarusijos sieną įžengė su savo daliniu – 64-ąja atskirąja gvardijos motorinių šaulių brigada – pirmąją invazijos dieną, vasario 24 d.

Ukraina teigia, kad 64-osios brigados nariai kankino ir žudė civilius Bučoje ir aplinkiniuose Kijevo priemiesčiuose, o kovo pabaigoje buvo priversti pasitraukti.

 

Netrukus prezidentas Vladimiras Putinas suteikė brigadai „sargybinių“ garbės vardą, pagirdamas už „didvyriškumą ir drąsą“.

Chibrinas sakė, kad jo brigada pirmąjį invazijos mėnesį praleido Lypivkos kaime į vakarus nuo Kijevo ir Bučos bei kiek į pietus nuo Andriivkos. 64-oji brigada buvo apkaltinta tuo metu Bučoje ir Andriivkoje įvykdžius mirties bausmę civiliams.

 

Pasak Chibrino, jo vadai atėmė iš jo, kaip kariuomenės mechaniko, laipsnį ir atitraukę jį iš mūšio lauko, kai jis išreiškė nepritarimą invazijai.

Chibrinas sakė, kad jis dezertyravo birželio 16 d., atsidūręs sunkvežimyje, kuris grįžo į Rusiją maisto atsargų.

 

Rusijos advokatų grupės „Karo ombudsmenas“ advokatas Maksimas Grebeniukas sakė, kad Chibrinas šią vasarą susisiekė su juo, kad aptartų jo nepritarimą karui.

Chibrinas sakė šią savaitę atvyko į Ispaniją, kur iš oro uosto telefonu kalbėjosi su „The Guardian“ ir buvo apgyvendintas laikinoje pabėgėlių prieglaudoje Madride.

Chibrinas yra bent antrasis žinomas Rusijos karys, pabėgęs iš šalies po to, kai dalyvavo invazijoje į Ukrainą. Jis taip pat yra antrasis 64-osios brigados narys, viešai atskleidęs akivaizdžių karo nusikaltimų Kijevo priemiesčiuose atvejus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(89)
(4)
(85)

Komentarai (1)