Pirmą kartą per visą karą sunaikintas ultra retas superginklas „Zemledelie“ – kas tai per monstras? (Video)  ()

Tai pirmasis dokumentais užfiksuotas Rusijos ISDM „Zemledelie“ sunaikinimo atvejis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos okupacinė armija prarado dar vieną retą ginklų ir karinės technikos pavyzdį – paaiškėjo, kad tai Rusijos nuotolinė minų inžinerinė sistema (ISDM) „Zemledelie“. Apie tai pasakoja Ukrainos nacionalinė gvardija, kurios kariai sunaikino Rusijos sistemą.

Mašina buvo sunaikinta su amunicija, numesta iš drono – kaip pažymi Nacionalinė gvardija, taip pat buvo „demilitarizuota“ Rusijos oro gynybos sistema „Tor-M1“, „Grad“ ir du Rusijos okupacinės armijos savaeigiai pabūklai 2C1 „Gvozdika“.

Tai pirmas dokumentuotas atvejis, kai Ukrainos ginkluotosios pajėgos sunaikino Rusijos ISDM „Zemledelie“ – šia sistema okupantai naudojasi nuo pat plataus masto invazijos į Ukrainą pradžios, tačiau šiuo metu neaišku, kaip aktyviai.

Rusiška ISDM „Zemledelie“ yra gana nauja sistema – jos preliminarūs bandymai buvo baigti 2020 m., o šiemet ji taip pat pirmą kartą buvo pademonstruota viešai.

 

Pagrindinis sistemos uždavinys – sukurti minų laukus 5–15 km atstumu, šaudant raketiniais 122 mm sviediniais (tik viena mašina turi du blokus po 25 vamzdžius), kurių pagalba užminuojamas nustatytas plotas. Anot okupantų, tokia sistema gali sukurti įvairaus sudėtingumo minų laukus, įskaitant praėjimus savo kariams.

Tokia mašina leidžia uždengti gana didelius plotus minomis, o tai galiausiai kelia rimtą pavojų civiliams – nors rusai teigia, kad kiekvienoje minoje yra neva programuojami susinaikinimo mechanizmai, leidžiantys minas sunaikinti po tam tikro laiko, bet ir tokiu atveju klastingi „sprogmenys“ gali likti spąstais“, jei dėl vienokių ar kitokių priežasčių toks susinaikinimo mechanizmais nesuveikia.

 

Komplekso sudėtis: kovinė mašina ant aštuonratės šarvuotos „KamAZ“ važiuoklės, transporto pakrovimo mašina ir transportiniai-paleidimo konteineriai su inžinerine amunicija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(98)
(6)
(92)

Komentarai ()