„Labai pajėgus priešininkas“ – skelbiama, kokio Rusijos dalinio JAV iki šiol bijo: grandioziniai veiksmai gali prasidėti netrukus  ()

Pentagonas 2023 metams prašė 11,2 mlrd. USD kibernetiniam saugumui. Tai yra 800 milijonų dolerių daugiau nei 2022 m.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV kibernetinė komanda atidžiai stebi įsilaužėlių, dalyvaujančių Rusijos ir Ukrainos kibernetiniame kare, veiklą. Generolas Paulas Nakasone mano, kad kibernetinės pajėgos jau labai greitai gali vykdyti aktyvias operacijas, rašo „Defense News“.

Neseniai generolas Nakasone, kalbėdamas prieš JAV Senato ginkluotųjų pajėgų komitetą, sakė, kad kelios kibernetinio saugumo specialistų komandos „labai atidžiai“ stebi, kas vyksta Ukrainos skaitmeninėje erdvėje. Jis taip pat pavadino Rusiją „labai pajėgia priešininke“.

Leidinys primena, kad prieš RF ginkluotųjų pajėgų ataką 2022 m. vasario 24 d. buvo įvykdyta virtinė kibernetinių atakų Ukrainos vyriausybės tinklalapiuose. Tuo pačiu metu buvo atakuoti tarptautinės bendrovės „Viasat“ palydovų valdymo ir stebėjimo tinklai. Programišiai užsibrėžė tikslą išjungti palydovų žvaigždynus, kad iš Ukrainos atimtų ryšius, tačiau šis įsilaužimas neturėjo įtakos valstybinių „Viasat“ klientų darbo kokybei.

Po metų, atėjus pavasariui, JAV kibernetinės vadovybės biuras mano, kad bus ne tik realūs puolamieji veiksmai iš abiejų pusių, bet ir bus galima stebėti aktyvią Rusijos ir Ukrainos programišių akistatą kibernetinėje erdvėje.

Ukrainos įsilaužėlių kontratakos panaikino Rusijos skaitmeninį pranašumą, teigia JAV pareigūnai. Tačiau Rusijos Federaciją nurašyti dar anksti. Nakasone pripažino, kad Rusijos kariai „buvo labai aktyvūs Ukrainoje vykdydami daugybę kibernetinių atakų, įskaitant destruktyvias ir ardomąsias“. Leidinys pabrėžia, kad Pentagonas 2023 m. fiskaliniam kibernetiniam saugumui paprašė 11,2 mlrd. USD. Tai yra 800 milijonų dolerių (beveik 8 %) daugiau nei pernai.

 

Amerikiečių generolo žodžius patvirtina ir Šveicarijos nevyriausybinės organizacijos „CyberPeace Institute“ analitikai, per 2022 metus užregistravę daugiau nei 50 galingų atakų prieš Ukrainos kritinę infrastruktūrą ir civilines sistemas.

Vyriausybė baiminasi tokių išpuolių prieš JAV skaitmeninę infrastruktūrą, nors kol kas Nakasone nepastebėjo jokios veiklos šios šalies atžvilgiu.

 

„Mes ir toliau glaudžiai bendradarbiaujame su JAV kibernetinio ir infrastruktūros saugumo agentūra ir FTB, siekdami užtikrinti, kad mūsų šalies ir NATO ypatingos svarbos infrastruktūra būtų apsaugota. Nuolat stengiamės didinti informuotumą, kad galėtume numatyti veiksmus, kurių gali imtis rusai“, – sakė Nakasone.

JAV gynybos departamento pareigūnai Rusiją laiko tokia pat pavojinga kaip Kinija. Neilas Higginsas iš Nacionalinio kibernetinio biuro, praėjusių metų birželį perspėjo, kad Rusija gali tapti agresyvesnė kibernetinėje erdvėje, kai kovos užsitęs. Higginsas tuo metu sakė, kad Kremliaus remiami programišiai gali paveikti sąjungininkus, bandydami susilpninti jų ryžtą priešintis Rusijos agresijai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(16)
(7)
(9)

Komentarai ()