Rimtas pavojus: fronte pastebėtas naujas Rusijos ginklas – Ukrainai gali sukelti daug problemų (Video)  (3)

„Varnalėša“ gali aptikti ukrainietiškus UAV ir slopinti juos kryptine spinduliuote. Ukrainos kariuomenė gali aptikti tokius kompleksus, tačiau tai padaryti labai sunku.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos žvalgybos pareigūnai fronte pastebėjo naują Rusijos radiolokacinę stotį „Repeinik“ (Varnalėša). Radijo technologijų ekspertas Sergejus Flešas papasakojo „Facebook“, kokios yra jos funkcijos.

2 W galios „Repeinik“ radaras veikia 9,2–9,5 GHz dažnių diapazone, tokius dronus kaip „DJI Mavic 2“ pastebi 2 km atstumu, o didesnius – iki 3 km. Įrenginys UAV vietą nustato klasikiniu radaro metodu, tai yra skleidžia signalus, sugauna objekto atspindžius ir perduoda duomenis operatoriui.

Kaip pažymėjo Sergejus Flešas, ši technologija turi ir privalumų, ir trūkumų. Pagrindinis „Varnalėšos“ trūkumas yra tas, kad ją taip pat galima pamatyti radijo spinduliuote. Tačiau nuo žemės tai padaryti itin sunku, nes spinduliai nukreipti į viršų, o 9 GHz dažnių juosta yra labai reta ir fiksuojama ne visos nešiojamos elektroninės žvalgybos įrangos.

 

 

Apie rusiškų „Varnalėšų“ radaro prototipų bandymus Ukrainoje tapo žinoma 2022 metų gruodį. Remiantis žiniasklaidos pranešimais, RF ginkluotųjų pajėgų kariškiai įrenginius pradėjo naudoti dviejuose fronto sektoriuose ir dalytis patirtimi su gamintojais. Kompleksą sudaro pati radiolokacinė stotis, fazinės antenos matrica (AFAR), trikojis, baterija ir valdymo pultas – kartu jis sveria 25,5 kg.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(13)
(16)
(-3)

Komentarai (3)