Putinui buvo šokas: skelbiama apie ypač slaptą JAV ir ES operaciją - „Karo salve“ nušluotas Rusijos FSB, padaryta kolosali žala  ()

Kaip pastebi žurnalistai, neskelbiama Rusijos FSB agentų likvidavimo operacija buvo vykdoma tuo metu, kai Vakarai didino karinį tiekimą Ukrainai, o Ukrainos ginkluotosios pajėgos sėkmingai vykdė kontrpuolimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bendra operacija, kurioje dalyvavo JAV ir ES žvalgybos agentūros, padėjo sunaikinti didelio masto Rusijos šnipų tinklus. Tai teigiama „The Washington Post“ medžiagoje, kuri buvo paskelbta vasario 17 d.

Žurnalistų teigimu, Kremliaus vadovas Vladimiras Putinas negalėjo numatyti bendros JAV ir ES operacijos, skirtos Rusijos šnipų tinklams likviduoti, masto ir pasekmių. Slapta saugumo tarnybų veikla buvo vykdoma visus 2022 metus, kai Vakarai padidino karinį tiekimą Ukrainai, o Ukrainos kariuomenė sėkmingai vykdė kontrpuolimus.

Paskutinė „karo salvė“ prieš Rusijos šnipus buvo Arthuro Ellerio, kuris yra tiesiogiai susijęs su Maskva, sulaikymas Vokietijoje.

„Per pastaruosius metus, Vakarų vyriausybėms didinant ginklų tiekimą Ukrainai ir įvedus ekonomines sankcijas Maskvai, JAV ir Europos saugumo agentūros vykdė lygiagrečią, nors ir mažiau matomą kampaniją, siekdamos likviduoti Rusijos šnipų tinklus Nyderlanduose, Norvegijoje, Švedijoje, Austrijoje, Lenkijoje ir Slovėnijoje“.

Aukšto rango pašnekovai teigia, kad dėl operacijos Rusijos žvalgybos tarnybos patyrė kolosaliausią žalą nuo Šaltojo karo pabaigos. Rusijos šnipų atskleidimo kampanija tikriausiai nustebino Rusiją ir Kremliaus vadovą Vladimirą Putiną, nes šalies vadovybė negalėjo numatyti tokių pasekmių.

Naujiems šnipams dislokuoti, remiantis WP medžiaga, Maskva bandė pasinaudoti pabėgėlių prasiveržimais prie sienų, tačiau net naujai atvykę diplomatai ir žvalgybos pareigūnai neteko galimybės dirbti šalies agresorės labui.

Informuotas pašnekovas žurnalistams sakė, kad sąjungininkai vienas kitam pateikė šnipinėjimu įtariamų asmenų sąrašus. Anot jo, ne vienas Rusijos bandymas sugrąžinti savo agentus buvo nesėkmingas.

„Likus mėnesiui iki Ellerio sulaikymo, Vokietijos valdžia taip pat suėmė 52 metų Carsteną Linke'ą, kuris vadovavo BND (Vokietijos Federalinė Žvalgybos tarnyba) vidaus apsaugos skyriui ir turėjo prieigą prie agentūros darbuotojų asmens bylų. Prieš tai jis dirbo daug metų didžiulėje įstaigoje Bavarijoje, atsakingai už technines duomenų rinkimo operacijas, nukreiptas į pasaulinius informacinius tinklus. Šnipo veiklą Vokietija atrado tik padedama sąjungininkų Vakarų tarnybos. Bendra operacija atskleidė, kad Rusijos žvalgybos agentūros užvaldė slaptų BND dokumentų, kurie pažymėjo kurmių medžioklės pradžią“, – savo medžiagoje tęsė žurnalistai.

 

Šnipo įsiskverbimas prie tokio lygio žvalgybos informacijos paskatino JK ir JAV laikinai apriboti keitimąsi duomenimis su Berlynu, kad būtų išvengta tolesnio informacijos nutekėjimo į Rusijos Federaciją. Linke atskleidimas paskatino Vokietijos saugumo pajėgas nustatyti galimą jo ryšį Elleriu.

Teisėsaugininkai išsiaiškino, kad įtariamieji asmeniškai susitiko 2021 metais viename socialiniame renginyje. Žiniasklaidoje taip pat pasirodė informacija, kad Linke ir Eller gali būti itin radikalios partijos „Alternatyva Vokietijai“ nariai. Atliekant slaptus tyrimo veiksmus paaiškėjo, kad 31 metų vyras dažnai lankydavosi Maskvoje, o prieš sulaikymą išvyko į JAV švęsti Kalėdų.

 

Po to, kai Linke'ą sulaikė kontržvalgybos agentai, Elleris sulaukė telefono skambučio iš FSB kuratoriaus, kuris įspėjo jį apie galimą demaskavimą, dėl kurio jis nedelsiant išskrido į Rusijos sostinę.

31 metų įtariamasis buvo sulaikytas sausio mėnesį Majamio oro uoste. Elleris sutiko bendradarbiauti su FTB, parūpindamas savo mobilųjį telefoną ir nešiojamąjį kompiuterį. Be to, demaskuotas asmuo teigė esąs „manipuliacijų auka“. Po kurio laiko, anot žurnalistų, Elleris paliudijo prieš save ir prisipažino, kad šnipinėjo kartu su atskleistu BND darbuotoju.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(112)
(1)
(111)

Komentarai ()