Šnipinėjimas jūros dugne: JAV karinis jūrų laivynas gaus naują unikalų povandeninį laivą  ()

Naujasis laivas pakeis USS „Jimmy Carter“ povandeninį laivą, kuris yra specialiai įrengtas šnipinėjimo ir kovinėms misijoms jūros gelmėse.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV karinis jūrų laivynas planuoja sukurti unikalų „Mod VA SSW“ Virginia klasės povandeninį laivą su pailgintu kiliu. Šio povandeninio laivo ypatumas yra tas, kad jis skirtas šnipinėjimui ir karui jūros dugne. Tai pranešė Didžiosios Britanijos karališkojo laivyno leidinys „Naval News“.

Šiandien JAV karinis jūrų laivynas disponuoja Seawolf klasės povandeniniu laivu USS „Jimmy Carter“, kuris laikomas slapčiausiu JAV karinio jūrų laivyno povandeniniu laivu. Jis yra specialiai įrengtas šnipinėjimo ir kovinėms misijoms jūros gelmėse.

Dabar planuojama sukurti naują povandeninį laivą, skirtą kovinėms operacijoms jūros dugne atlikti, naudojant Virdžinijos klasės laivo korpusą. Tuo pat metu tikimasi, kad bus pastatyta viena „Mod VA SSW“ (Modified Virginia, Subsea and Seabed Warfare) Virdžinijos klasės versija.

 

Garsiojoje laivų statykloje „Electric Boat“ Groton mieste Konektikuto valstijoje jau vyksta statybos darbai. Dar 2022 metų pradžioje „General Dynamics Electric Boat“ prezidentas Kevinas Graney pasidalijo pirmaisiais projekto, kurio kaina siekia 5,1 milijardo dolerių, eskizais, o tai yra beveik 1 milijardu daugiau nei bazinės Virdžinijos povandeninių laivų klasė.

Konfrontacija su Rusija

Publikacijos autoriai pažymi, kad sprendimas sukurti tokio tipo povandeninį laivą greičiausiai susijęs su Rusijos vykdomomis pastangomis kartografuoti povandeninę infrastruktūrą. Be to, prisidėjo ir situacija, kai praeitą rugsėjį buvo susprogdinti „Nord Stream“ dujotiekiai.

 

Ir nors nėra įrodymų, kad USS „Jimmy Carter“ būtų susijęs su „Šiaurės srautų“ sabotažu, amerikiečių povandeniniai laivai sėkmingai šnipinėjo jūros dugną.

Rusija taip pat turi ilgametę kovinių operacijų tradiciją jūros dugne ir, palyginti net su JAV kariniu jūrų laivynu, į šią sritį investuoja nemažas lėšas, rašo apžvalgininkai. Ir nors Amerikos pajėgų galimybės vykdyti karo veiksmus jūros dugne yra labiau pažengusios, Rusijos povandeninių laivų flotilė yra gausesnė.

 

Kas naujo povandeniniame laive „Mod VA SSW“

Remiantis naujausia informacija, naujasis povandeninis laivas gabens specializuotas nepilotuojamas povandenines transporto priemones (UUV), nuotoliniu būdu valdomas transporto priemones (ROV) ir specialiųjų operacijų povandenines transporto priemones.

Straipsnyje daroma išvada, kad jei JAV karinis jūrų laivynas nori išlaikyti bet kokį pranašumą karinio jūrų laivyno ginklavimosi varžybose, natūralu, kad jie ieškos pasenusiam USS „Jimmy Carter“ įpėdinio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(0)
(7)

Komentarai ()