„To dar nėra buvę“. Rusija leidžia „Shahed“ dronus su paslaptingais siųstuvais – kas vyksta?  (4)

Anksčiau „Shahed“ UAV skrisdavo tyliai, o dabar skleidžia signalus „Iridium“ palydovinio tinklo dažniais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Irano „Shahed“ dronai-kamikazės pradėjo skleisti paslaptingus signalus skrisdami virš Ukrainos. Apie tai savo „Facebook“ puslapyje pranešė Ukrainos kariškis ir radijo technologijų specialistas Serhijus Flešas.

Trečiąją „Shahed“ grupę, kurią rusai paleidžia iš Briansko srities, lydi signalai 1624–1625 MHz dažnių diapazone. Pasak Serhijaus, juos gali skleisti vienas iš dronų-kamikadzių arba nežinomas UAV, kuris juos lydi skrydžio metu.

„To dar niekada nebuvo. Šahedai visada skraidė tyliai“, - pažymėjo Flešas.

Jis pridūrė, kad dažnių diapazonas atitinka komercinio mobiliojo palydovinio ryšio tinklo „Iridium“ signalus. Operatoriaus būstinė yra JAV, tačiau paslaugas teikia ir Rusijoje. 2022 metų liepą Rusijos Federacijos Skaitmeninių reikalų ministerijos spaudos tarnyba pranešė, kad „Iridium“ buvo suteiktas leidimas naudoti dažnius Rusijos teritorijoje dar 10 metų. Kaip siūlė ekspertas, drone gali būti palydovinio ryšio modemas.

 

„Duomenų perdavimo greitis ten mažas, nieko didelio negalėsite perduoti. Tačiau rusai akivaizdžiai kažką planuoja. Prašau visų radijo žvalgybos tarnybų atkreipti į tai dėmesį“, – rašė Serhijus Flešas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(25)
(5)
(20)

Komentarai (4)