Ukraina sukūrė kai ką ypatingo: kas tai yra „Delta“ – rezultatu sužavėta net JAV

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Nerkus 2023-01-04 15:12
Tai tik dar kartą įrodo, kad ukrainiečiai yra labai sumanūs.
Vardas Būtinas 2023-01-04 15:31
Per karą gimsta daugiausia išradimų. Ukraina ir taip gabūs , jie nežino kas ten vyksta Amerikos aparatų viduriuose, bet kai žinai norima rezultata, tada jau yra tikslas.
radioaktyvas 2023-01-04 15:39
Per tiek metų daug instrumentų susikūrė, tobulėjo wain, virtualbox ir kiti simuliatoriai su emuliatoriais, tai žmonės pasistengė ir kažką sulipino gero.
mindaugas.vaitiekūnas 2023-01-04 17:31
Aš ką iš savo profesinės veiklos pastebėjau, tai darbo efektyvumui labai trukdo visi tie online meetai ir tarpininkai, iškreipiantys informaciją. Pvz. reikia kažkokio ryšio tarp 2 programų/įrenginių. Už vieną atsakinga viena kompanija, už kitą kita. Gera praktika ta, kai susitinka 2 inžinieriai ir daro tą darbą iš karto testuodami sistemą. Bet per paskutinius keletą metų turėjau tokių "#$^%$%$#%$", kad net bloga darosi: gauni užduotį, kurią paruošė žmogus, kurio praktika iš vadovėlio. Ant popieriaus tai atrodo gana paprasta ir gražu, bet praktikoje nebūna įvertinta bent 50% realiai kylančių niuansų. Kadangi dirbi pagal sutartį, tai tavo darbas yra padaryti tai, kas buvo toje pateiktoje užduotyje. Tada ateina testavimo metas, kurio metu išlenda problemos. Problemų sprendimui paskiriamsa koks nors online meetas. Ten valadną laiko diskutuojama apie iškilusią problemą ir kaip ją spręst. Inžinieriai gauna užduotis problemos sprendimui. Galiausiai situacija kartojasi... Ryšys tarp įrenginių paprastai valanda laiko, kai abiejų kompanijų inžinieriai vietoje programuoja, testuoja, pataiso ir užbaigia. Bet jau turėjau ir tokių, kur visa tai trunka mėnesį, o per tą mėnesį tuo klausimu buvo pradirbta kokias 5 dienas. Nu svarbu "ofisiniai" patenkinti
IgnasNk 2023-01-05 01:26
Esu matęs šitą sistemą gyvai. Ji visiškai kitas daiktas nei galima pagal straipsnį įsivaizduoti. Tai galima būtų pavadinti artilerijos bolt'u. Pricipas labai paprastas bet super efektyvus. Artilerija nesustoja kaip rusai į šachmatus ir nešaudo visi kartu salvėmis. Ukrainiečiai susislepia po miškus, proskynas patys nuspręsdami kur. Žvalgyba pamato priešą, fiksuoja kordinatęs ir pateikia į apps'ą. Visos haubicos ar minosvaidžiai mato sistemoje kordinates ir realiai bookina taikinį. Atšaudo ir po 5 min jie jau kituose krūmuose, kitam miškelyje. Geriausia viso to dalis kad radarai fiksuojantys šuvius mato daugybe šuvių iš skirtingu pozicijų ir tai atrodo kaip triukšmas, neįmanoma pasirinkti vieno taikinio ir jį lokalizuoti. Šita sistema puikiai veikia su prmityviais DJI dronais nes ukrainiečiai padarė kosminį darbą prieš Vasario mėnesio karo suaktyvėjimą. Visa Ukrainos teritorija buvo "suarchyvuota kordinatėmis". Kitaip tariant kiekviena sankryža, kiekvienas objektas svarbesnis turi savo kodą su tiksliomis kordinatėmis. Žvalgyba skanuodama rajona jau žino, kad tos ar anos sankryžos, stulpo, sotelės ar namo tikslias kordinates ir perduoda priešo pozicijas atsispiradmi nuo jų. Atkreipkyte dėmesį, kad labai dažnai filmuotoje medžiagoje artilerija transportą apšaudo būtent sankryžose.
kestutisz 2023-01-05 10:36
Jie tiesiog tęsė/prisiminė seną darbą, tiesa gal labiau skaitmenizavo. Pas mus turgeliuose kartais būna kokių Lietuvos "karinių žemėlapių" da nuo sovietų - ten gerai matosi, kad neveltui visokie ten orientavimosi sportai buvo propguojami, nes sužymėti kiekvienas kalniukas ar dauba, ką jau ten sankryžos. Sanktyžas tai dar ir dabar gali iš palydovų suvesti, be realaus priėjimo prie okupuotų teritorijų.
immortallt 2023-01-05 11:47
Kiek girdėjau dar karo pradžioje, Ukraina jau turėjo decentralizuotą žvalgybinės info surinkimą iš visuomenės, t.y. galėjai sms, paskambinęs, per krūvą programėlių kaip messenger, skype whatsapp ir pan., perduoti svarbią žvalgybinę info, kurią apdorodavo algoritmai ir atiduodavo susistemintą kariškiams. Tokie info rinkimo būdai ir po to pritaikymas praktiniam panaudojimui turi didelę įtaką ukrainiečių gebėjimui naikinti vertingus taikinius.