Ekspertai įspėja: situacija rimta – ką Rusija gali padaryti su iškeltu MQ-9 „Reaper“ (Video)  ()

Kariniai dronai turi tas pačias problemas kaip ir bet kuris kompiuteris, todėl juos galima nulaužti ir perimti. Tokių atvejų būta ir anksčiau.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-03-18 Ekspertai įspėja: situacija rimta – ką Rusija gali padaryti su iškeltu MQ-9 „Reaper“ (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusai gali išgauti vertingos informacijos iš numušto drono MQ-9 „Reaper“ net ir pašalinus programinę įrangą. Apie tai rašo „The Washington Post“, remdamasis ekspertais.

Galimas MQ-9 „Reaper“ nulaužimas

Prieš drono katastrofą JAV operatoriai nuotoliniu būdu bandė išvalyti elektroniką nuo vertingų žvalgybos duomenų, kuriuos Rusija galėtų panaudoti, sakė mokslininkai Karen DeYoung ir Dan Lamotte. Tačiau Nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby pripažino, kad tokios priemonės nėra patikimos.

Tara Wheeler, kibernetinio saugumo bendrovės „Red Queen Dynamics“ generalinė direktorė, pažymėjo, kad net ir ištrynus duomenis, kariniai dronai išlieka pažeidžiami taip pat, kaip ir bet kuris kitas elektroninis įrenginys. Jų programinė įranga turi tuos pačius pažeidžiamumus ir reikalauja reguliarių atnaujinimų.

„Svarbu atsiminti apie bepiločius orlaivius, kad jie yra ginkluota bet kurio kito metalo gabalo, kuriame yra kompiuteris, versija“, – pažymėjo ekspertas.

Pasak oro pajėgų, „General Atomics“ sukurtas bepilotis lėktuvas MQ-9 „Reaper“ pirmiausia naudojamas žvalgybos ir smogimo misijoms palaikyti. Bendrovė neatsakė į prašymą pakomentuoti, kokie duomenys gali būti numuštame drone.

Karinių dronų pažeidžiamumas

Pramonės atstovai kalba apie vis didėjančią karinių UAV procesorių, apdorojančių fotoaparatų vaizdus, ​​radarų duomenis, elektroninį karą ir kt., poreikį. Tai daro dronus labai patraukliais įsilaužimo taikiniais, nes tokiu būdu galima gauti labai vertingos informacijos apie priešą.

 

Kaip parodė 2016 m. atliktas tyrimas, įsilaužėliai gali visiškai kontroliuoti dronus arba duomenis, perduodamus tarp orlaivio ir jo operatoriaus. O 2021 m. Tara Wheeler kartu su kolega Bruce'u Schneideriu įspėjo, kad bepiločių orlaivių įsilaužimas bus būsimų karų dalis.

Pasak ekspertų, vargu ar kūrėjams pavyks padaryti karinę programinę įrangą saugesnę nei komercinė. Be to, dėl kariuomenės slaptumo programinės įrangos pažeidžiamumą aptikti daug sunkiau nei civiliniame sektoriuje, kur kibernetinių grėsmių aptikimo ir reagavimo į jas mechanizmai buvo kuriami daugelį metų.

JAV dronai jau buvo nulaužti

Bepiločių orlaivių įsilaužimai praeityje jau įvyko kelis kartus. Pavyzdžiui, „Wall Street Journal“ 2009 m. pranešė, kad sukilėliai Irake sugebėjo gauti JAV dronų filmuotą medžiagą, kuri galėtų padėti jiems pasislėpti karinių operacijų metu.

 

2011 metais iš karto įvyko du dideli incidentai, susiję su bepiločių orlaivių kibernetiniu pažeidžiamumu. „Wired“ rašė, kad kompiuterinis virusas užkrėtė JAV dronus „Reaper“ ir „Predator“, leisdamas įsilaužėliams užregistruoti visus jų pilotų klavišų paspaudimus, JAV pareigūnai pripažino kibernetinę ataką ir pasiūlė, kad šnipinėjimo programos į sistemą pateko atsitiktinai.

Tais pačiais metais Iranas teigė numušęs JAV droną RQ-170 „Sentinel“, kuris atliko CŽA misiją iš bazės Afganistane. Šiuo atveju JAV valdžios institucijos neatpažino įsilaužimo, nurodydamos techninį įrenginio gedimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(9)
(-3)

Komentarai ()