Kaip II–ojo pasaulinio karo metu Italijos super karo laivą nuskandino nacistinė Vokietija (Foto, Video)  ()

Kai Italija pasitraukė iš Ašies po Musolinio žlugimo, nacistinė Vokietija nenorėjo rizikuoti, kad galingą karo laivą panaudos sąjungininkai, ir siekė jį nuskandinti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praėjus dienai po 1943 m. Italijos paliaubų paskelbimo, po kurio žlugo fašistinis režimas, vadovaujamas Benito Mussolini, 1943 m. rugsėjo 9 d. vieną didžiausių ir moderniausių Italijos mūšio laivų nuskandino buvę Ašies sąjungininkai.

Italijos laivynas, vadovaujamas admirolo Carlo Bergamini karo laivu „Roma“ , turėjo plaukti link Salerno, kad pultų sąjungininkų laivus invazijos į Siciliją metu. Staiga Italijai pasidavus, planai pasikeitė ir Bergamini planavo plaukti į Sardiniją, o Italijos karalius Viktoras Emanuelis III sukūrė „laisvą vyriausybę“, kuri buvo draugiška sąjungininkams. Atvykęs į Sardiniją Italijos laivynas išplaukė į Maltą.

Tai buvo pirmasis naujai pradėto naudoti karo laivo žygis nuo tada, kai tik prieš metus jis prisijungė prie laivyno.

Italijos laivyno flagmanas „Roma“ buvo trečiasis „Littorio“ klasės karo laivas, ir, beje, jis buvo grakščios išvaizdos – italų dizaino liudijimas – skirtingai nuo britų ar vokiečių karo laivų. Jis buvo gerai ginkluotas ir manevringas. Pastatytas su atskirtu korpusu ir išradinga pertvarų bei išsiplėtimo cilindrų sistema, teoriškai „Roma“ buvo toks pat tvirtas, kaip ir jo bendravardis – kur galingos Romos sienos šimtmečius atrėmė užpuolikus.

 

Tačiau to nepakako, kad stilingas karo laivas būtų išgelbėtas nuo jūros dugno. Lygiai taip pat, kaip Romos sienos galiausiai nesustabdė barbarų, tvirtas korpusas pasirodė neatsparus vokiečių bomboms.

Paskandinti „Romą“

Kai Italija pasitraukė iš Ašies po Musolinio žlugimo, nacistinė Vokietija nenorėjo rizikuoti, kad galingą karo laivą panaudos sąjungininkai, ir siekė jį nuskandinti.

 

Kai „Roma“ išplaukė į jūrą, vokiečių liuftvafė išsiuntė „Dornier Do 17“ lėktuvus, ginkluotus radijo bangomis valdomomis bombomis „Fritz Z“, kad sunaikintų didingą mūšio laivą. Bombonešių eskadra rado taikinį Bonifacio sąsiauryje tarp italų kontroliuojamos Sardinijos ir Prancūzijos Korsikos.

Pataikę kelis tiesioginius smūgius, bombonešiai „suluošino“ Italijos laivą, kuris apvirtęs ir lūžęs į dvi dalis, nuskendo vos per kelias minutes. Iš beveik 1900 jūreivių, tarnavusių „Romoje“, ir 200 vyrų iš Bergamini štabo, išgyveno mažiau nei 600. Tai buvo didžiausias Italijos karo laivo nuostolis Antrojo pasaulinio karo metais.

 

Laivo nuolaužos buvo rastos 2012 metų birželį, maždaug už 30 km nuo šiaurinės Sardinijos pakrantės.

Moderniausias Italijos karo laivas Antrojo pasaulinio karo metais

„Roma“ per savo penkiolikos mėnesių tarnavimo laiką atliko tik dvidešimt misijų ir nė viena iš jų nebuvo kovinė operacija.

Jis buvo maždaug 240 m ilgio, maždaug 33 m pločio, o vandentalpa siekė 45 772 tonas. Varomas aštuonių „Yarrow“ katilų su keturiais velenais, jis galėjo pasiekti maksimalų 30 mazgų (56 km/val.) greitį ir įveikti 7260 km.

Ginkluotę sudarė trys trijų 371 mm pagrindinių pabūklų komplektai, taip pat keturi trijų 152 mm pabūklų komplektai, taip pat keliolika 90 mm priešlėktuvinių pabūklų. Tačiau „Roma“ galimybės niekada nebuvo iki galo išbandytos kovinėse operacijose.

 

 

Kiti „Littorio“ klasės laivai

Pirmieji du šios klasės laivai „Littorio“ ir „Vittorio Veneto“ sudarė Italijos laivyno stuburą. Kartu su „Roma“ visi buvo apgadinti per sąjungininkų oro atakas La Spezia uoste.

Po paliaubų su sąjungininkais „Littorio“ buvo pervadintas į „Italia“ ir atvykęs į Maltą buvo internuotas kartu su „Vittorio Veneto“. Buvo statomas ketvirtasis „Littorio“ klasės laivas „Impero“. Jį užgrobė vokiečiai, o vėliau nuskandino amerikiečių bombonešiai.

Abu internuoti laivai likusį karo laiką leido Didžiajame Karčiajame ežere Sueco kanale, Egipte. „Vittorio Veneto“ atiteko britams, o naujai pervadintas „Italia“ – amerikiečiams. Abu buvo nurašyti į metalo laužą iškart po karo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(0)
(5)

Komentarai ()