„Moskva“ žudikas: kaip atrodo ir ką gali monstrinis ginklas „Neptūnas“ (Video)  ()

2022 m. balandžio 14 d., įvykus Ukrainos „Neptūno“ raketų atakai, nuskendo Rusijos karinio jūrų laivyno Juodosios jūros laivyno flagmanas – raketinis kreiseris „Moskva“. Minint šio didžiausio Rusijos laivyno pralaimėjimo nuo Antrojo pasaulinio karo metines, „Telegraf“ pasakoja apie ginklo galimybes.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Moskva“ žudikas: kaip atrodo ir ką gali „Neptūnas“?

Priešlaivinių raketų sistemą „Neptūnas“ sukūrė „Luch“ projektavimo biuras. Pirmą kartą apie jos kūrimą paskelbta 2013 m., po trejų metų buvo baigti pirmieji bandymai. 2019 m. Ukrainos kariuomenė baigė „Neptūno“ kūrimą ir užsakė pirmąsias partijas.

RK-360MT yra ne tik paleidimo priemonė, o visas kompleksas, kurio gerai koordinuotas darbas leidžia pataikyti į sausumos ir jūros taikinius: kreiserius, eskadrinius minininkus, fregatas, korvetes ir desantinius laivus.

„Neptūno“ kompleksą sudaro 6 raketų paleidimo įrenginiai. Viename paleidimo įrenginyje yra keturios raketos. Taigi, iš viso galima iššauti 24 raketas, kurių kiekviena gali būti nukreipta į atskirą taikinį.

RK-360MT „Neptūnas“ savybės:

  • Šaudymo nuotolis – nuo 7 iki 300 kilometrų;
  • Paruošimo šaudyti laikas – iki 15 minučių;
  • Pradinės padėties atstumas nuo kranto linijos – ne daugiau kaip 25 km.

5 m ilgio varikliu varomos raketos gali skristi iki 900 km/h greičiu ir 3–9 m aukštyje virš vandens paviršiaus. Didelis pliusas yra tai, kad raketos gali skristi iki priešo žemai virš vandens, todėl jos lieka nepastebėtos, rašo „Defense Express“.

 

Sveriančios 870 kg ir turinčios 150 kg kovinę galvutę, „Neptūno“ raketos gali sunaikinti iki 5000 tonų sveriančius taikinius, naudodamos radaro nukreipimo sistemas.

Be to, „Neptūnas“ gali atlikti kovines užduotis paprastomis ir sudėtingomis meteorologinėmis sąlygomis, bet kuriuo paros ir metų laiku, pasitelkdamas aktyvią ugnį ir elektronines atsakomąsias priemones.

 

„Bandymai buvo atlikti sukuriant tikrus radijo trukdžius raketos nukreipimo galvutei ir dalyvaujant aviacijai – lėktuvui Su-27“, – sakė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas.

Vieno „Neptūno“ komplekso gamyba užtrunka devynis mėnesius, o pirkimas, montavimas ir bandymai užtrunka lygiai tiek pat laiko.

„Mes galime pateikti serijinį rinkinį per 9, daugiausiai 12 mėnesių“, – sakė „Luch“ generalinis direktorius Olehas Korosteliovas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(28)
(1)
(27)

Komentarai ()