Rusijai tai sukels isteriją: Pentagonas skelbia apie itin slaptą misiją Ukrainoje - gali atvykti net JAV komandosai  ()

Pentagonas ketina atnaujinti itin slaptas programas Ukrainoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žurnalistų teigimu, prieš Rusijos invaziją JAV sustabdė itin slaptas operacijas. Prieš tai Amerikos komandosai priešinosi Rusijos propagandai ir siuntė ukrainiečių operatyvininkus į slaptas žvalgybos misijas Rytų Ukrainoje.

JAV Gynybos departamentas ragina Kongresą atnaujinti itin slaptų operacijų Ukrainoje finansavimą, kurios buvo įstrigusios prieš plataus masto Rusijos invaziją. Jei tai bus patvirtinta, tai leistų JAV specialiųjų operacijų pajėgoms pasitelkti Ukrainos operatyvininkus Rusijos ginkluotųjų pajėgų judėjimui stebėti ir kovoti su dezinformacija.

Apie tai praneša „The Washington Post“, remdamasis esamais ir buvusiais JAV pareigūnais.

Žurnalistų teigimu, sėkmės atveju šios programos galėtų būti atnaujintos nuo 2024 m. Tačiau neaišku, ar JAV prezidento Joe Bideno administracija leis amerikiečių komandosams grįžti į Ukrainą, ar kariuomenė bandys tai padaryti iš kaimyninės šalies.

Youtube sprogdinantis ir lietuvių puikiai vertinamas! Štai ką sugeba 5in1 robotas iš „Xiaomi“ ekosistemos (Video, „Roidmi EVA“)
5909 3

„ROIDMI EVA“ yra „Xiaomi“ ekosistemos kompanijos produktas, sulaukęs stulbinamo dėmesio ir sėkmės. Ir dabar šis neregėtų galimybių įrenginys už specialią kainą.

Išsamiau

Kongreso pareigūnai nėra tikri, ar Pentagonas pasieks norimą rezultatą, nes Respublikonų partijos nariai gali prieštarauti dėl didelių sumų, kurias Vašingtonas skiria Kyjivui. Tuo pačiu metu kiti Kongreso atstovai pabrėžia, kad 15 milijonų dolerių per metus, kurie išleidžiami slaptoms programoms visame pasaulyje, yra menki, palyginti su jų teikiama nauda.

Specialiosioms operacijoms Europoje vadovavęs į pensiją išėjęs generolas Markas Schwartzas sakė, kad JAV kariuomenės pareigūnai nori atnaujinti darbą Ukrainoje, siekdami užtikrinti, kad „sunkiai užmegzti santykiai“ nebus prarasti tęsiantis karui su Rusijos Federacija.

„Kai sustabdote šią veiklą dėl pasikeitusio konflikto masto, prarandate prieigą, o tai reiškia, kad prarandate informaciją ir žinias apie tai, kas iš tikrųjų vyksta konflikto metu“, – sakė jis.

Slaptų programų Ukrainoje atnaujinimo kritikai pažymi, kad tai dar labiau sustiprins Vašingtono dalyvavimą Rusijos ir Ukrainos kare plečiamos karinės pagalbos Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms fone. Be to, jų nuomone, Rusijos Federacija tai gali suvokti kaip provokaciją ir išplėsti invazijos mastą.

 

„Tai, kas prasidėjo kaip žvalgybinė misija, gali greitai virsti kova, kai į „surogatus“ bus šaudoma. Manau, tai yra reali rizika Ukrainoje ir nesu tikras, kaip Pentagonas pakeis Kongreso narių nuomonę šiuo klausimu“, – sakė vienas iš pareigūnų.

Tačiau Pentagonas teigia, kad operatyviniai darbuotojai ir jų prižiūrėtojai atliks išimtinai nesmurtines užduotis.

Ką Pentagonas veikė Ukrainoje prieš Rusijos invaziją?

Prieš invaziją JAV specialiųjų operacijų pajėgos vykdė dvi pakaitines nereguliaraus karo programas Ukrainoje.

Viena iš jų apėmė Rusijos propagandos analizę. Po to žmonės savo tinklaraščiuose rašė tiesą.

JAV specialiosios pajėgos panaudojo antrąją programą, siųsdamos ukrainiečių operatyvininkus į slaptas žvalgybos misijas Rytų Ukrainoje.

„Mes apmokėme žmones rinkti žvalgybos signalus iš Rusijos radarų baterijos... ir panašiai. Mes nemokėme ir nemokėjome ukrainiečiams, kad jie už mus žudytų rusus“, – sakė vienas vyriausybės pareigūnas.

 

Markas Schwartzas teigė, kad JAV nepateikė jiems ginklų, galinčių sukelti problemų.

„Mes neketinome aprūpinti ukrainiečių sudėtingomis priemonėmis, skirtomis panaudoti sprogmenis, nes jei jie atgabentų juos per sieną į Rusiją ir panaudotų amerikietiškus sprogmenis sabotažo operacijoms, kurių nesankcionavome, tai būtų eskalacija“, – sakė jis.

Prisiminkite, kad vasario 9 d. „The Washington Post“ pranešė, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos naudoja Pentagono duomenis smogdamos Rusijos bazėms ir amunicijos sandėliams. Vašingtonas nukreipia juos į taikinį, kad išsaugotų amuniciją ir užtikrintų smūgio tikslumą.

JAV generolas Johnas Kolaszeski sakė, kad Vašingtonas ketina atidaryti NATO narių mokymo centrą Europoje, kuriame būtų mokoma naudotis HIMARS įrenginiais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(74)
(4)
(70)

Komentarai ()