„Ten gyvena banditai. Liko 5–7 mėnesiai“. Podoliakas skelbia grandiozinį planą Krymui  ()

Pasak Ukrainos prezidento patarėjo Michailo Podoliako, po deokupacijos pusiasalio laukia ilgas ir sunkus atsikratymo nuo Rusijos propagandos padarinių laikotarpis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visi manė, kad Krymas vėl bus ukrainietiškas tik po 20 ar 50 metų, tačiau karas leidžia Ukrainai išlaisvinti Krymą šiais metais, teigia Ukrainos prezidento patarėjas Michailas Podoliakas.

Jo teigimu, dar 2022 metais niekas negalėjo pagalvoti, kad 2023 metais Ukrainoje prasidės rimtos kalbos apie Krymo susigrąžinimą. Podoliakas ne kartą yra sakęs, kad šiemet įrašys interviu Jaltos krantinėje, o savo optimizmą aiškino karo logika.

„Mes tikrai, per labai trumpą laiką - istoriniu požiūriu, labai trumpą - per šešis-septynis mėnesius būsime Kryme. Galbūt tai per daug optimistiška, bet tai yra matematiškai patikrintas optimizmas. Dar kartą sakau, Rusija neturi pakankamai išteklių tokiai situacijai išlaikyti. Karo logika gana akivaizdi, o apie Krymo realijas galėsime kalbėti Jaltos krantinėje“, – interviu sakė Podoliakas.

Podoliakas taip pat sakė, kad Ukrainos laukia ne karas už Krymą, o karas už teisę egzistuoti demokratiniame pasaulyje, kuriame teritorijos klausimas yra tik vienas iš elementų.

Podoliako prognozės apie Krymo ateitį:

1. Krymas gali tapti būsimų Ukrainos ir Rusijos Federacijos derybų objektu
Pasak jo, diplomatinė išeitis tokioje situacijoje bus įmanoma, jei rusai kartu su kariuomene paliks Krymą ir kitas okupuotas Ukrainos teritorijas. „Galime palaukti porą dienų, kol jie išvažiuos per Kerčės tiltą, kuris tada bus išmontuotas“, – sakė jis.

 

2. 2023-ieji Krymui bus sunkūs
Pasak Podoliako, Rusijos propaganda per daugelį metų ten nuveikė daug darbo. Ukrainai reikės susidoroti su išdavikais ir tirti represuotų ukrainiečių bylas

„Nereikia kelti klausimo, kaip sugrąžinti ukrainietiškumą į Krymą, reikia ten išnaikinti viską, kas rusiška. O tie, kurie dalijasi Rusijos Federacijos vertybėmis, turi išvykti ten gyventi“, – pabrėžė Podoliakas.

3. Su šypsena nepavyks integruoti Krymo
„Ten gyvena banditai, yra nusikalstamumas, yra okupacinė armija, administracija, bet integruokime juos su šypsena. Imsimės tam tikrų priemonių, kurios parodys, kaip laimingai gyvename čia, Ukrainoje", – pabrėžė jis.

 

4. Krymas nebeturėtų kelti klausimo dėl ypatingo statuso
„Tai bus didžiulės teritorijos, kurioje rusai daug investavo į propagandą, į visų ukrainiečių naikinimą, deblokavimas. Ir apskritai, Rusija nėra šalis, kuri kuria konkurencingumą, demokratiją ar laisvę. Tai lageris. Visa tai draudžia. Mes turėsime visa tai išvalyti, ir gana sunkiai“, – sakė Podoliakas.

5. Ukraina turi teisiškai sutvarkyti Rusijos pralaimėjimą
„Rusija bus priversta pasirašyti tai, kas reikš pasidavimą. Ši šalis turės pereiti daugybę teisinių procedūrų. O karo pabaiga bus tokia, kokios reikia Ukrainai“, – sako Michailas Podoliakas.

(62)
(3)
(59)

Komentarai ()

Susijusios žymos: