Baltarusiai Lietuvoje nuperka įspūdingus kiekius naudotų automobilių: kokių markių ir modelių ieško labiausiai  ()

Nors automobilių pardavimas kiekvienų metų pradžioje šiek tiek smunka, šie metai turi vieną išskirtinumą – baltarusiai vis dažniau sutinkami Lietuvos naudotų automobilių prekybos vietose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skaičiai įspūdingi

„Regitros“ duomenimis, per pirmuosius du šių metų mėnesius užsieniečiams buvo parduota virš 7 tūkst. automobilių. Iš jų – 2,3 tūkst. baltarusiams.

Palyginimui, per 2022 m. pirmuosius du mėnesius užsieniečiams buvo parduota kiek daugiau, nei 4,5 tūkst. automobilių. Iš jų – kiek daugiau nei 260 buvo išgabenta į Baltarusiją.

Taigi šių metų pradžioje į Baltarusiją išgabenta beveik 10 kartų daugiau automobilių nei praėjusiais metais per tą patį laikotarpį.

Manoma, kad tai galėjo paskatinti ir Rusijos sukeltas karas Ukrainoje bei dėl to pritaikytos sankcijos, o baltarusių nupirkti automobiliai pervežami į Rusiją. Tačiau ir patys rusai šiais metais nupirko daugiau automobilių.

Pernai per pirmus du metų mėnesius į Rusija buvo išgabenti viso labo 48 automobiliai, šiemet jų skaičius siekia apie 250.

Baltarusių pasirinkimas

Pasak Kauno automobilių turgaus vadovo Valentino Naujanio, kol kas sunku daryti išvadas dėl mėgstamiausių baltarusių automobilių Lietuvoje, nes pasirinkimą lemia Baltarusijos įstatymai. Taip pat pastebimas jų suaktyvėjimas, bet masinio pirkimo nėra.

„Gal jų dar per mažai yra, kad būtų galima spręsti. Dažniausiai matosi, kad renkasi automobilį savoms reikmėms, ne perpardavimui“, – sako V.Naujanis.

Įtakos automobilių pirkėjų iš Baltarusijos suaktyvėjimui galėjo turėti sumažintas muitas.

 

„Kalbėjau ir su muitinės tarpininku, jų, žinoma, yra daug, bet sako, kad seniau buvo 2–3 automobiliai per mėnesį, dabar kasdien po vieną reikia išmuitinti,“ – pasakoja Kauno automobilių turgaus vadovas.

Kaip teigia V.Naujanis, labiausiai baltarusiai atsižvelgia į automobilio kainą ir amžių, būtent dėl išmuitinimo kainos.

Baltarusijos piliečiai renkasi mašinas, kurios yra ne senesnės negu 10 metų, kainuoja apie 4 tūkst. eurų ir nėra itin galingos, todėl konkrečios markės ar modelio, kuris būtų geidžiamas, nėra.

Baltarusiai renkasi tiek prancūziškus „Renaut“ ar „Peugeot“ , taip pat ir lietuvių mėgstamus vokiškų markių automobilius.

 

„Įvairovę suformuoja įstatymai. Tai, kad važinėja ar perka daug vienodų automobilių, nereiškia, kad jie yra populiarūs visuomenėje, o juos yra pigiau išmuitinti“, – sako V. Naujanis.

Nėra taip, jog perkami ir iš šalies vežami visi kainos ir amžiaus kriterijus atitinkantys automobiliai. Pirkėjai taip pat atsižvelgia ir į parduodamo automobilio būklę, kad jis būtų tinkamas naudojimui, nereiktų daug investuoti į jo būklę.

Šiuo metu yra Baltarusijoje muito mokestis yra sumažintas tam tikroms socialinėms grupėms, pavyzdžiui, daugiavaikėms šeimoms ar karo veteranams, priklausomai nuo pasirenkamo automobilio, muito mokestis gali būti net perpus mažesnis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Miglė Golubovaitė
(17)
(2)
(15)

Komentarai ()