Įspūdingas sutvėrimas: po dūrių peiliu pats save pasigydė ir nuropojo savo keliais  ()

Lankstus keturkojis robotas gali pajusti, kad yra pažeistas – ir nustoti judėti, kol „pasveiks“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš minkštų ir deformuojamų medžiagų pagaminti robotai gali keisti savo kūno formą ir imituoti biologinius audinius – pavyzdžiui, raumenis (tai gali būti pritaikoma protezavimo srityje). Tačiau kadangi jie yra minkšti, gali būti jautrūs pažeidimams. Hedan Bai iš Šiaurės vakarų universiteto JAV ir jos kolegos sukūrė paprastą minkštą robotą, kuris gali aptikti, kada yra pažeistas – ir prieš pradėdamas judėti, pats pasigydyti.

Robotas yra maždaug 12 cm ilgio ir yra X raidės formos. Jis juda naudodamas suspaustą orą, kuris stumiamas per jo kūną – todėl jis banguoja ir kilnoja keturias „kojas“. Roboto viršų dengia savaime „besigydančių“ jutiklių, pagamintų iš skaidrios guminės medžiagos, sluoksnis, kuris seka roboto judėjimą. Jei jutiklis perpjaunamas, jo atviros pusės tampa chemiškai reaktyvios ir vėl susilieja.

Mokslininkai išbandė roboto „žalos intelektą“ šešis kartus dūrę į ant jo „kojos“ esantį jutiklį. Po kiekvieno įpjovimo robotas sustodavo maždaug minutei, kad jutiklis sugytų, o tada vėl pradėdavo judėti. Kito eksperimento metu mokslininkai pavieniui badė roboto „kojos“ jutiklius. Po kiekvieno dūrio robotas sustodavo kelioms minutėms, kad pasigydytų, o tada, reaguodamas į pažeidimą, pakeisdavo eiseną. „Mes tikrai stengėmės kuo labiau kankinti šiuos jutiklius“, – sako H.Bai.

Bramas Vanderborghtas iš Briuselio Laisvojo universiteto Belgijoje sako, kad ištobulinus savaime gyjančius robotų komponentus, jie taptų tvaresni – nes tektų išmesti tik tas dalis, kurios būtų pažeistos per stipriai, kad savaime išsigydytų – pavyzdžiui, jei būtų nudegintos ar apipiltos cheminėmis medžiagomis.

 

Ilgainiui minkštieji robotai su savaime išsigydančiomis dalimis galėtų būti naudojami darbui pavojingoje aplinkoje, o patys išsigydantys jutikliai galėtų būti integruoti į dėvimus prietaisus – pavyzdžiui, kosminius skafandrus, kuriuose jie galėtų reaguoti į kosminių šiukšlių pažeidimus.

Tyrimas paskelbtas žurnale „Science Advances“.

Parengta pagal „New Scientist“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(15)
(0)
(15)

Komentarai ()

Susijusios žymos: