Tai bus katastrofa „Gazprom“: skelbiama, ką padarė Xi Jinpingas  ()

Kinija atsisakė pasirašyti naują dujų kontraktą su Putinu – „Gazprom“ ištiko katastrofa.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-03-23 Tai bus katastrofa „Gazprom“: skelbiama, ką padarė Xi Jinpingas  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kinijos prezidento Xi Jinpingo pompastiškai surežisuotas vizitas į Maskvą baigėsi be esminio sprendimo, kurio Kremlius laukė ilgus metus, rašo „Bloomberg“.

Nepaisant to, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas Xi pavadino „brangiu draugu“ ir prakalbo kiniškai, Kinijos delegacija nepasirašė naujos sutarties dėl Rusijos dujų pirkimo ir dujotiekio „Sibiro galia-2“ statybos.

Putinas Kinijai siūlė 100 milijardų kubinių metrų dujų kasmet (šešis kartus daugiau nei dabar „Gazprom“) ir teigė, kad praktiškai sutarta dėl naujo dujotiekio, kurio galia 50 milijardų kubinių metrų per metus, projekto.

Tačiau bendrame Xi pasirašytame pareiškime apie dujotiekį neužsimenama ir kalbama tik apie „partnerystės stiprinimą“ energetikos srityje. Pranešime spaudai Xi nieko nesakė apie Rusijos dujas.

Kinijos kontraktas labai reikalingas „Gazprom“, kuris pernai prarado Europos rinką ir neteko daugiau nei pusės eksporto. Dujų tiekimas į Europą nukrito iki paskutinių SSRS metų lygio, o šiemet grįš į Brežnevo ir Andropovo laikus.

„Gazprom“ eksporto padėtis yra katastrofiška“, – „Reuters“ sakė įmonei artimas šaltinis.

Kinija šiemet nupirks 22 milijardus kubinių metrų dujų – 7 kartus mažiau nei Europos Sąjunga sunaudodavo prieš karą. BCS analitikas Ronaldas Smithas apskaičiavo, kad šių pristatymų kaina yra 290 USD už tūkstantį kubinių metrų, o sutartinės kainos Europoje gruodį buvo 1000 USD.

 

Nuolaida siekia net 70 %, tačiau problema ta, kad Kinijai „tiesiog nereikia papildomų dujų“, sako Energetikos politikos tyrimų fondo vyresnysis analitikas Buttas Odgerelis.

Kinija nenori kartoti Europos klaidos ir ketina diversifikuoti tiekėjus, juolab kad dėl to problemų nėra: JAV, Kataras ir Australija nori parduoti dujas.

„Tai pirkėjų rinka. Ir jei Rusija nepateiks itin patrauklaus pasiūlymo, Kinija gali laukti tiek, kiek nori“, – sakė Odgerelis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(374)
(7)
(367)

Komentarai ()