Monstriška technologija: sukurtos dar neregėtos kulkos – pabėgti nuo jų neįmanoma (Video)  ()

EXACTO sistema priverčia kulkas įvertinti situaciją ir skrydžio metu keisti kryptį, kad net taikiniui judant atakuotų priešą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV sukūrė kulkas su EXACTO elektronine orientavimo sistema, kuri padės snaiperiams pataikyti į taikinius. „Slash Gear“ papasakojo, kaip veikia ši technologija.

JAV Gynybos departamento Defence Advanced Research Projects Agency (DARPA) paskelbė, kad „Teledyne Scientific & Imaging“ sukūrė „ypatingo tikslumo šaudmenis“ – Extreme Accuracy Tasked Ordnance arba sutrumpintai EXACTO. Sistema 0,50 kalibro kulkas paverčia nukreipiančiais sviediniais, kurie gali pataikyti į pasirinktus taikinius.

Nusitaikusi į taikinį, EXACTO kulka gali pakoreguoti savo skrydžio trajektoriją, išlygindama vėjo poveikį ir kitus veiksnius, turinčius įtakos tikslumui. Ši technologija atlieka didžiąją dalį snaiperio darbo ir leidžia lengviau pataikyti į judančius taikinius tiek dieną, tiek naktį.

„YouTube“ DARPA paskelbtame šaudymo bandymo vaizdo įraše parodyta, kaip EXACTO kulka labai staigiai pakeitė kursą ore, kad pataikytų į numatytą taikinį. Autoriai nurodė, kad šaulys tyčia taikėsi šiek tiek į šoną. Vėlesniame vaizdo įraše kūrėjai parodė, kaip EXACTO keičia savo trajektoriją, kad pasiektų judantį taikinį.

 

„Šis gyvos ugnies demonstravimas naudojant standartinį šautuvą parodė, kad EXACTO gali itin tiksliai pataikyti į judančius ir išvengiančius taikinius tokiu snaiperio atstumu, kuris nepasiekiamas naudojant tradicinius šovinius“, – komentavo Jerome'as Dunnas, DARPA programos vadovas.

2014 metais DARPA pranešė, kad EXACTO sistema kuriama naudojant „optinio nukreipimo technologiją“, svers apie 20 kg ir turės 14 valandų veikimui skirtą bateriją, nuo tada informacija apie technologiją buvo laikoma paslaptyje.

 

„Slash Gear“ numatė ir tokių ginklų trūkumus. Jei kulka nukreipiama lazeriu, spinduliuotė gali įspėti taikinį ir netgi nurodyti šaulio vietą. Be to, EXACTO greičiausiai bus gana brangu gaminti.

Projekto slaptumas gali reikšti, kad EXACTO jau naudojamas JAV kariuomenėje, arba buvo apleistas dėl nepraktiškumo. Tačiau pirmasis variantas atrodo labiau tikėtinas, atsižvelgiant į karinės technologijos, kuri garantuoja pataikymą beveik kiekvieną kartą, perspektyvą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(26)
(0)
(26)

Komentarai ()