Ukraina pristatė atnaujintą savaeigę 155 mm haubicą „Bohdana“: rezultatas įspūdingas  ()

Dabar pirmosios Ukrainos 155 mm savaeigės haubicos galės būti montuojamos ant trijų važiuoklių - „KrAZ“, „Tatra“ ir MAN - pagrindo. Be to, jei naudojama čekiška bazė, pabūklas turės kitokį užtaisymo mechanizmą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ginklų parodoje IDEX-2023 Kramatorsko sunkiųjų staklių gamykla (KZTS) parodė atnaujintą savaeigės haubicos „Bohdana“ versiją.

Ukrainos 155 mm savaeigė haubica gavo sistemą, leidžiančią greitai prisitaikyti prie darbo visų tipų reljefuose. „Bohdana“ įrangoje dabar taip pat yra kompiuterizuota sistema, skirta automatiniam nusitaikymui ir taikinio sekimui. Bendras savaeigės haubicos svoris yra 28 tonos.

Teigiama, kad savaeigės haubicos šaudymo greitis yra 5 šūviai per minutę, „Bohdana“ gali vežtis 20 sviedinių. Sistemos įgulą sudaro 5 žmonės. „Bohdana“ nuo šiol gali būti pagamintas ant „KrAZ“, „Tatra“ ar MAN važiuoklių. Pirmosios „Bohdana“ buvo montuojamos tik ant „KrAZ“. Parodoje buvo parodyta, kaip „Bohdana“ atrodo ant „KrAZ“ su 6x6 važiuoklės ir čekiškos „Tatra“ 8x8. Pastaroji versija išsiskiria kiek kitokiu pakrovimo mechanizmu ir šarvuota kabina.

Ukrainiečiai teigia, kad „Bohdana“ nenusileidžia kitoms šios kategorijos savaeigėms haubicoms:

  • įgula – 4-5 prancūzų CAESAR ir 5 „Bohdana“;
  • amunicijos talpa - 18 sviedinių CAESAR ir 20 „Bohdana“;
  • šaudymo greitis - 6-8 šūviai CAESAR įprastu režimu ir 3 šūviai per 18 sekundžių maksimaliu režimu. „Bohdana“ gali paleisti 4–6 šūvius per minutę.

 

Turbūt geriausia tai, kad „Bohdana“ irgi yra 155 mm haubica. Tai - NATO standartas, kurį Ukraina gali pasigaminti pati. Karo metu, aišku, tai sudėtinga, bet Ukraina vis tiek yra pajėgi gaminti haubicas, kurios atitinka NATO standartus ir gali dalintis amunicija su vakarietiškais ginklais.

 

„Bohdana“ buvo sukurta 2015-2018 metais, bet tarnybą pradėjo tik 2022-aisiais. Prasidėjus karui Ukraina turėjo tik kelias tokias savaeiges haubicas - pirmuosius prototipus, kurie buvo sukurti šūvių bandymams atlikti. „Bohdana“ haubica išgarsėjo 2022-ųjų birželį, kai sėkmingai išvarė okupantus iš Gyvačių salos. Teigiama, kad šiemet prasidėjo serijinė „Bohdana“ gamyba, bet didelių šių haubicų skaičių mūšio lauke tikėtis neverta.

(59)
(1)
(58)

Komentarai ()