Ne „Geležinis kupolas“, o „Žaibas“: Ukraina gali gauti Izraelio oro gynybos sistemą, kuri numuša viską, net balistinę raketą „Iskander“ (Video)  ()

Ne „Geležinis kupolas“, o „Žaibas“. Kas žinoma apie Izraelio oro gynybos sistemą „Barak-8“, kurią gali gauti Ukraina?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip žinia, Ukraina jau seniai bandė iš Izraelio įsigyti priešraketinės gynybos sistemą „Geležinis kupolas“ („Iron Dome“), tačiau Artimųjų Rytų šalis nuo karo pradžios laikėsi pozicijos Kyjivui netiekti ginklų, galinčių pakenkti Rusijos kariuomenei.

Pastaruoju metu į derybas aktyviai kišosi Vašingtonas, bandydamas įtikinti izraeliečius, kad Ukrainai reikia oro gynybos ir priešraketinės gynybos sistemų, kurios apsaugotų nuo Irano atakos bepiločių orlaivių ir balistinių raketų (Iranas šiandien yra Izraelio priešas Nr. 1).

Amerikiečiai kaip kompromisą siūlo Ukrainai perduoti ne „Geležinį kupolą“, o mažiau ažiotažą keliančias „Barak“ ir SPYDER sistemas, kurios sėkmingai numuša Irano bepiločius orlaivius tiek pačiame Izraelyje, tiek Jungtiniuose Arabų Emyratuose.

Ypač įdomi yra „Barak-8“ – priešlėktuvinė raketų sistema, turinti bent vieną patvirtintą numuštą balistinę raketą „Iskander“. „Obozrevatel“ išsiaiškino, kokia tai oro gynybos sistema ir kuo ji gali būti naudinga Ukrainai.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų karinių oro pajėgų vadovybės pranešėjas Jurijus Ignatas pripažino, kad Ukrainos kariuomenė dar neturi veiksmingų kovos su balistinėmis raketomis priemonių.

„Nuo balistinių raketų, deja, neturime veiksmingos apsaugos. Balistinės raketos skrenda iš kosmoso, lekia žemyn dideliu greičiu. Numušti jų praktiškai neįmanoma, bet atremti galima“, – sakė Ukrainos kariuomenės karinių oro pajėgų vadovybės pranešėjas.

Kas yra „Barak“ oro gynybos sistema

„Barak“ (Barak išvertus iš hebrajų kalbos – „žaibas“) – Izraelio priešlėktuvinė raketų sistema, skirta vykdyti oro gynybą nuo orlaivių, raketų ir valdomų bombų.

 

„Barak“ oro gynybos sistemą sukūrė Izraelio firmos IAI ir „Rafael“ kaip laivuose esantį kompleksą, skirtą apsaugoti laivus ir naftos platformas. Ji buvo priimta Izraelio karinio jūrų laivyno 1987 m. ir vis dar atlieka kovines pareigas. Laivo versija taip pat siunčiama į daugelį Izraeliui palankių šalių, tokių kaip Indija, Venesuela, Singapūras ir Čilė.

Be to, kartu su Indija buvo sukurta ir antžeminė oro gynybos sistemos versija, kuri naudojama su Izraeliu, Indija ir Azerbaidžanu. Būtent dėl ​​jos vyksta derybos Ukrainos kontekste.

„Barak-8“ yra antžeminė priešlėktuvinė raketų sistema, skirta vienu metu aptikti ir sunaikinti daugybę oro grėsmių, įskaitant orlaivius, sparnuotąsias ir balistines raketas 360 laipsnių sektoriuje trumpu ir vidutiniu nuotoliu bet kuriuo paros metu ir bet kokiu oru. Ir nors šis kompleksas nebuvo specialiai sukurtas priešraketinei gynybai, jis gali perimti taktines balistines raketas.

 

Ši oro gynybos sistema turi galimybę užtikrinti kelių taikinių vienu metu gaudymą sudėtingoje kovos situacijoje. Po paleidimo raketa naudos inercinę navigacijos sistemą, o paskutinėje trajektorijos atkarpoje – aktyviąją radaro nukreipimo sistemą. Sistema taip pat leidžia užtikrinti informacijos perdavimą į raketą skrendant, priskirti ją kitam taikiniui, taip pat koordinuoti padalinių veiksmus.

„Barak-8“ bateriją sudaro mobilus komandų postas, radaras ir keturi paleidimo įrenginiai.

4,5 m ilgio ir 250 mm skersmens raketos svoris yra 280 kg. Raketa išvysto 680 m/s greitį ir numuša taikinius 70-90 km atstumu ir iki 16 km aukštyje.

„Barak MX“ yra patobulinta „Barak-8“ versija. Ji gali numušti taikinius iki 150 km atstumu ir iki 16 km aukštyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(60)
(2)
(58)

Komentarai ()