„Forbes“ skelbia labai didelį nerimą keliančią žinią – Ukrainai baigiasi kritiškai svarbus ginklas, pakeisti beveik nėra kuo  ()

Ukrainos kariuomenė kariavo turėdama apie 800 aktyvių tankų T-64. Per 12 mėnesių nuo tada, kai Rusija išplėtė ataką prieš Ukrainą, ukrainiečiai prarado maždaug pusę T-64.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-02-17 „Forbes“ skelbia labai didelį nerimą keliančią žinią – Ukrainai baigiasi kritiškai svarbus ginklas, pakeisti beveik nėra kuo  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ir priešingai nei kiti pagrindiniai Ukrainos tankų tipai – T-72 ir T-80 – nėra daug išorinių šaltinių papildomiems T-64 gauti. Kiekvienas T-64, kurį praranda Ukrainos armija, yra T-64, kurio tikriausiai negalima pakeisti.

Tai padeda paaiškinti, kodėl Kijevas savo sąjungininkus aktyviai ragino suteikti NATO tipo tankų. Kai T-64 baigiasi, Ukrainos armija turi pereiti prie naujų, tvaresnių tankų tipų.

T-64 yra unikalus tarp sovietinio tipo tankų. Septintojo dešimtmečio pradžioje sovietų kariuomenė daugiausia naudojo T-54/55 ir naujesnius T-62. Pirmasis turi 100 milimetrų pagrindinį ginklą; pastarasis – 115 milimetrų.

Charkivo Morozovo mašinų gamybos projektavimo biuras šiaurės rytų Ukrainoje dirbo su T-64, siekdamas pasiekti didesnį mobilumą ir ugnies jėgą. Naujasis tankas pakeitė mažesnio skersmens pabūklus T-54/55/62 linijoje nauju 125 milimetrų pabūklu.

T-64 vietoje užtaisytojo taip pat buvo įrengta greita, bet mechaniškai sudėtinga automatinė užtaisymo sistema, todėl įgula sumažėjo iki trijų karių. Naujas, 700 arklio galių dyzelinis variklis ir kompaktiška transmisija pakeitė didesnius, bet ne tokius galingus senesnių tankų tipų jėgos agregatus. Sutaupytą masę, kurią dizaineriai sutaupė su naujais posistemiais, paskyrė storesniems šarvams.

Youtube sprogdinantis ir lietuvių puikiai vertinamas! Štai ką sugeba 5in1 robotas iš „Xiaomi“ ekosistemos (Video, „Roidmi EVA“)
5919 3

„ROIDMI EVA“ yra „Xiaomi“ ekosistemos kompanijos produktas, sulaukęs stulbinamo dėmesio ir sėkmės. Ir dabar šis neregėtų galimybių įrenginys už specialią kainą.

Išsamiau

Rezultatas buvo greitas, sunkiai ginkluotas ir storai šarvuotas tankas, kuris popieriuje bent jau atitiko šiuolaikinius Vakarų tankus.

Tačiau T-64 buvo sudėtingas, sunkiai pagaminamas ir brangus. Taigi, kol kai kurios geriausios sovietų formacijos buvo aprūpintos Ukrainoje pagamintais T-64, sovietų armija pradėjo pigesnės alternatyvos kūrimą.

Naujasis T-72 turėjo paprastesnį, bet lėtesnę automatinę užtaisymo sistemą ir ne tokią sudėtingą transmisiją. Be to, T-72 yra pagamintas Rusijoje, „Uralvagonzavod“ gamykloje Nižnij Tagilyje.

Nuo T-64 pristatymo 1963 m. Sovietų Sąjunga turėjo dvi lygiagrečias tankų linijas. T-64 išsivystė į T-80. Tuo tarpu T-72 virto T-90. Tačiau T-64 turėjo ukrainietišką DNR ir, žinoma, jį Ukrainoje gamino vieni geriausių Sovietų Sąjungos inžinierių ir kvalifikuotų darbininkų.

Kol T-80 gamykla buvo Rusijoje, po Sovietų Sąjungos žlugimo Rusijos kariuomenė palaipsniui standartizavo paprastesnius, pigesnius T-72 ir T-90. Ukrainos kariuomenė savo ruožtu pasiliko su T-64 ir kiek mažesnio masto turbina varoma T-80 versija.

 

Po penkių dešimtmečių T-64 paseno. Jų ginklai, varikliai ir automatiniai krautuvai vis dar veikė puikiai, tačiau jų optika, įskaitant pasyvųjį infraraudonųjų spindulių taikiklį, kuriam reikėjo atitinkamo infraraudonųjų spindulių prožektorių, buvo pasenusi, o jų šarvai neatitiko šiuolaikinių standartų.

Rusijos invazija į Ukrainos Krymo pusiasalį 2014 metais paskatino Ukrainos gynybos ministeriją atnaujinti T-64 parką. Naujasis T-64BV variantas gali pasigirti modernia optika, įskaitant pasyvų infraraudonųjų spindulių taikiklį, be prožektorių, ir naujus reaktyvius šarvų blokus.

T-64BV puikiai sugeba įveikti net naujausius Rusijos tankus. Pirmosiomis dabartinio platesnio karo savaitėmis vykusiose kovose, Ukrainos armijos 1-oji tankų brigada dislokavo maždaug 100 T-64BV miškuose tarp Černigovo ir netoliese esančio Kijevo.

Kai rusų tankai prariedėjo pro šalį, T-64BV įgulos atidengė ugnį, tikėdamosi pasikliauti greitesnėmis užtaisymo sistemos, kurios suteiks jiems pranašumą prieš rusų įgulas. 1-oji tankų brigada galiausiai laimėjo Černigovo mūšį.

 

Tačiau platesnis Rusijos karas su Ukraina stulbinančiu greičiu suryja tankus. Rusai prarado mažiausiai 1500 tankų. Ukrainiečiai, mažiausiai 400. Abiem pusėms tai perpus mažiau tankų, nei jie iš pradžių paruošė dabartiniam karui.

Rusijos kariuomenė turi gilius senų, bet atkuriamų tankų rezervus, įskaitant tūkstančius T-62, T-72, T-80 ir T-90. Pačios Ukrainos kariuomenės atsargos yra mažesnės. Tankų parkuose Charkive ir Kijeve gali būti 450 karo rezervo T-64, remiantis vienu naujausiu atvirojo kodo žvalgybos analitiko skaičiavimu.

Bet neaišku kokia šių tankų būklė po tris ar keturis dešimtmečius saugojimo atvirame ore.

Kiekvienas tinkamas naudoti T-64 pasaulyje priklauso Uzbekistanui, Padniestrei, Kongo Demokratinei Respublikai... arba Rusijai. Galima daryti prielaidą, kad Kijevas nepirks jokių T-64 iš užsienio.

Ir kadangi Rusijos ir sąjungininkų pajėgos Ukrainoje dislokavo labai mažai T-64, ukrainiečiams nėra daug galimybių užgrobti nepažeistus pavyzdžius. Iš Ukrainos armijos užgrobtų daugiau nei 500 Rusijos ir separatistų tankų, tik septyni yra T-64.

 

Kažkuriuo momentu, galbūt per metus, Ukraina pritrūks T-64. Nors Charkivo tankų gamykla galėtų pagaminti keletą naujų kopijų naudojant ilgai saugotus komponentus, mažai tikėtina, kad gamykla galėtų neatsilikti nuo nuostolių, kurie iki šiol vidutiniškai siekdavo po vieną T-64 kiekvieną dieną.

Ukrainos kariuomenė turi atlikti didelį tankų perėjimą. Tai neišvengiama. Nors didelės lenkų pagamintų PT-91 – itin modernizuotų T-72 – siuntos gali atitolinti tai, kas neišvengiama, artėja diena, kai ukrainiečiai turės iš naujo aprūpinti savo brigadas Europos ir JAV tankų tipais. Vokiečių „Leopard“ 1 ir 2. Britų „Challenger 2“. Amerikos M1 „Abrams“.

Ukrainos tankų poreikių mastas – maždaug 1500 aktyvių tankų ir keli šimtai techninės priežiūros mašinų. O pažadėti 300 Vakarų tankų yra per mažai. Per metus Ukrainai gali prireikti dar tūkstančio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(78)
(9)
(69)

Komentarai ()