„Northrop Grumman“ sukūrė dar neregėtus šaudmenis – priešai bus šokiruoti, ką jie sugeba  (1)

Patobulinta „Northrop Grumman“ amunicija gali keisti kryptį. Bendrovė teigia, kad ši technologija leidžia sunaikinti dronus ir taikinius už slėptuvių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Elektroniniai procesoriai įprastus vidutinio kalibro šovinius padaro galingesnius ir suteikia jiems naujų gebėjimų. Rylanas Harrisas, „Northrop Grumman“ ginkluotės sistemų verslo padalinio vadovas, kalbėjo apie ginklų patobulinimus interviu „Breaking Defense“.

Vidutiniams šoviniams priskiriami 20, 25, 30 ir 40 mm kalibro šoviniai, jie naudojami šaudant iš įvairių ginklų, įskaitant sumontuotus lėktuvuose, pėstininkų kovos mašinose „Stryker“ ir „Bradley“. Rylano Harriso teigimu, „Northrop Grumman“ per metus pagamina apie 5 milijonus šių šovinių, tiekdama jas JAV armijai ir jos sąjungininkams.

Įprasta amunicija dažniausiai turi mechaninius ar cheminius degiklius, kurie susprogdina sprogmenis, tačiau dabar yra pažangių ginklų su elektroniniais komponentais. Dėl įmontuotų lustų kariškiai gali užprogramuoti įvairias funkcijas, tokias kaip taškinis taikinio detonavimas ar sprogimas ore artėjant prie taikinio. Tokiems sviediniams, be mikroprocesorių, reikalingi ir kompaktiški maitinimo šaltiniai.

Harrisas sakė, kad pažangioji amunicija buvo sukurta reaguojant į mobiliųjų komandų, turinčių prieštankinių raketų sistemas (ATGM), keliamą grėsmę, galinčią iš toli sunaikinti „Bradley“ ir „Stryker“. Kita pavojinga grėsmė – laivai ir greitos antvandeninės transporto priemonės.

 

Patobulinti šaudmenys skirstomi į tris tipus:

  • programuojama skriejimo kryptis,
  • bekontaktinis naikinimas,
  • valdomoji amunicija.

Kiekvienas iš jų skirtas skirtingoms užduotims. Modifikacijos su programuojamu detonavimu yra skirtos taikiniams slėptuvėse, pastatuose ir pusiau šarvuotiems technikos vienetams. Kariuomenė gali pasirinkti, kur tiksliai įvyks sprogimas: prieš, aukščiau ar už priešo. Šovinį galite užprogramuoti taip, kad jis iš pradžių prasibrautų pro kliūtį ir tik tada sprogtų.

 

Bekontaktė amunicija taip pat skirta kovoti su dronais ir šaudymui iš viršaus į apačią. Šaudmenų priekyje sumontuoti specialūs jutikliai, kurie suaktyvina sprogimą ore, aptikdami taikinį tam tikru atstumu. Taigi, šaudmuo neturi tiesiogiai pataikyti į UAV, užtenka apskaičiuoti apytikslę judėjimo kryptį.

Trečiasis tipas aprūpintas elektronika, kuri keičia aerobalistines charakteristikas, darydama įtaką sviedinio sukimuisi skrydžio metu. Žinoma, tokiu būdu neįmanoma kulkos labai „pasukti“ ir pasiųsti už kampo, tačiau galima pakoreguoti jos kryptį tiesiai pakeliui į taikinį, sumažinant sklaidą šaudant ir padidinant sunaikinimo diapazoną.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(54)
(0)
(54)

Komentarai (1)