Skelbiama apie Hablo teleskopo „gelbėjimo“ misiją: kas nutiko ir ką sugalvojo NASA  ()

Kosmoso agentūra planuoja perkelti kosminį teleskopą į aukštesnę orbitą naudodama privačius erdvėlaivius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabar NASA svarsto „SpaceX" pasiūlymą, kuris buvo pateiktas kartu su milijardieriaus Jaredo Isaacmano pasiūlymu. Pagal jį, link teleskopo būtų galima išsiųsti naują misiją, norint jį taisyti ir atnaujinti, rašo „Space".

Dar praėjusių metų rugsėjį pasirodė informacija, kad „SpaceX" NASA pasiūlė pasinaudoti privačiomis kosminėmis misijomis Hablo teleskopui taisyti ir atnaujinti. Tai būtina norint pratęsti 33 metų senumo įrenginio eksploatavimo laiką.

Tada tapo žinoma, jog privati ​​kosminių skrydžių programa „Polaris", finansuojama milijardieriaus Jaredo Isaacmano, gali būti „gelbėjimo" misija Hablo teleskopui. Pagal šią programą turėtų būti atlikti iš karto trys kosminių turistų skrydžiai „Dragon" laivais.

Tačiau NASA dar nepriėmė šiuo klausimu galutinio sprendimo ir yra pasirengusi apsvarstyti daugiau pasiūlymų iš kitų privačių kosmoso kompanijų.

Kadangi NASA neplanuoja siųsti savo misijos link Hablo teleskopo, „SpaceX" pasiūlymas kosmoso agentūrai yra labai įdomus. Kol kas „SpaceX" svarsto variantus, kaip „Dragon" laivas galėtų priartėti prie teleskopo, kas atliks visas reikalingas manipuliacijas ir kaip optinis prietaisas bus pakeltas į aukštesnę orbitą.

 

Per pastaruosius 33 metus, kai Hablo teleskopas buvo išsiųstas į kosmosą 1990 m., jo pradinė orbita, esanti 540 km aukštyje virš Žemės, palaipsniui žemėjo. Perkėlus teleskopą į aukštesnę ir stabilesnę orbitą, Hablo tarnavimo laikas gali pailgėti dar keleriais metais, o tai atidėtų neišvengiamą būsimą jo pašalinimą. NASA paskutinį kartą teleskopą remontavo prieš 13 metų.

 

Jeigu kalbėtume apie „Polaris" privačių skrydžių į kosmosą programą, tai pirmasis skrydis iš trijų turėtų įvykti jau šių metų kovą. „Dragon" laivu keliaus keturi kosmoso turistai, įskaitant pagrindinį programos investuotoją J. Isaacmaną. Šio skrydžio ypatumas bus toks, jog erdvėlaivis pakils į 1400 km aukštį, o per pastarąjį pusšimtį metų tokiame aukštyje nebuvo nė vienas astronautas. Be to, pirmą kartą istorijoje į atvirą kosmosą turėtų išeiti neprofesionalus astronautas ir greičiausiai tai bus J. Isaacmanas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(17)
(0)
(17)

Komentarai ()

Susijusios žymos: