Kodėl Š. Makedonija iš pradžių nusipirko net keturis Su-25 ir 12 Mi-24 iš Ukrainos, o dabar juos atiduoda  ()

Keistas atvejis, kai šis orlaivis tarnavo mažiau nei metus, o po to beveik dvi dešimtis metų jis tiesiog buvo saugomas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiaurės Makedonijos gynybos ministrė Slavjanka Petrovska patvirtino, kad 2022 metais jos šalis Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms perdavė keturis atakos lėktuvus Su-25, kurie iki praėjusių metų pradžios buvo laikomi atvirame ore.

Kartu Š. Makedonijos gynybos ministrė taip pat svarsto prašymą dėl sraigtasparnių Mi-24 perdavimo Ukrainai. Tačiau čia, nors gali kilti painiavos dėl mašinų skaičiaus prieš galimą perkėlimą – Ukrainos žiniasklaida kalba apie 12 sraigtasparnių, „The Military Balance 2022“ rašo, kad makedonai turi tik du Mi-24B ir dar šešis Mi-24B ir du Mi-24K saugykloje, čia yra didelis skirtumas – 12 arba tik 8 orlaiviai.

Praėjusiais metais Šiaurės Makedonijos gynybos biudžetas buvo tik 200 milijonų dolerių, o ginkluotosiose pajėgose buvo tik 8000 karių. Iš kur šalis gavo net keturis Su-25 (trys vienviečiai ir vienas mokomasis-kovinis) ir aštuonis Mi-24, atsakymas atrodo akivaizdus – makedonai šiuos orlaivius įsigijo Ukrainoje 2001 metais. Bet pristatymo aplinkybės įdomios.

 

Tais pačiais 2001 metais Makedonija (tuomet dar nesivadino Šiaurės Makedonija) kariavo su albanų separatistais, kurie staiga nusprendė, kad Makedonijos šiaurė yra „Albanijos teritorija“. Šio karo pradžioje makedonai neturėjo kovinės kariuomenės. O tarptautinė situacija atrodė taip, kad tuo metu tik Ukraina iš visų potencialių ginklų tiekėjų galėjo palyginti greitai pristatyti viską, ko reikia.

Be to, 2001 m., be Su-25 ir Mi-24, Ukraina pardavė makedonams (kai kuriais duomenimis) dar keturis Mi-8MT, daugybę tankų T-55 ir net kelias oro gynybos sistemas „Strela-10“.

 

Pirmieji du Mi-24B Makedonijos karinėms oro pajėgoms buvo pristatyti jau 2001 metų kovą, per balandį-birželį – dar 6, rugsėjį – dar 2, o tų pačių metų gruodį gauti paskutiniai du Mi-24K.

Visi keturi Su-25 buvo pristatyti 2001 m. birželį. Šie atakos lėktuvai ir atakos sraigtasparniai šiame kare atliko kažką panašaus į „skraidančią reaktyvinę artileriją“. Pavyzdžiui, manoma, kad būtent iš Ukrainos gauti lėktuvai suvaidino lemiamą vaidmenį 2001 metų rugpjūčio 11-13 dienomis vykusiose kautynėse prie Radušos kaimo, kur galutinai buvo sumušti „Kosovo išlaisvinimo armijos“ kovotojai.

Šiaurės Makedonija tais pačiais 2001 metais iškovojo pergalę prieš albanų separatistus, kurios rezultatas buvo įformintas Ohrido susitarimu. NATO pajėgos vykdė tam tikrą naujo konflikto prevenciją operacijos „Essential Harvest“ rėmuose. Po to Makedonijos valdžia susidūrė su problema, kad taikos metu ji neturi pakankamai išteklių išlaikyti 4 atakos lėktuvų ir 12 atakos sraigtasparnių parką.

 

Praėjus kuriam laikui po karo pabaigos Makedonijos oro pajėgos visus atidavė į Su-25 į saugyklą, buvo planai šiuos orlaivius parduoti „vienai iš draugiškų šalių“, kurie, tačiau, nebuvo įgyvendinti. Per tam tikrą laiką buvo užkonservuoti 8 sraigtasparniai Mi-24, tačiau patikimų duomenų, kur „išgaravo“ dar du tokio tipo sraigtasparniai, nėra.

O 2022 metų pradžioje Šiaurės Makedonija buvo pasiruošusi grąžinti Ukrainai savo lėktuvus Su-25, matyt, tarpininkaujant JAV.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(28)
(0)
(28)

Komentarai ()