„Informacija apie tai yra slapta“. Aiškėja monstrinės Irano požeminės oro bazės „Eagle 44“ paslaptis (Foto)  ()

Atskiras klausimas, ką iraniečiai sumokėjo už naikintuvus, nes gali būti kelios „apmokėjimo formos“ iš karto.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Irano atstovybė JT oficialiai pripažino, kad Iranas iš Rusijos įsigijo naikintuvus Su-35. Tuo pačiu Irano diplomatai teigia, kad „informacija apie šį susitarimą yra slapta“, todėl konkrečiai neatskleidė kainos, lėktuvų skaičiaus ir jų pristatymo termino, rašo IRNA.

Iš pirmo žvilgsnio iraniečiai čia nepaskelbė nieko iš esmės naujo, tačiau verta atkreipti dėmesį į visus aspektus, lydinčius šį Teherano ir Maskvos susitarimą.

Pradėkime nuo to, kad 2022 metų rugsėjį Irano oro pajėgų vadas brigados generolas Hamidas Vahendi kalbėjo tik apie ketinimą iš rusų nupirkti Su-35, o derybos su Rusijos Federacija šiuo klausimu tebevyksta. Ir tik 2023 metų sausio pradžioje vienas iš Irano parlamento narių pareiškė, kad Rusijos naikintuvus planuojama pristatyti šių metų kovą.

Nuo pranešimo apie ketinimą pirkti rusiškus Su-35 iki pranešimo apie sutarties sudarymą praėjo mažiausiai 7 mėnesiai. Bet panašu, kad šio laiko tarpo iraniečiams prireikė ne tik norint pelningai „susiderėti“ dėl lėktuvų kainos, bet ir paruošti atitinkamą infrastruktūrą.

2023 metų vasario pradžioje Iranas atskleidė informaciją apie savo požeminę oro bazę „Eagle 44“, kurioje visų pirma bus paslėptas amerikietiškas F-4D/E „Phantom II“. Po kelių dienų „The New York Times“ prie nuotraukos pridėjo tokią detalę – statant šią bazę palydovai nufotografavo objektą, savo kontūrais panašų į rusišką Su-35, tikriausiai tik šio lėktuvo maketą.

 

Net jei tai iš tikrųjų buvo tik maketas, paaiškėja, kad iraniečiai savo „Eagle 44“ statė iš tikrųjų tikėdamiesi sutalpinti Su-35. Ir lieka atviras klausimas, kiek užtruko galimas šios aviacijos bazės pertvarkymas Rusijos lėktuvams, nes iraniečiai „Eagle 44“ objekto statybas pradėjo dar 2013 m.

Kaip tiksliai Iranas mokės už rusiškų Su-35 pristatymą – atskiras įdomus klausimas. Pirmiausia verta priminti, kad iraniečiams greičiausiai bus duoti naikintuvai Su-35SE būtent iš nutrauktos sutarties su Egiptu, pagal kurią turėjo būti pristatyti 24 orlaiviai, kurių klientas niekada nepradėjo atimti dėl galimų JAV sankcijų. Šių lėktuvų sutarties vertė siekė 2 milijardus dolerių, kiek jie galėtų kainuoti dabar – nėra prasmės vertinti dėl rusiškos ginklų „kainodaros“ specifikos.

 

2022 m. spalio mėn. Lenkijos portalas „Defence24“ daro prielaidą, kad rusiški Su-35SE iš viso gali kainuoti iki 1,5 milijardo dolerių, o už jų pristatymą būtų galima sumokėti mainų būdu, pavyzdžiui, pervežant 2400 „Šahed 131 ir 136“ dronų. Bet panašu, kad už naikintuvų tiekimą iraniečiai sumokės rusams keliomis mainų formomis. Pavyzdžiui, ne tik dronais-kamikadzėmis, bet ir Rusijos armija reikalinga amunicija.

Kalbant apie balistinių raketų perdavimo iš Irano į Rusijos Federaciją perspektyvas, atsižvelgiant į sutartą Su-35 sutartį, kol kas sunku tai įvertinti. Bent jau turint omenyje kai kurių Vakarų žiniasklaidos „signalus“, kad Kremlius nusprendė kol kas „pristabdyti“ šią istoriją, saugodamasis galimo ATCMS raketų perdavimo ginkluotosioms pajėgoms.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(17)
(-12)

Komentarai ()