Į karą atskrido ypatingas JAV lėktuvas, kurio negali numušti jokia oro gynyba: visame pasaulyje tokių yra tik 2 vnt (Foto)  ()

Tokių lėktuvų pasaulyje yra tik du, JAV kariuomenė su jais naudoja palydovus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Amerikiečių privati ​​karinė bendrovė „Leidos“ disponuoja du pagal SIGINT projektą modernizuotus verslo klasės „Bombardier Challenger 650“ lėktuvų pagrindu sukurtus žvalgybinius lėktuvus ARTEMIS.

Vienas tokių lėktuvų nuo 2021-ųjų lapkričio skrido iš JAV į Europą, o nuo Rusijos Federacijos invazijos į Ukrainą pradžios nuolat stebi Rusijos okupantų veiksmus Ukrainos žemėje. Vidutiniškai toks orlaivis žvalgybinius skrydžius atlieka šešias dienas, trunkančius 9-10 valandų per dieną, 12 000 metrų aukštyje. Apie tai rašo portalas „Defence Romania“.

Formaliai tokio lėktuvo eksploatacijai vadovauja „Leidos“ kompanijos darbuotojai, lėktuvas sąmoningai skrenda dideliame aukštyje ir už visų konflikto pusių oro gynybos sistemų diapazono.

Bet žinoma, kad JAV armija turi galimybę „nuimti“ šio lėktuvo surinktus žvalgybos duomenis pasitelkdama palydovinio ryšio jutiklius, kuriais šis orlaivis tiesiogine prasme yra prikimštas. Toks bendravimo formatas yra abipusiai naudingas abiem pusėms – už šio žvalgybinio lėktuvo eksploatavimą Amerikos kariuomenė iš esmės moka „valandinį tarifą“, o visas eksploatacines ir logistikos išlaidas bei visą su tuo susijusią riziką prisiima „Leidos“ kaip privatus asmuo.

 

Iš išorės toks lėktuvas atrodo kaip „klasikinis“ verslo reaktyvinis lėktuvas, visi skirtumai prasideda tik viduje – vidus primena serverių patalpą su daugybe jutiklių, o įgulos narių skaičius neatskleidžiamas.

„Leidos“ gynybos grupės viceprezidentas Mike'as Chagnonas savo komentaruose „Defence Romania“ didžiuojasi, kad jo žvalgybinis lėktuvas patenkina JAV kariuomenės prašymą aptikti raketų objektus kelių domenų erdvės „oro sluoksnyje“. Jis taip pat puikuojasi, kad gali savo nuožiūra, kada panorėjęs, nutraukti žvalgybos duomenų rinkimo sutartį su JAV kariuomene.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(127)
(11)
(116)

Komentarai ()