Dėl sustabdytos saulės elektrinių statybos Lietuvos vartotojai jau prarado apie 700-800 mln. eurų

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

gytis13 2023-01-10 17:30
Energetikos besmegenių pasakėlės...
Xdmin 2023-01-10 18:01
Atsilikti padeda ir biurokratines nesamones. Jei mociute gyvena name, as negaliu ant jos namo uzdeti kiek eina saules moduliu ir naudotis jos pertekliumi, nes namas ne mano. Mociutei neapsimoka 10kW saules elektrine jei ji sudegina 100kWh per menesi. Taip ir stovi namai su neisnaudotu potencialu. Nebutu tokiu apribojimu, greitai ispopuliaretu stogo nuoma, turi dideli stoga - susimeti kiek tik telpa paneliu ir parduodi kam tik nori energija, va cia tai butu nepriklausomas tiekejas ir tikra konkurencija del kainos.
gytis13 2023-01-10 20:18
Išvis reikia džiaugtis kad saulės elektrinės ant stogų leidžiamos esamomis sąlygomis, o ne piktintis kad reikia dar daugiau visko leisti. Sąlygos tik blogės ateityje
donatasv 2023-01-10 21:19
O kodėl turėtų blogėti? Iškastinio kuro atsisakome, elektra tik iš atsinaujinančių šaltinių, elektra perima viską nuo šildymo, transportavimo, gamybos ir t.t. elektros gamyba mažėja, poreikis didėja, jei nespėjama diegti saulės vėjo elektrinių... jei klystu pataisyk
gytis13 2023-01-10 22:33
Viena klaida - nepasakei žodžio akumuliatorius. Jei kartu su vėju ir saule būtų statomi atitinkamos galios akumuliatoriai ar hidroakumuliacines elektrinės problemos nebūtų.
immortallt 2023-01-11 08:23
Galima apeiti, kaip nuotolinę elektrinę formini ir tiek. Tiek kad paramą gauti gali ne elektrinės statymui, o nuotolinės elektrinės įsigijimui. Ir niekas reikšmingai nepasikeistų. Su dabartiniu reguliavimu turėtume laisvai galėti pastatyti bent 1,5 GW saulės elementų, o šiaip turbūt ir daugiau, tik vis dar nepakankamai įdomu didžiajai daliai. Na dar problema dėl finansavimo yra, kurią spręstų valstybės garantija. Akumuliatorius nėra keiksmažodis, kurį gali ir reikia kišti bet kur. Akumuliatorių statyti reikia ten, kur jis neša daugiausia naudos. Pirma ten, kur yra tinklo apribojimai prijungti daugiau galios. Ir taip, jie bus statomi, tik kadangi atsinaujinančios turime dar mažai, tai ir nestatomi. Vėl paklausos/pasiūlos ir infrastruktūros klausimas. Niekas nestatys akumuliatorių, kad jie stovėtų be darbo.
svetys 2023-01-11 15:29
Dar kita klaida - pasakius žodį akumuliatorius - nematyti autonomijos strategijos. Juk belekuris akumuliatorius yra kilęs iš autonomijos idėjos. Nors kai nėra autonominio mąstymo iki autonomijos strategijose prisikasti irgi yra sunku. Pvz. Kiek SE ant stogų dingus elektrai (karas,maras ir t.t.) automatiškai persijungtų į elektros gamybą autonominiu rėžimu...turbūt veik apvalus nulis...
Xdmin 2023-01-11 15:36
Na vakar per zinias sake kad verslai prisipirke saules moduliu negauna leidimo statyti ju, nes sumazintas limitas iki 2 GW vietoje buvusiu 6 GW, akcentavo kad laidu pralaidumo truksta. Nejaugi per metus ar du neisietu skubos tvarka kabeliu nutiesti? Manau kaip valstybe islostume daugiau su 6GW elektros ei tiesiog bijodami apkrauti tinklus labiau.
immortallt 2023-01-11 16:49
Xdmin, aš be verslo čia. 2 GW panašu po vakarykštės konferencijos bus "peržiūrėta". Šiaip jei įstatymu leidi Litgrid nesupirkti elektros, jei nėra techninių galimybių ir sudiegimas atitinkamos įrangos, su kuo sutinka investuotojai, tai nėra aiškios ribos kiek galima investuoti, dabar gal 6-10 GW, po penkmečio atsiradus daugiau krovimo stotelių ar pvz. vandenilio gamybai gal ir 15 GW. Kabelių tiesti nereikia, reikia nustoti politikams kištis į inžinerinius dalykus.