To pasaulyje dar niekas nedarė – Danija giliai po žeme laidos CO₂: kas žinoma apie „Greensand“ projektą (Video)  ()

Danija taps pirmąja šalimi pasaulyje, laidojančia iš užsienio importuotą CO₂, trečiadienį (kovos 8 d.) pradėjusi projektą anglies dioksidui saugoti 1800 metrų po Šiaurės jūra.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

CO2 bus įpurškiamas išsekusio naftos telkinio vietoje. JK chemijos įmonės „Ineos“ ir Vokietijos naftos pramonės įmonės „Wintershall Dea“ vadovaujamame „Greensand“ projekte iki 2030 metų numatoma sukaupti iki 8 milijonų tonų CO2 per metus.

Projektu „Greensand“ siekiama užtikrinti, kad Danija galėtų panaudoti CO2 saugojimą kaip dalį klimato problemų sprendimo. Projekte dalyvauja 23 Danijos ir tarptautiniai partneriai, kurie prisideda prie CO2 transportavimo, saugojimo ir stebėjimo po žeme.

Tarp narių yra Danijos ir tarptautinės įmonės, mokslinių tyrimų institutai, universitetai ir startuoliai.

Projektu siekiama pasiekti žaliąją transformaciją. Diegiamos saulės elementų sistemos, statomi vėjo jėgainių parkai jūroje, taip pat benzininius ir dyzelinius automobilius keičia elektromobiliai. Tačiau net jei visi šie žingsniai eina teisinga kryptimi, Danija teigia, kad to nepakanka, jei norima išspręsti klimato problemas ir pasiekti Paryžiaus susitarimo tikslus.

„Mes taip pat turime surinkti CO2 ir jį saugoti“, – sakoma projekto svetainėje ir priduriama, kad JT klimato komisija nurodo, kad CO2 surinkimas ir saugojimas yra veiksminga priemonė greitai sumažinti išmetamo CO2 kiekį.

 

Šiuo metu projektas yra bandomajame etape.

Šiaurės jūroje saugomas CO2 bus gabenamas iš Antverpeno Belgijoje į Nini platformą Šiaurės jūroje. Jis suskystinamas ir gabenamas laivais arba vamzdynais, o vėliau laikomas rezervuaruose, pavyzdžiui, geologinėse ertmėse arba išnaudotuose naftos ir dujų telkiniuose.

Galutinė CO2 paskirties vieta yra 1800 metrų po jūros dugnu esančiame rezervuare, kur jis bus saugomas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(2)
(3)

Komentarai ()