Rusija traukia senolius T-55 iš sandėlių - kuo Rusijai jie gali būti naudingi?  ()

T-55 gamyba prasidėjo dar 1958 metais. Šis tankas - T-54 versija, sukurta sovietams sugalvojus sukurti tanką, kuris galėtų išgyventi net ir taktinį branduolinį ginklą. Tuo tarpu T-54 gali atsekti savo giminės liniją iki T-44 ir net Antrojo pasaulinio karo laikų T-34. T-55 tankus naudoja ir Ukraina, ir Rusija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš viso buvo pagaminta daugiau nei 100 000 tankų T-54 ir T-55, jie buvo masiškai eksportuojami iš Sovietų Sąjungos. Jie taip pat gaminti Čekoslovakijoje ir Lenkijoje. Subyrėjus Sovietų Sąjungai, Ukraina gavo apie 700 T-54 ir T-55 tankų. Jie po truputį buvo nurašomi ar parduodami, bet nuo 2014 metų Ukraina stengėsi išlaikyti bent nedideles T-55 pajėgas, nes suprato, kad visi tankai bus svarbūs, jei Rusija nuspręs pradėti tiesioginį konfliktą. Ir nusprendė. Tuomet dar keli T-55 atkeliavo iš kitų šalių.

Tiksliau, 2022 m. spalį į Ukrainą atkeliavo 28 M55S iš Slovėnijos. Šie tankai yra stipriai modernizuoti. Kai įprastas T-55 turi 100 mm pabūklą, slovėniški M-55S naudoja NATO standartus atitinkantį 105 mm ginklą. Be to, atnaujinti šarvai, ugnies valdymo sistemos. M-55S yra sukurtas T-55 pagrindu, tačiau tai - jau gerokai modernesnis ginklas.

Šiuo metu Rusijos tolimuosiuose rytuose iš saugyklų traukiami ten dešimtmečius gulėję T-55 tankai. Buvęs JAV jūrų pėstininkas ir Jungtinių Valstijų Užsienio politikos tyrimų instituto vyresnysis analitikas Robertas Lee CNN teigė, kad T-55 suaktyvinimo priežastis Rusijoje yra mūšio lauke patirti nuostoliai ir nesugebėjimas pagaminti naujų mašinų.

 

Kai kurios iš šių mašinų iš pradžių tikriausiai bus naudojamos užfrontėje. Nebūtina, kad tankai vyktų į frontą, jie gali šaudyti dideliu atstumu“, - sakė Lee, tarsi nurodydamas, kad rusai savo T-55 naudos ugnies paramai ar netgi kaip trumpo nuotolio savaeiges artilerijos sistemas.

T-55 galima įkasti į vietą kaip kokį stacionarų įtvirtinimą. Be to, dėl savo amžiaus T-55 neturi sudėtingos elektronikos ir mechanizmų, todėl Rusijos šauktiniai juos greitai perpras, net jei anksčiau nebuvo apmokyti jais naudotis. „Jei buvai agresorius kare ir staiga reikia pereiti į gynybą, tai gali būti veiksminga priemonė gynybinėse pozicijose“, - sakė Lee. Ypač turint omenyje, kad maksimalus T-55 greitis yra apie 51 km/val., o šarvai neatlaikytų modernių prieštankinių raketų smūgių. Ir ne, nors T-55 buvo kuriamas, kad atlaikytų silpnus branduolinio ginklo smūgius, jis nėra jiems atsparus - tiesiog jo forma nukreipia dalį sprogimo bangos energijos.

 

Rusija yra užsiėmusi Ukrainos puolimo laukimu, todėl tokie „muziejiniai eksponatai“ kaip T-55 gali padėti apsiginti. Anot Lee, Ukrainos sėkmė priklausys nuo gebėjimo rasti silpnąsias vietas Rusijos pajėgų gynybos linijose. Tačiau tyrėjas Trevoras Tayloras mano, kad T-55 yra Rusijos nevilties ir desperacijos pavyzdys.

(19)
(0)
(19)

Komentarai ()